Welcome to XDA

Search to go directly to your device's forum

Register an account

Unlock full posting privileges

Ask a question

No registration required
Post Reply

[Q] Elephone P8 T-Mobile US Frequicies

OP prometx42

17th May 2014, 03:17 AM   |  #1  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
1 posts
Join Date:Joined: Feb 2014
Hi,

I've ordered an Elephone P8 based on the MediaTek MT6592 SoC . It's really a great deal. It works fine on my carrier, T-Mobile, for voice and text, even a little light Internet audio streaming, and "full bore" on WiFi. when I need some mobile data access I "Hotspot it" with my old HTC G2, which I keep in my bag. Which works well on the go.

As many of you probably know though, this phone's frequency coverage, doesn't allow for it to directly access one of T-Mobile US's data frequencies, namely, I think, its 4G/LTE 1700 Mhz frequency.

Now, ideally, I'd like to just slap the T-Mobile simcard in the P8 in the Elephone and have it work straight away. While the Elephone P8 itself doesn't support the frequency, the MediaTek website lists the following support for the MT6952:

Features:

Octa-core (1.7GHz or 2GHz) ARM Cortex-A7 processor
ARM Mali GPU
UMTS / HSPA+ R8 / TD-SCDMA / EDGE / LTE
Dual-band 801.11a/b/g/n, Bluetooth, GPS, FM receiver
Full HD display controller
16MP image signal-processor
H.265 Ultra HD video record & playback

Which makes me think, and I am, admittedly, not very experienced in these things, that the Elephone is "capable" of the frequencies, as bolded immediately above, but that they have "dumbed down" the chip via software to prevent interfering with American markets.

So my question is, is it possible to modify the firmaware to enable this/these frequnecy(ies) to enable full capabilities on the T-Mobile US networks?

I've looked at some of the available P8 ROMs, but can't determine if they are capable of expanding the device's capability to do this, or if it is possible. If anyone has any thoughts about this or, even better, has a more definitive answer, I'd love to hear it. Any thoughts would be greatly appreciated.

Thanks for your time!
18th May 2014, 02:36 AM   |  #2  
Senior Member
Flag Brisbane
Thanks Meter: 70
 
227 posts
Join Date:Joined: Oct 2010
Although the Mediatek website hints at LTE for the MT6592, none of the multitude of MT6592 phones released to date support LTE. LTE on MT6592 phones would require additional modem hardware that would be uneconomical. For LTE on Mediatek you will need to wait for MT6595.

BTW I'm looking forward to receiving my P8 in the next day or so.
6th August 2014, 03:54 PM   |  #3  
Jarmezrocks's Avatar
Senior Member
Flag Gold Coast
Thanks Meter: 466
 
949 posts
Join Date:Joined: Mar 2011
Donate to Me
More
This is incorrect. Sorry but I have in front of me a SHAX SX198C with mediatek MTK6592 and it has full 4G LTE functionality working no problems. Also I will take a full backup image of the SHAX current ROM and I will be trying to Port across something like the Elephone P8 to this device and hopefully maintaining that 4G functionality. If you would like the image for the SHAX to do any comparison or testing with send me a PM and I will gladly upload. I am going through this process now. I am new to these new China phones and this device is not mine, it is a customers. Thanks
Last edited by Jarmezrocks; 6th August 2014 at 03:57 PM.
Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes