Welcome to XDA

Search to go directly to your device's forum

Register an account

Unlock full posting privileges

Ask a question

No registration required
Post Reply

[GUIDE][Update][Android CM Alpha 3] How to Install CM Alpha on Touchpad

OP krarvind

16th October 2011, 04:52 PM   |  #1  
krarvind's Avatar
OP Recognized Contributor / Recognized Developer
Flag Saint John, NB
Thanks Meter: 12,725
 
5,883 posts
Join Date:Joined: Jun 2011
Donate to Me
More
NOTE: I don't have a TP anymore, but i am pretty sure the installation instructions will be the same moving forward. If you are new follow the full guide, if you are already on one of the CM versions, skip to step 7 and replace the file with the current file.
Note: If you are already on CM Alpha 1/2.1 skip to step 7, if not you can follow the instructions below to install CM Alpha 3 from WebOS.

Alright, here is a step by step instruction on how to install CM Alpha 3 on Touchpad. I did notice there is a video guide but a text step by step might be useful for some. I have this installed and for Alpha release this is fantastic.

Pretty straightforward installation, but as always you follow this guide and flash at your own risk. Main thread for the CM port is here. Read whats working and whats not working there. If you have any questions, post it there. but read the known issues first, don't post know issues. This is just a guide.

Required:
1) PC ( windows, mac or linux) with working Internet
2) HP Touchpad ( obviously) and the usb cable that came with it.
3) Good Reading skills ( I am serious).
4) Read this guide twice if you have to.

Step 0:
Get your pre flash jitters out and think twice. This will root your device and hence your warranty will be void after the flash. If you still want to flash, back up your current HP touchpad. figure out which way is your volume up button ( you will need for step 4) and proceed to step 1

Step 1:
Make sure you have atleast 2GB of free space in your touchpad. Download the following files from here
1)Moboot bootloader for multi boot
2)CM Alpha 3
3)Clockwork Mod Recovery

Once done, go to step 2 below;

Step 2:
1)Acme Installer from here
2) HP WebOS SDK for windows, mac or linux
3) Follow the links above to install the full SDK or just the Novacom driver which is all that is required. If you are not sure, install the full sdk.
on to step 3 now.

Step 3:
1) Connect Touchpad to PC with the usb cable that came with it and select Usb Drive option.
2) Once the Touchpad pops up on your screen, create a folder called cminstall and put the files you downloaded in Step 1 there.
3) Eject/Safely remove touchpad from the pc, remove the USB cable from pc and shutdown touchpad, then go to step 4.

Step 4:
1) Do you know which way is your volume up button? if you are not sure then you are not paying attention to this guide. To figure out which way, boot to webOS, figure it out and shutdown.
2)Hold the volume up button and press power button simultaneously. You should see a white USB symbol.
3)Connect the USB cable back to pc and if the Novacom drivers were properly installed, the driver will be automatically detected and installed.

Step 5:
Almost there, time to install now.
Extract the Acme Installer you downloaded in Step 2 to your desktop or wherever you want. Open up cmd ( in windows) or terminal ( in linux or mac). cd to the directory where you just extracted your Acme Installer.zip and go to step 6 for install.

Step 6:
Now type this in the command prompt after you have done cd

novacom boot mem:// < ACMEInstaller

NOTE: windows users might have to manually move the novacom.exe and/or AcmeInstaller into c:\programfiles\palm folder and run the above command from there.

and wait for it to install and boot into CyanogenMod. If your clockwork mod didn't get installed, go here for a fix.

Step 7:
Update from CM Alpha 1/ 2.1
1) Download CM Alpha 3 from here
2) Plug in your touchpad to PC, select copy usb files option
3) Transfer CM Alpha 3 zip file into the "sd card" of your touchpad when it pops up and disconnect.
4) Long press power button and select reboot, then recovery option.
5) Recommended but Optional ( I didn't): In CWM recovery, go to backup and storage, do a nandroid backup before updating, back to main cwm recovery, wipe cache and in advanced wipe dalvik cache.
6) In the CWM recovery meny, use your volume buttons and select install zip file from sd card, select zip file and select cm alpha 3 zip, then scroll down and say yes.
7) Reboot. To check if you are on alpha 3, go to settings, about tablet and mod version should be alpha3.

To install google market and google apps, go here

Have Fun. Thanks to the awesome CM team, we have android on touchpad.

NOTE: If you want to uninstall CM for whatever reason, download ACME uninstaller from here and run it like you did with ACME installer. This should work ( i haven't tried it though).

SOD( Sleep of Death): This is when touchpad goes to sleep and wouldn't wake up, don't panic. Doesn't happen often and I have never seen it since installing Alpha 2.1. Press and hold power and home button for 10 - 20 secs and your TP will reboot. One fix for this is to use no-frills cpu control or set cpu and set min cpu to 384Mhz.
Last edited by krarvind; 22nd January 2012 at 11:30 PM.
The Following 87 Users Say Thank You to krarvind For This Useful Post: [ View ]
16th October 2011, 05:53 PM   |  #2  
mattmartin77's Avatar
Senior Member
Flag Massachusetts
Thanks Meter: 17
 
243 posts
Join Date:Joined: Oct 2010
Donate to Me
More
sticky this!
16th October 2011, 07:23 PM   |  #3  
techspecs's Avatar
Senior Member
Flag Chicagoland
Thanks Meter: 175
 
479 posts
Join Date:Joined: Sep 2010
Donate to Me
More
Good effort but you're going to get warned/banned by the mods for cross linking. They have to protect their domain you know.
16th October 2011, 08:23 PM   |  #4  
krarvind's Avatar
OP Recognized Contributor / Recognized Developer
Flag Saint John, NB
Thanks Meter: 12,725
 
5,883 posts
Join Date:Joined: Jun 2011
Donate to Me
More
Quote:
Originally Posted by techspecs

Good effort but you're going to get warned/banned by the mods for cross linking. They have to protect their domain you know.

Cross linking? I linked directly to the other websites which host the files. Thats not allowed? If so, mods can delete this thread. Only trying to help. I don't see another thread for a guide here in this section unless i am blind .
The Following 2 Users Say Thank You to krarvind For This Useful Post: [ View ]
16th October 2011, 08:28 PM   |  #5  
RavenSEAL's Avatar
Senior Member
Flag Tampa
Thanks Meter: 18
 
250 posts
Join Date:Joined: Apr 2011
More
I've followed all the steps exactly and I'm getting this:

The ACME files were extracted to my users folder.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Capture.JPG
Views:	5376
Size:	23.8 KB
ID:	751725  
16th October 2011, 08:36 PM   |  #6  
krarvind's Avatar
OP Recognized Contributor / Recognized Developer
Flag Saint John, NB
Thanks Meter: 12,725
 
5,883 posts
Join Date:Joined: Jun 2011
Donate to Me
More
Quote:
Originally Posted by RavenSEAL

I've followed all the steps exactly and I'm getting this:

The ACME files were extracted to my users folder.

Looks like novacom wasn't installed properly. I don't have windows, so hopefully somebody else can chime in. try reinstalling novacom or the entire sdk.

Sent from my HP Touchpad using xda premium
16th October 2011, 09:10 PM   |  #7  
RavenSEAL's Avatar
Senior Member
Flag Tampa
Thanks Meter: 18
 
250 posts
Join Date:Joined: Apr 2011
More
reinstall and a quick reboot on my PC did the trick , running CM7 now
16th October 2011, 09:12 PM   |  #8  
krarvind's Avatar
OP Recognized Contributor / Recognized Developer
Flag Saint John, NB
Thanks Meter: 12,725
 
5,883 posts
Join Date:Joined: Jun 2011
Donate to Me
More
Quote:
Originally Posted by RavenSEAL

reinstall and a quick reboot on my PC did the trick , running CM7 now

Glad you got it sorted out. Enjoy cm

Sent from my HP Touchpad using xda premium
16th October 2011, 09:46 PM   |  #9  
RavenSEAL's Avatar
Senior Member
Flag Tampa
Thanks Meter: 18
 
250 posts
Join Date:Joined: Apr 2011
More
Android is unable to establish a reliable data connection to verify your google account :|
16th October 2011, 10:21 PM   |  #10  
Breakthecycle2's Avatar
Senior Member
Flag NJ
Thanks Meter: 33
 
2,534 posts
Join Date:Joined: Jun 2009
I am getting the same error:
Microsoft Windows [Version 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\Users\Damian>cd c:\Users\Damian\desktop

c:\Users\Damian\Desktop>novacom boot mem:// < ACMEInstaller
'novacom' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.

c:\Users\Damian\Desktop> novacom boot mem:// < ACMEInstaller
'novacom' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.

c:\Users\Damian\Desktop>Acmeinstaller
'Acmeinstaller' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.

c:\Users\Damian\Desktop>novacom boot mem:// < ACMEInstaller
'novacom' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.

c:\Users\Damian\Desktop>novacom boot mem:// < ACMEInstaller
'novacom' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.

c:\Users\Damian\Desktop>

I reinstalled Novacom and in device manager it's there and installed correctly.

Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes