Welcome to XDA

Search to go directly to your device's forum

Register an account

Unlock full posting privileges

Ask a question

No registration required
Post Reply

[Q] MHL 1080p output

OP nOrbX187

24th April 2014, 10:23 PM   |  #1  
OP Junior Member
San Jose, CA
Thanks Meter: 8
 
20 posts
Join Date:Joined: Jul 2005
Another MHL question from me.

Does the XZU support 1080p output over MHL? I have a feeling before the KitKat update that it did. With KitKat update, when I plug in the MHL to my monitor, the monitor reports a 720p signal. There was another post where someone stated you can change the resolution settings but I don't seem to have that.
24th April 2014, 11:18 PM   |  #2  
mr.joshuanice's Avatar
Member
Thanks Meter: 13
 
63 posts
Join Date:Joined: Nov 2011
I use mine with mhl latest kk build and it's 1080p I don't know where you can change the resolution. The only thing that bothers me is that the mhl 1 standard that the zu uses only supports 30hz

Sent from my C6833 using xda app-developers app
24th April 2014, 11:28 PM   |  #3  
OP Junior Member
San Jose, CA
Thanks Meter: 8
 
20 posts
Join Date:Joined: Jul 2005
Thanks for the info. I tried two MHL adapters on two different monitors and both report 720p though I know these monitors will support 1080p through HDMI as I get that resolution when plugging in a monitor. Maybe something weird with the HDCP handshake? I'll try on my HDTV when I get home. Hopefully I don't have to go questing for a different MHL adapter (had to go through three to find one that would charge my phone while using HDMI out).
25th April 2014, 03:02 AM   |  #4  
mr.joshuanice's Avatar
Member
Thanks Meter: 13
 
63 posts
Join Date:Joined: Nov 2011
I have one that it charges my phone directly from the TV but the TV has one hdmi with mhl built in. If you use one that you needs 5v from charger or USB you should try the I9100(S3) mhl dongle works perfectly with our zu

Sent from my C6833 using xda app-developers app

---------- Post added at 03:02 AM ---------- Previous post was at 03:00 AM ----------

My bad the I9100 is S2 the S3 mhl does not work it's a different dongle

Sent from my C6833 using xda app-developers app
1st May 2014, 11:46 PM   |  #5  
Member
Flag Athens
Thanks Meter: 6
 
86 posts
Join Date:Joined: Jun 2010
More
Yes, same thing happens to me as well.
I bought this: http://www.ebay.com/itm/321336887491 and the output is 720p 60hz.
The image is blurry and it is very annoying

If I remember correctly same thing has happened both in 4.3 and in 4.4 (rooted locked bootloader)
2nd May 2014, 08:33 PM   |  #6  
OP Junior Member
San Jose, CA
Thanks Meter: 8
 
20 posts
Join Date:Joined: Jul 2005
Hi harisled, I haven't tried it on my HT setup yet but I think I know why it is not working (at least for me) on my computer monitors. I had forgotten that the MHL 1.0 spec only allows 1080p @ 30Hz until mr.joshuanice had mentioned it. The two monitors I tried it on initially are computer monitors so they probably don't support 1080p @ 30Hz. I'm guessing the HDCP handshake (or whatever it is called) reduced the resolution to 720p @ 60Hz which is supported by my monitor. However, this causes the monitor to upscale causing the image to be blurry (like you have experienced).

I will test it on my HT this weekend which should work (I remembered testing this out a while ago). The only thing that sucks is playing games @ 1080p. As some have experienced, playing PS Mobile games at 1080p resolution makes the game really sluggish (@ 720p is great). I remembered someone had show a screenshot of a menu which allowed you to change the resolution but it may have been a different Sony phone or a different ROM.
6th May 2014, 01:07 PM   |  #7  
Member
Flag Athens
Thanks Meter: 6
 
86 posts
Join Date:Joined: Jun 2010
More
You are right, it did output 1080p 30hz on a tv
6th May 2014, 01:45 PM   |  #8  
Member
Thanks Meter: 84
 
59 posts
Join Date:Joined: Sep 2007
Quote:
Originally Posted by mr.joshuanice

I use mine with mhl latest kk build and it's 1080p I don't know where you can change the resolution. The only thing that bothers me is that the mhl 1 standard that the zu uses only supports 30hz

Sent from my C6833 using xda app-developers app

Quote:
Originally Posted by harisled

Yes, same thing happens to me as well.
I bought this: http://www.ebay.com/itm/321336887491 and the output is 720p 60hz.
The image is blurry and it is very annoying

If I remember correctly same thing has happened both in 4.3 and in 4.4 (rooted locked bootloader)

Quote:
Originally Posted by nOrbX187

Hi harisled, I haven't tried it on my HT setup yet but I think I know why it is not working (at least for me) on my computer monitors. I had forgotten that the MHL 1.0 spec only allows 1080p @ 30Hz until mr.joshuanice had mentioned it. The two monitors I tried it on initially are computer monitors so they probably don't support 1080p @ 30Hz. I'm guessing the HDCP handshake (or whatever it is called) reduced the resolution to 720p @ 60Hz which is supported by my monitor. However, this causes the monitor to upscale causing the image to be blurry (like you have experienced).

I will test it on my HT this weekend which should work (I remembered testing this out a while ago). The only thing that sucks is playing games @ 1080p. As some have experienced, playing PS Mobile games at 1080p resolution makes the game really sluggish (@ 720p is great). I remembered someone had show a screenshot of a menu which allowed you to change the resolution but it may have been a different Sony phone or a different ROM.

You can enforce the output format by dialing *#*#7378423#*#* then navigate to Service tests -> TV-Out Test -> Video format. Note that "Video format" will only be modifiable when the MHL cable is plugged in.
6th May 2014, 01:53 PM   |  #9  
Member
Flag Athens
Thanks Meter: 6
 
86 posts
Join Date:Joined: Jun 2010
More
Quote:
Originally Posted by fnf

You can enforce the output format by dialing *#*#7378423#*#* then navigate to Service tests -> TV-Out Test -> Video format. Note that "Video format" will only be modifiable when the MHL cable is plugged in.


I tried that on my PC monitor but, as expected, nothing changed since the monitor does not support 1080p 30hz
18th September 2014, 09:50 PM   |  #10  
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
2 posts
Join Date:Joined: Sep 2014
Quote:
Originally Posted by fnf

You can enforce the output format by dialing *#*#7378423#*#* then navigate to Service tests -> TV-Out Test -> Video format. Note that "Video format" will only be modifiable when the MHL cable is plugged in.

when i connect my zu to tv phone appear mhl connected but tv is black screen when open service menu
mhl is on
video fourmat N/A
HPD 1
TMDS off

what shall i do ???
please!!!!

Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes