Welcome to XDA

Search to go directly to your device's forum

Register an account

Unlock full posting privileges

Ask a question

No registration required
Post Reply

[Q] Charging problem

OP mandayugana

14th June 2014, 02:51 AM   |  #1  
OP Member
Thanks Meter: 8
 
38 posts
Join Date:Joined: Jan 2012
Hi,

My Lumia 900 only charges if I plug in the cable with force and I keep pushing it. I tried other cable and mobile charger, but no luck. Anyone experience this before? Any suggestions?

Thanks
16th June 2014, 02:32 AM   |  #2  
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
6 posts
Join Date:Joined: Jan 2008
If you have tried multiple cables, it sounds, unfortunately, that it might be the Lumia 900's connector.
If you can shine a bright light into the connector (my eyesight would require me to use a magnifying glass now) just to check that there are no foreign objects like pocket lint; that might find something. While I had not had this happen to my Lumia 900, it had happened several years ago with my iPhone.
Otherwise, the connector might be loose from the main board, especially if the phone had ever taken a tumble while it was plugged in. Hopefully, it would be the former and not the latter.
24th June 2014, 04:14 PM   |  #3  
OP Member
Thanks Meter: 8
 
38 posts
Join Date:Joined: Jan 2012
Quote:
Originally Posted by Airbrushed

If you have tried multiple cables, it sounds, unfortunately, that it might be the Lumia 900's connector.
If you can shine a bright light into the connector (my eyesight would require me to use a magnifying glass now) just to check that there are no foreign objects like pocket lint; that might find something. While I had not had this happen to my Lumia 900, it had happened several years ago with my iPhone.
Otherwise, the connector might be loose from the main board, especially if the phone had ever taken a tumble while it was plugged in. Hopefully, it would be the former and not the latter.

I disassembled my Lumia 900 today. The port connection to the board seemed okay, but the body of the port which is made of plastics was cracked. It's all make sense why the phone charges only if I forcefully push the cable into the port.

So... I glued the cracked area of the port super glue then pressed it using a small clamp. After several minutes, the glue hardened. Done. I reassembled my phone and tested it. It worked.

I know this is not permanent solution and I don't know how long it will last. But, this is a workaround for user who doesn't have good technical skills of soldering like me.

Pictures:
Quote:

I didn't take any pictures when I disassemble my phone. I got these pictures through Googling.

The clamp:


Cracked area of the micro USB port:
see attachment. Red line is the crack.

Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	cracked.JPG
Views:	4
Size:	9.4 KB
ID:	2815118   Click image for larger version

Name:	creacked 2.jpg
Views:	4
Size:	13.3 KB
ID:	2815119  
Last edited by mandayugana; 24th June 2014 at 04:20 PM.
Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes