FORUMS

Analysis & Opinion

Top Forum Discussions

a500 = a501?

74 posts
Thanks Meter: 8
 
By meinmichi, Member on 8th March 2012, 08:13 PM
Post Reply Subscribe to Thread Email Thread
Sorry if that a question that cleared... as a new owner of a501. Can i root and flash a500 Roms? Mms and GPS works for you?
 
 
8th March 2012, 09:47 PM |#2  
Psichi's Avatar
Senior Member
Flag Plano
Thanks Meter: 436
 
More
Moscow Desire would probably be the best one to answer this for you, since he has a 501 but...

You can flash a 500 rom, but you will lose all functions related to the phone, since the 500 doesn't have a radio for that there is no need to have those functions in a 500 rom.
The Following User Says Thank You to Psichi For This Useful Post: [ View ]
8th March 2012, 09:55 PM |#3  
Senior Member
Thanks Meter: 20
 
More
The A500 and A501 are in fact identical, save the fact that the A501 has an Ericsson baseband for 3g/4g internet access... Flashing an A500-only ROM will result in a missing driver for that baseband, thus it won't work. Otherwie, the ROMs work just fine, in fact I'm using civato's Flexreaper (which is an A500 ICS ROM) on my A501... and I'm looking for a way to add the missing baseband driver and settings items, too. Didn't get anything yet, though.
The Following User Says Thank You to haag498 For This Useful Post: [ View ]
8th March 2012, 10:20 PM |#4  
Junior Member
Thanks Meter: 1
 
More
I have a a501, have had it a week now and the day after I got it I installed Moscow Desire's Alexander III rom:
http://forum.xda-developers.com/show....php?t=1467689

Its a stripped version of the stock rom, everything works including the 3G just as good as the stock version but with root access and no bloatware.

Personally I love it, it works well, and has great battery life. Really I think his rom is the only rom out there specifically for an A501 at the moment.
The Following User Says Thank You to ghost1157 For This Useful Post: [ View ]
9th March 2012, 10:28 AM |#5  
Moscow Desire's Avatar
Senior Moderator - Resident Troll Killer
Flag Somewhere in a Deep Cave on the Troll Kings Throne
Thanks Meter: 6,864
 
Donate to Me
More
Quote:
Originally Posted by meinmichi

Sorry if that a question that cleared... as a new owner of a501. Can i root and flash a500 Roms? Mms and GPS works for you?

You can run 500 roms. I do it all the time for testing.

What you will not have;

internal 3g (this covers all functions that use it)
GPS

The 501 kernel is different than the 500's. Mainly because the 501 uses a "nuetered" radio for 3g and gps. The code for these are only available in the 501 kernel. And Acer has so far, never released kernel source for the 501. Probably due to the special ATT and Rogers versions they sold.

I've had success getting it to run on a "certain" 500 HC rom, but with no GPS.
The Following User Says Thank You to Moscow Desire For This Useful Post: [ View ]
9th March 2012, 02:04 PM |#6  
OP Member
Thanks Meter: 8
 
More
Quote:
Originally Posted by Moscow Desire

You can run 500 roms. I do it all the time for testing.

What you will not have;

internal 3g (this covers all functions that use it)
GPS

The 501 kernel is different than the 500's. Mainly because the 501 uses a "nuetered" radio for 3g and gps. The code for these are only available in the 501 kernel. And Acer has so far, never released kernel source for the 501. Probably due to the special ATT and Rogers versions they sold.

I've had success getting it to run on a "certain" 500 HC rom, but with no GPS.

is it possible an other customrom with your kernel to work?
or other, a full ics rom to run on a501?
is it hard to port another rom to support a501 full? or most buildprob.?

edit: the link was impossible...
Last edited by meinmichi; 9th March 2012 at 02:46 PM. Reason: remove link...
9th March 2012, 02:38 PM |#7  
ultramag69's Avatar
Senior Member
Flag Waratah
Thanks Meter: 663
 
More
meinmich, remove that link NOW... Before you get blasted for linking it... It's Thor's kernel which is not GPL compliant and ALL links to his work are not allowed here...
You should know this as you have been here a little while...
The Following User Says Thank You to ultramag69 For This Useful Post: [ View ]
9th March 2012, 06:54 PM |#8  
Moscow Desire's Avatar
Senior Moderator - Resident Troll Killer
Flag Somewhere in a Deep Cave on the Troll Kings Throne
Thanks Meter: 6,864
 
Donate to Me
More
Quote:
Originally Posted by meinmichi

is it possible an other customrom with your kernel to work?
or other, a full ics rom to run on a501?
is it hard to port another rom to support a501 full? or most buildprob.?

edit: the link was impossible...

1. The kernel I use, is RichardTripps 3.4. It is a Honeycomb kernel.
When you use Overclocked kernel, you have to be careful of voltage to the system board. Too little votage, and you have 3g lock. (tab freezes). Or, the tab will have SOD (sleep of death). It WILL NOT work with ICS.

2. No. The current GPL kernel for ICS, is for a500 only. It does not have the necessary code to make it work on the 501. This includes Thor's kernel. And his Device tree is different from the ICS "leaked" roms. His, is ASOP, so it WILL NOT work with the current ICS release.

3. You cannot port another device kernel. Not easy, as the 501 has the only3g internal. Other kernels, use different hardware drivers which Acer has not released.

Acer, is never going to release the source code for the 501. They are too busy sleeping in bed with ATT and Rogers network. Ain't gonna happen.
Last edited by Moscow Desire; 9th March 2012 at 07:00 PM.
The Following User Says Thank You to Moscow Desire For This Useful Post: [ View ]
10th March 2012, 12:06 PM |#9  
ultramag69's Avatar
Senior Member
Flag Waratah
Thanks Meter: 663
 
More
Quote:
Originally Posted by Moscow Desire

1.

2. No. The current GPL kernel for ICS, is for a500 only. It does not have the necessary code to make it work on the 501. This includes Thor's kernel. And his Device tree is different from the ICS "leaked" roms. His, is ASOP, so it WILL NOT work with the current ICS release.

However, his ICS rom does have GPS enabled for the A501 after you rename a file.
Still no 3G though....
10th March 2012, 04:15 PM |#10  
Moscow Desire's Avatar
Senior Moderator - Resident Troll Killer
Flag Somewhere in a Deep Cave on the Troll Kings Throne
Thanks Meter: 6,864
 
Donate to Me
More
Quote:
Originally Posted by ultramag69

However, his ICS rom does have GPS enabled for the A501 after you rename a file.
Still no 3G though....

Yeah, I saw that the other day. Probably guess he also tweaks the kernel as well. Not sure.
12th March 2012, 02:02 PM |#11  
Senior Member
Flag Katy Texas
Thanks Meter: 228
 
More
Then, by definition, the A501 roms aren't GPL compliant. Acer has to release the kernel no matter what, even if they are special versions.

I would start complaining to Acer to release the kernel source for their stock A501 rom.

Quote:
Originally Posted by Moscow Desire

You can run 500 roms. I do it all the time for testing.

What you will not have;

internal 3g (this covers all functions that use it)
GPS

The 501 kernel is different than the 500's. Mainly because the 501 uses a "nuetered" radio for 3g and gps. The code for these are only available in the 501 kernel. And Acer has so far, never released kernel source for the 501. Probably due to the special ATT and Rogers versions they sold.

I've had success getting it to run on a "certain" 500 HC rom, but with no GPS.



---------- Post added at 08:02 AM ---------- Previous post was at 07:54 AM ----------

Quote:
Originally Posted by Moscow Desire

Acer, is never going to release the source code for the 501. They are too busy sleeping in bed with ATT and Rogers network. Ain't gonna happen.

At one time, people said that about HTC's source code for devices such as the Hero (both GSM and CDMA) because they were "in bed with the mobile carriers". But, if you pressure them enough, they will release the kernel source (especially since that is GPL'd and they must release the source).

Read More
Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes