FORUMS

XDA Recap: This Week In Android (Apr 26 – May 2)

Here in the digital XDA newsroom, we spend our days pouring over an average of … more

Sunday Debate: Great Camera Hardware, or Software?

Join us in a fun Sunday Debate on phone cameras. Come with your opinions and feel … more

XDA Picks: Best Apps of the Week (Apr 25 – May 1)

Apps are at the front and center of any smartphone experience, and with over a … more

Lollipop Xposed Framework Alpha 4 Released

Good news to all Xposed Framework fans. XDA Senior Recognized … more
Post Reply Subscribe to Thread Email Thread

[Q] Sudden battery drops

18th April 2014, 07:11 AM |#1  
OP Senior Member
Thanks Meter: 135
 
More


Are these drops considered normal? They always happen around the ~30% mark and goes down 3 to 5% per drop, suddenly.
 
 
18th April 2014, 07:57 AM |#2  
Me_Ashish_'s Avatar
Member
Flag Kota
Thanks Meter: 16
 
More
You may use Battery Calibrater. But it is not necessary that it will work, this may also be battery problem. I am facing the same problem since a week. My battery is a year old and now its battery life is reduced much.
Try your luck or google for more about calibrating battery.
18th April 2014, 02:54 PM |#3  
OP Senior Member
Thanks Meter: 135
 
More
Actually my battery life is good as ever, it just seems to be reading the gage wrong.

Enviado de meu XT1032 usando Tapatalk
25th April 2015, 11:13 AM |#4  
Member
Thanks Meter: 4
 
More
I have this problem too, and can't find solution. I think it has something to do with rooting the phone, because it happened for me since then
25th April 2015, 02:21 PM |#5  
lost101's Avatar
Senior Member
Thanks Meter: 2,595
 
Donate to Me
More
It would help if you guys state the ROM you use.
25th April 2015, 02:45 PM |#6  
Member
Thanks Meter: 4
 
More
Quote:
Originally Posted by lost101

It would help if you guys state the ROM you use.

Stock 4.4.4 (I have the 1st gen LTE)
When the battery reaches around 60 ~ 55 % it's starting to update itself every ~5% so I can use my phone intensively for some time, and it will stuck on the same percentage or drop 1-2% and after a while it drops 5% instantly.

Another thing that happens to me is when the battery reaches 95% while charging it's jumping straight to 100% and after a few hours drains to 95% instantly.

This problem doesn't seem to affect battery life, just annoying. I just got 5.5h screen time yesterday.
25th April 2015, 07:31 PM |#7  
lost101's Avatar
Senior Member
Thanks Meter: 2,595
 
Donate to Me
More
Quote:
Originally Posted by CJMom

Stock 4.4.4 (I have the 1st gen LTE)
When the battery reaches around 60 ~ 55 % it's starting to update itself every ~5% so I can use my phone intensively for some time, and it will stuck on the same percentage or drop 1-2% and after a while it drops 5% instantly.

Another thing that happens to me is when the battery reaches 95% while charging it's jumping straight to 100% and after a few hours drains to 95% instantly.

This problem doesn't seem to affect battery life, just annoying. I just got 5.5h screen time yesterday.

Prior to 4.4.3 there was a serious bug related to the Battery Sensor. Some measurement quirks where introduced as a result of the fix included in 4.4.3 / 4.4.4. This is what you are seeing and why you are seeing it.

More here: https://forums.motorola.com/posts/7a...=774000#774000
25th April 2015, 07:42 PM |#8  
Member
Thanks Meter: 4
 
More
Quote:
Originally Posted by lost101

Prior to 4.4.3 there was a serious bug related to the Battery Sensor. Some measurement quirks where introduced as a result of the fix included in 4.4.3 / 4.4.4. This is what you are seeing and why you are seeing it.

More here: https://forums.motorola.com/posts/7a...=774000#774000

my LTE came with 4.4.3 so I don't think that's the problem, I never had the famous "drop" to 1% only the issues i described before.
Thanks anyway!
25th April 2015, 08:12 PM |#9  
lost101's Avatar
Senior Member
Thanks Meter: 2,595
 
Donate to Me
More
Quote:
Originally Posted by CJMom

my LTE came with 4.4.3 so I don't think that's the problem, I never had the famous "drop" to 1% only the issues i described before.
Thanks anyway!

According to gsmarena Moto G LTE shipped with Android 4.4.2. The same behaviour occurs with non-LTE Moto G running 4.4.3 or newer - it seems likely that the fix applied there was also included in LTE's 4.4.3 / 4.4.4 firmware.
Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes


Top Threads in Moto G Q&A, Help & Troubleshooting by ThreadRank