Attend XDA's Second Annual Developer Conference, XDA:DevCon 2014!
5,812,812 Members 49,122 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

Low RAM

Tip us?
 
Sippay
Old
#1  
Sippay's Avatar
Member - OP
Thanks Meter 12
Posts: 46
Join Date: Aug 2013
Default Low RAM

I had this phone since 2011 it came with android 2.1 .the phone should have 512mb of RAM but always shows 312mb. I read somewhere that if I upgrade android it will change to 512mb but it still stayed the same. It was running android 2.3 gingerbread until now. I decided to install a custom ROM this year.I installed CyanogenMod 11 snapshot release. It brought so many new cool features to the phone and made it much easier to use. But the RAM is full. Apps like Facebook and Google+ are using up the RAM. Should I get an older version of CyanogenMod? Like cm10, or cm11? I think that the older versions would use less RAM to run on the phone.

Sent from my SGH-I897 using Tapatalk
 
BWolf56
Old
#2  
BWolf56's Avatar
Recognized Contributor
Thanks Meter 1,699
Posts: 3,864
Join Date: Mar 2011
Location: Outaouais

 
DONATE TO ME
Quote:
Originally Posted by Sippay View Post
I had this phone since 2011 it came with android 2.1 .the phone should have 512mb of RAM but always shows 312mb. I read somewhere that if I upgrade android it will change to 512mb but it still stayed the same. It was running android 2.3 gingerbread until now. I decided to install a custom ROM this year.I installed CyanogenMod 11 snapshot release. It brought so many new cool features to the phone and made it much easier to use. But the RAM is full. Apps like Facebook and Google+ are using up the RAM. Should I get an older version of CyanogenMod? Like cm10, or cm11? I think that the older versions would use less RAM to run on the phone.

Sent from my SGH-I897 using Tapatalk
You're always gonna have some RAM used. You can sacrifice your hd recording for more RAM (with another kernel). But unless you really need it, having 200 RAM being used is nothing.
Sent by falcon messenger while riding a laser equipped T-rex on a rocket
>>Get Dropbox right here<<
>>Rogers LTE tethering mod<<
LG G3 D852
ROM: Stock debloated
Kernel: 3.4.0
Launcher: Nova

Quote:
Originally Posted by Zelendel
Jig ~ You should never need one but.. Use the condom theory.
The Following 2 Users Say Thank You to BWolf56 For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
KruciFFF
Old
#3  
Junior Member
Thanks Meter 10
Posts: 17
Join Date: Oct 2013
Location: Karnataka
You cant get whole 512MB of installed RAM as free space in this world! android OS itself consumes 40-50% RAM! Some of the exceptional ROMs like SlimROMS consume less amount of RAM. Secondly, You cant expect Apps like Facebook,Google+,Flipboard work like charm on Captivate as they consume more RAM and Cache memory for their benefit. If you want to use those kind of apps, then you should keep closing them whenever not required. You better use Greenify app from the playstore, it hibernates apps when not in use!

Hope it helps! Cheers!
**************************************************
Device : Samsung Captivate ( No more Captivate! )

**************************************************
Hit THANKS if my suggestions helped you!
 
guschoneweg
Old
#4  
Junior Member
Thanks Meter 1
Posts: 16
Join Date: Dec 2013
Location: Curitiba
Use any KK rom with NeatKernel 1.09, works great and its very fast in any ROM. I just can't play videos in instagram and sometimes in snapchat but i can live without it. And i deleted some system apps i dont use like native keyboard, calendar, talkback, etc.
 
thebulletfromhell
Old
#5  
Senior Member
Thanks Meter 30
Posts: 383
Join Date: Feb 2010
The 1st gen SGS devices (including the original Galaxy Tab) only has 384mb of "real" RAM. The rest is for the graphic card. With a bigmem kernel, you can sacrifice HD recording/playback for another 30-40mb.
Captivate - NAND dead
The Following User Says Thank You to thebulletfromhell For This Useful Post: [ Click to Expand ]
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes