FORUMS

Galaxy S6 Weekly Shooting Challenge

Over in our forums this weekend, XDA Forum member DevonSloan has started a thread for talented … more

Which Features from Apple Watch Do You Think Android Wear Will Copy?

The Apple Watch and Android Wear are both growing platforms. Now … more

XDA Picks: Best Apps of the Week (May 15 – 22)

Apps are at the front and center of any smartphone experience, and with over a … more

Android 5.1 for the Nvidia Shield Tablet is Out!

Nvidia is quite good at delivering updates in a timely fashion. The producer of famous … more
Post Reply Subscribe to Thread Email Thread

[Q] Microphone not usable

21st June 2014, 10:27 PM |#1  
kentexcitebot's Avatar
OP Senior Member
Thanks Meter: 25
 
More
Hi,

I'm unable to use my microphone on my Phone. When I call someone they can't hear my voice. When I launch the Google Search Mic, it doesn't detect any sound unless I scream or hit the phone, but the gray circle isn't big (meaning its not picking up too much sound). However, when I run the diagnostics tool within settings, I can hear even whispering.

This issue started since a few days ago. I was at a pool party and had the phone in my pocket. All ports were sealed, phone ON. I was recording audio at the time. I went in through the shallow end and I realized I had my phone in my pocket, 5 mins later. My phone was OFF when I pulled it out. When I powered it back ON after getting a towel to dry it, it did some weird sequence ( SONY logo, then picture of a triangle with a wrench and screwdriver inside). I had to hold the Power + Volume up to get out of it. I powered it back on and it booted into the OS, surprisingly. I found there were no problems...except for the mic. I dried my phone and all, no water internally.

Just yesterday I restarted my phone to clear out some RAM. I notice it was doing this weird sequence again, except that time instead of the triangle with a wrench it was a picture of android, progress bar on the bottom. It rebooted again to the OS, nothing's different.

Here's my configuration:
-STOCK 14.1.G.0.534
-C6903
-No Warranty
-Locked bootloader
-No Root, recoveries, and busybox

I flashed everything to defaults using SUS to see if it's a software problem, but that didn't fix it. I factory reset and it didn't work. What can I do to fix this? Is there an app I can download to amplify the mic (or file)?

Using Earbuds fixes the issue. But I don't prefer it attached to my phone all the time.
Last edited by kentexcitebot; 21st June 2014 at 11:00 PM.
 
 
21st June 2014, 11:11 PM |#2  
eclyptos's Avatar
Senior Member
Planet Earth
Thanks Meter: 620
 
More
Flash and Update to the latest Firmware and check is the problem persist, wipe everything. If you do not want the latest FW then Update to JB 4.3 FW .136. It doing crazy so I will recommend to upgrade and wipe all. if then the problem still there and it still go out of software then I will start think about something worse than just a Software problem.
21st June 2014, 11:19 PM |#3  
kentexcitebot's Avatar
OP Senior Member
Thanks Meter: 25
 
More
Quote:
Originally Posted by eclyptos

Flash and Update to the latest Firmware and check is the problem persist, wipe everything. If you do not want the latest FW then Update to JB 4.3 FW .136. It doing crazy so I will recommend to upgrade and wipe all. if then the problem still there and it still go out of software then I will start think about something worse than just a Software problem.

I forgot to mention on my post: When I use Speaker phone the mic works. I turned off the Mic suppression and tried with speaker phone off, but nothing.

I'm upgrading the phone to latest atm, will report back.
21st June 2014, 11:55 PM |#4  
kentexcitebot's Avatar
OP Senior Member
Thanks Meter: 25
 
More
Upgrade did not help me.

Isn't there 2 mics on this phone? Maybe 1 of them broke...not sure.

Is this a hardware issue?
22nd June 2014, 03:29 AM |#5  
kentexcitebot's Avatar
OP Senior Member
Thanks Meter: 25
 
More
Quote:
Originally Posted by eclyptos

if then the problem still there and it still go out of software then I will start think about something worse than just a Software problem.

I looked at the service manual and saw there are two mics: one on the top at the back of the phone, and one on the bottom inside the speaker. I used Audacity to generate a mid-high range frequency of sound. I connected earbuds to my laptop and put the ends to the mics. The mic on the top back of the phone picks up sound. The mic inside of the speaker doesn't.

EDIT: Started the service menu. Secondary mic is ok, primary mic broken.

I'm convinced this is a Hardware issue. If I send my phone to Sony to service the primary microphone, how much will it cost, minus the inspection fee? Estimates are ok.
Last edited by kentexcitebot; 22nd June 2014 at 05:20 AM.
22nd June 2014, 04:02 PM |#6  
eclyptos's Avatar
Senior Member
Planet Earth
Thanks Meter: 620
 
More
Quote:
Originally Posted by kentexcitebot


EDIT: Started the service menu. Secondary mic is ok, primary mic broken.

I'm convinced this is a Hardware issue. If I send my phone to Sony to service the primary microphone, how much will it cost, minus the inspection fee? Estimates are ok.

No body can tell. Just ask them.
Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes