Android TV Launcher Pushed to Google Play

Over the past decade, the tech universe has seen two drastic and widely contrasting changes with … more

Cyngn, OnePlus, Micromax – The Legal Battle

Recently, a battle has been waging in India over the rights to distribute the commercial … more

Lean Mean Battery Power Saving App Review

We talk a lot about battery topics here at XDA TV. We talk about everything from Power Banks to USB … more

Android 5.1 Possibly Coming February 2015

Google released Android 5.0 just over a month ago, and since then Lollipop has been trying to … more

Welcome to XDA

Search to go directly to your device's forum

Register an account

Unlock full posting privileges

Ask a question

No registration required
Post Reply

Samsung Galaxy S5 USB 3.0 Not connecting

OP wannabeapilot

13th April 2014, 06:06 AM   |  #1  
wannabeapilot's Avatar
OP Junior Member
Thanks Meter: 2
 
13 posts
Join Date:Joined: Nov 2012
Hey guys, quick question for those of you with the s5, and the usb 3.0 cable.

I am trying to transfer files from my windows 7 pc. with the usb 3.0 cable.

USB 2.0 works just fine, I switch over to usb 3.0, and the phone immediately dissapears from my pc.

Switch back to 2.0, and it reappears.

Is this happening to anyone else?
13th April 2014, 06:31 AM   |  #2  
calinormy's Avatar
Senior Member
Thanks Meter: 32
 
231 posts
Join Date:Joined: Jul 2008
Maybe you have a faulty usb 3.0 cable. Try with a different usb 3.0 cable. If it's not the cable try on different computer. After that remains only one possibility: a faulty usb connector which means service. BTW you have usb 3.0 drivers installed on your w7?

Sent from my C6833 using XDA Premium 4 mobile app
5th May 2014, 09:14 PM   |  #3  
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
8 posts
Join Date:Joined: Jul 2012
Question Yeah i have a problem with the usb 3.0 too..
When i connect my phone via usb 2.0 it works fine but when i connect it via the usb 3,0 its still only shows up as a usb 2.0 device and the both only charge at 98ma :-/ brand new usb 3.0 cable. unistalled usb 3.0 drivers still no luck.
6th June 2014, 10:10 AM   |  #4  
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
3 posts
Join Date:Joined: Jun 2012
Quote:
Originally Posted by Not_That_Droid

When i connect my phone via usb 2.0 it works fine but when i connect it via the usb 3,0 its still only shows up as a usb 2.0 device and the both only charge at 98ma :-/ brand new usb 3.0 cable. unistalled usb 3.0 drivers still no luck.

I've got this issue as well....

except when I attempt it on my work PC with W7 x64 it works in USB2.0 and USB3.0 mode. At home on my W7 x64 build it shows up under my computer in USB2.0 mode but disappears when switching to USB3.0 mode....

tried reinstalling drivers and all that jazz and no luck.

tried two USB3.0 cables and neither work on my home rig. i'm stumped
Last edited by v2kai; 6th June 2014 at 10:18 AM.
10th June 2014, 11:14 PM   |  #5  
Senior Member
T0r0nt0!
Thanks Meter: 38
 
260 posts
Join Date:Joined: Nov 2010
More
Plug in another USB 3.0 device such as a memory stick into your computer to determine whether the issue originates from the phone/USB cable or your computer. From what you described we cannot identify the root cause!

Sent from my SM-G900W8 using Tapatalk
11th June 2014, 01:13 AM   |  #6  
Member
Thanks Meter: 0
 
33 posts
Join Date:Joined: Jul 2010
More
I had this issue too, then found it was my motherboard being the issue, i turned xHCI to on instead of auto (in the BIOS) and now when i connect my S5 with USB 3.0 cable the option for that mode will show on the phone.

Auto should work but it didn't seem to allow the S5 to trigger it, maybe because the S5 defaults to USB 2.0 and then you say to it to use USB 3.0

I do notice when switching modes the phone will vasish from the computer and then after a moment or 3 show up again
http://www.tonymacx86.com/lion-deskt...explained.html
26th June 2014, 08:33 AM   |  #7  
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
3 posts
Join Date:Joined: Jun 2012
fiddled with bios settings on ASUS mobo... still no luck
26th June 2014, 08:02 PM   |  #8  
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
2 posts
Join Date:Joined: Dec 2006
a) Click on “Start” and Right Click on “Computer” and select “Manage”.
b) Now select “Device Manager” and Right Click on the individual “USB controller drivers” and select “Uninstall”.
c) Restart the computer and check if the issue persists.
27th June 2014, 05:01 AM   |  #9  
Senior Member
Thanks Meter: 41
 
156 posts
Join Date:Joined: Jan 2011
More
if the cable is a cheap one that claimed to be usb 3.0 from eBay bin it and buy one from a decent retailer or Samsung
30th July 2014, 07:08 AM   |  #10  
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
3 posts
Join Date:Joined: Jun 2012
thanks for the ideas, tried device manager uninstall and reboot. still no luck. I"m using the provided samsung usb 3.0 cable so no issues there. very frustrating I cant use my phone connection to it's full potential

Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes