5,599,478 Members 40,127 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

[Tutorial] Notification Dropdown Text Color Changes/Status Bar Changes (Sense 3.0)

Tip us?
 
nolimitzr2
Old
#21  
Senior Member
Thanks Meter 81
Posts: 157
Join Date: Nov 2010
Location: Hampton CT
Okay please forgive the Noobish question, I come from the old school droid 1 themeing days (mostly png edits and recoloring).
Im very interested in doing some sense 3.0 themes for my bolt especially the pulldowns in his tut.
My questions here. I am using apk manager 5.0.2
I put framework-res and systemUI into the appropriate folder and decompile I get two decomped foldrs I tried doing one edit to the transparency to get the feel for it but no dice I get a few errors on recompiling and unable to get a working systemui.apk should i be signing them?
I open the xmls in notepad and do my edit and save them (not as a text file it still shows a a xml when i do save as and choose all files then save)

Anyway you could give a brief rundown of the apps needed? and anything that needs to be done to have a succesful apk? Help is appreciated from any and all
Thanks
 
dsb9938
Old
#22  
dsb9938's Avatar
Recognized Developer
Thanks Meter 3149
Posts: 1,722
Join Date: Sep 2010
Location: Edison, NJ

 
DONATE TO ME
If you know how to completely remove the date that pops up when you pull down that would be amazing. I made the statusbar semi-transparent, but it screws it up when you pull down and he date pops in.

D
 
Gunthermic
Old
#23  
Gunthermic's Avatar
Recognized Themer - OP
Thanks Meter 5629
Posts: 2,684
Join Date: Mar 2011

 
DONATE TO ME
Quote:
Originally Posted by dsb9938 View Post
If you know how to completely remove the date that pops up when you pull down that would be amazing. I made the statusbar semi-transparent, but it screws it up when you pull down and he date pops in.

D
SystemUI\res\layout\status_bar.xml

Remove the Line that says

<com.android.systemui.statusbar.DateView android:textAppearance="@android:style/TextAppearance.StatusBar.Icon"

That will remove the date completely from the Status Bar


Wanna Chat? Looking for theming advice, answers..
Join me at -> guntherm66@gmail.com Use Gtalk to Join!
Team BlackOut Email: teamblackoutapps@gmail.com
Average Joes Team Memebers: Me, jonathanphx1, dan_joegibbsf, strongsteve
Team BlackOut Memebers: Me, B-Boy, DJ, Trapv and more
 
Devildog8791
Old
#24  
Devildog8791's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 124
Posts: 858
Join Date: Sep 2009
Location: Bryant, AR
Quote:
Originally Posted by nolimitzr2 View Post
Okay please forgive the Noobish question, I come from the old school droid 1 themeing days (mostly png edits and recoloring).
Im very interested in doing some sense 3.0 themes for my bolt especially the pulldowns in his tut.
My questions here. I am using apk manager 5.0.2
I put framework-res and systemUI into the appropriate folder and decompile I get two decomped foldrs I tried doing one edit to the transparency to get the feel for it but no dice I get a few errors on recompiling and unable to get a working systemui.apk should i be signing them?
I open the xmls in notepad and do my edit and save them (not as a text file it still shows a a xml when i do save as and choose all files then save)

Anyway you could give a brief rundown of the apps needed? and anything that needs to be done to have a succesful apk? Help is appreciated from any and all
Thanks
You don't need to sign them, but you need to update the apktool/framework files (1.apk and 2.apk) with the rom you are working with. Drag the framework-res.apk and com.htc.resources.apk files from the rom you are wanting to edit into there. Rename the framework-res.apk to 1.apk and rename the com.htc.resources.apk to 2.apk. Hope this helps.

---------- Post added at 05:03 AM ---------- Previous post was at 04:59 AM ----------

Quote:
Originally Posted by Devildog8791 View Post
To be honest, I found a theme that already had it done and compared the xml files.

Edit: I am having one problem though. It seems that some third party apps like Pandors and Handcent are still black text. Do you know where I need to go to fix this or is this something that you are battling too?
This is the problem that I am having. I figured out the Handcent, but not the Pandora or HTC Music when it's playing.

 
Gunthermic
Old
#25  
Gunthermic's Avatar
Recognized Themer - OP
Thanks Meter 5629
Posts: 2,684
Join Date: Mar 2011

 
DONATE TO ME
Quote:
Originally Posted by nolimitzr2 View Post
Okay please forgive the Noobish question, I come from the old school droid 1 themeing days (mostly png edits and recoloring).
Im very interested in doing some sense 3.0 themes for my bolt especially the pulldowns in his tut.
My questions here. I am using apk manager 5.0.2
I put framework-res and systemUI into the appropriate folder and decompile I get two decomped foldrs I tried doing one edit to the transparency to get the feel for it but no dice I get a few errors on recompiling and unable to get a working systemui.apk should i be signing them?
I open the xmls in notepad and do my edit and save them (not as a text file it still shows a a xml when i do save as and choose all files then save)

Anyway you could give a brief rundown of the apps needed? and anything that needs to be done to have a succesful apk? Help is appreciated from any and all
Thanks
Never a noob'ish question. We all had to start somewhere.

I dont personally use Apk Manger. I wanted more options at my fingertips so I use:
http://forum.xda-developers.com/show....php?t=1053227

Awesome product and can do alot of the stuff you have to do as a themer.

Anyways to you question. (Windows)

1. You must load the Framework-res.apk and com.htc.resources.apk, as well as the SystemUI.apk into the system so APKtool knows what files to use for decompiling. it's not hard at all to do.

2. Extract framework-res.apk, com.htc.resources AND apk files you want to decompile from the ROM and copy them to the root directory of APKTool(If doing another brand of phone the system files names may be different)

From command prompt type:

apktool if framework-res.apk
apktool if com.htc.resources.apk
apktool if SystemUI.apk

This in effect loads these files into your system and now the APKtool of your choice will know how to decompile apk files.

If the above is done right, you will see it saying it loaded them as 1.apk, 2.apk, and SystemUI.apk loads as some number like 300 or something.. As long as it loads them into the system you are on your way.

This is the type of thing your looking for:
I: Framework installed to: C:\Users\apktool\framework\1.apk

** If you use autoApktool use can use option to load your system files from within program **

Now that your done with that your ready to decompile. Depending on your tool you use, you can use the options to decompile, and then edit and then recompile.

If you want to decompile manually you would do this from command prompt(where your apk's and apktool files are at.)

apktool d SystemUI.apk (that command tells apktool to decompile SystemUI.apk)

You should see something like this:
I: Loading resource table…
I: Decoding resources…
I: Copying assets and libs…

3. Yes you can use Notpad++ for xml editing, I use Ultraedit, becuas eit allows me to search through xml's and such. Personel choice.

4. Signing apk's really depends on your ROM and the files you are trying to edit. I know this is not an answer, but in my ROM I dont need to sign my SystemUI, but say I edit Mail.apk, that needs to be signed. As a gerneral rule any apk's in system/app need to be signed, unless you find out otherwise. The apk's in system/framework do not need to be signed. (framework-res.apk, and com.htc.resources.apk)

I hope this helps get you started. Ask away..


Wanna Chat? Looking for theming advice, answers..
Join me at -> guntherm66@gmail.com Use Gtalk to Join!
Team BlackOut Email: teamblackoutapps@gmail.com
Average Joes Team Memebers: Me, jonathanphx1, dan_joegibbsf, strongsteve
Team BlackOut Memebers: Me, B-Boy, DJ, Trapv and more
 
Gunthermic
Old
#26  
Gunthermic's Avatar
Recognized Themer - OP
Thanks Meter 5629
Posts: 2,684
Join Date: Mar 2011

 
DONATE TO ME
Quote:
Originally Posted by Devildog8791
This is the problem that I am having. I figured out the Handcent, but not the Pandora or HTC Music when it's playing.
Yea some apps push very specific stuff to notification bar. If by makign the changes I show and it is still not color you want:

1. Look to the app itself.
2. Look to the colors.xml
3. Look to the styles.xml


Wanna Chat? Looking for theming advice, answers..
Join me at -> guntherm66@gmail.com Use Gtalk to Join!
Team BlackOut Email: teamblackoutapps@gmail.com
Average Joes Team Memebers: Me, jonathanphx1, dan_joegibbsf, strongsteve
Team BlackOut Memebers: Me, B-Boy, DJ, Trapv and more
 
nolimitzr2
Old
#27  
Senior Member
Thanks Meter 81
Posts: 157
Join Date: Nov 2010
Location: Hampton CT
Kick ass gonna give this a shot, too bad its going on the work week. I'll try sneaking this in tonight before bed. Thanks

Sent from my ADR6400L using Tapatalk
 
rayford85
Old
#28  
rayford85's Avatar
Recognized Themer
Thanks Meter 4735
Posts: 4,131
Join Date: May 2011

 
DONATE TO ME
nice tutorial. I wanted to ask, if I wanted to have diffrent background images , like two diffrent wallpapers, one for notification background and one for quick settings background. how do I edit systemui to accept this? Do I use your tutorial on animated background or what. I find the Images in system UI I want to change but nothing happens after the flash. do I have to edit xml to point to my images or what?
 
Gunthermic
Old
#29  
Gunthermic's Avatar
Recognized Themer - OP
Thanks Meter 5629
Posts: 2,684
Join Date: Mar 2011

 
DONATE TO ME
Quote:
Originally Posted by rayford85 View Post
nice tutorial. I wanted to ask, if I wanted to have diffrent background images , like two diffrent wallpapers, one for notification background and one for quick settings background. how do I edit systemui to accept this? Do I use your tutorial on animated background or what. I find the Images in system UI I want to change but nothing happens after the flash. do I have to edit xml to point to my images or what?
Need more info.. to give a great answer, but here is a less than perfect one. LOL

The Status bar Notification has several png's. The one for the Dropdown itself, the ones for the actual notifications themselves.

The Quicksettings use the same one as the notifications(if your on Sense 3.0)

Using the tutorial for the Background animation ends up adding a third to the Status bar. It ends up being behind the Notifications and the notifications layered on top of that, and then thirdly the actual dropdown(pulldown) on top thoses.

So if say you want to just change the ones used for Quicksettings, you would have to do xml edits to add the png, and you might need to add another layer to the linerlayout(not sure, not looking at it)

If you have edited the images in SystemUI, and reflashed they should change. However look at the tutorial as the transparency comes into play as well.

Please let me know if further questions...


Wanna Chat? Looking for theming advice, answers..
Join me at -> guntherm66@gmail.com Use Gtalk to Join!
Team BlackOut Email: teamblackoutapps@gmail.com
Average Joes Team Memebers: Me, jonathanphx1, dan_joegibbsf, strongsteve
Team BlackOut Memebers: Me, B-Boy, DJ, Trapv and more
 
rayford85
Old
(Last edited by rayford85; 3rd October 2011 at 07:17 PM.)
#30  
rayford85's Avatar
Recognized Themer
Thanks Meter 4735
Posts: 4,131
Join Date: May 2011

 
DONATE TO ME
I'm gonna give it a go when i get home and see what happens ill let you know thanks for your help.


Here's a screen shot of what im trying to achive to change this avengers png that is set as background to what I like for quicksetting background and notification page background.
Sent from my Inspire4G using XDA App

Tags
dropdown, notification, status bar, text color
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes