FORUMS

Analysis & Opinion

Top Forum Discussions

[Q] Is 40 seconds boot time normal for Neo MT15i

2 posts
Thanks Meter: 1
 
By guermantes, Junior Member on 27th April 2012, 09:28 AM
Post Reply Subscribe to Thread Email Thread
Hi,
I know the original Neo MT15i is not a super top of the line phone, but neither is it a budget phone. So when I get a startup time of 40 seconds without root I wonder if it is normal? In general I find the phone is a bit slow to react and launch apps as well (immensly slow compared to my girlfriend's Galaxy SII)

Using Android 2.3.4 / carrier 3Three - phone locked to carrier

The startup sequence approx is as follows:
  • after a 10 second black screen the text Sony Ericsson appears
  • after 24 seconds the SonyEricsson logotype swoosh animation appears
  • after 31 seconds the carrier logo appears, and
  • the locked homescreen appears after a total of 40 seconds.

I have seen videos on youtube where they boot the Neo in literally just a few seconds and the SonyEricsson logotype animation flies by in a second. Compared to mine it's like they were running an SSD and I was still on a 7200RPM HDD.
  1. Is this performance according to standard for this phone?
  2. Would it get better if I rooted?

Thanks!
The Following User Says Thank You to guermantes For This Useful Post: [ View ]
 
 
27th April 2012, 09:41 AM |#2  
georgeiulian89's Avatar
Senior Member
Flag Pitesti
Thanks Meter: 661
 
More
Mine also booting in 40 seconds (rooted,ICS 4.0.3).I think that is a matter of how many applications you have installed in phone memory. However,you can't compare a dual core with a single core,it's very clear that Galaxy S 2 it's much faster than Neo.
Last edited by georgeiulian89; 27th April 2012 at 10:10 AM.
The Following 2 Users Say Thank You to georgeiulian89 For This Useful Post: [ View ]
27th April 2012, 09:46 AM |#3  
Dhwanik's Avatar
Senior Member
Flag Mumbai
Thanks Meter: 189
 
More
for me its 42 sec
The Following 2 Users Say Thank You to Dhwanik For This Useful Post: [ View ]
27th April 2012, 11:50 AM |#4  
joselovegym's Avatar
Member
Thanks Meter: 4
 
More
In Stock Rom is normal for 40 seconds late to start, with a modified rom usually takes less. You can not compare Galaxy SII with Xperia neo ... If you have many applications worked slower.
The Following User Says Thank You to joselovegym For This Useful Post: [ View ]
27th April 2012, 03:33 PM |#5  
_Sparks's Avatar
Senior Member
Flag United Kingdom
Thanks Meter: 845
 
More
Mine takes 30 seconds for the lockscreen to appear straight after pressing the power button
I use stock .62 gingerbread firmware.

I suggest you to:
*Root phone and delete all useless system apps
*Clear app cache regularly - I use this app, to clean everything. Atleast once a week
*Clean junk from SD card, like app cache files, or old app files, etc.

After doing this, measure the time and see how long it takes to boot.

Hope that helps.
Last edited by _Sparks; 27th April 2012 at 06:04 PM.
The Following 2 Users Say Thank You to _Sparks For This Useful Post: [ View ]
27th April 2012, 04:49 PM |#6  
Qwerty123 \m/'s Avatar
Senior Member
Flag xxxxxxxxx
Thanks Meter: 409
 
More
Noob question but, wouldn't deleting the bootanimation.zip speed it up ??
that be like a less 10minutes
And CM7 has an option ~
The Following User Says Thank You to Qwerty123 \m/ For This Useful Post: [ View ]
27th April 2012, 05:05 PM |#7  
Madfysh's Avatar
Recognized Contributor
Thanks Meter: 1,513
 
More
Quote:
Originally Posted by Qwerty123 \m/

Noob question but, wouldn't deleting the bootanimation.zip speed it up ??
that be like a less 10minutes
And CM7 has an option ~

no need to delete it, you can just edit it(txt file inside) so that it runs only one time.
I'm not sure if phone waits till the end of run then continue to boot, or it cuts animation in the middle of run. hm..
I always use one run animations, so I don't know if it cut's or not
The Following User Says Thank You to Madfysh For This Useful Post: [ View ]
27th April 2012, 10:09 PM |#8  
tinyXperia's Avatar
Senior Member
Flag The Netherlands
Thanks Meter: 1,454
 
More
Lol I had 2 minutes some time ago.


It takes about 2:25 for it to boot. No, this is not a first boot after a new ROM installation.

Via Tapatalk 2.0 on ICS
Last edited by tinyXperia; 28th April 2012 at 07:21 AM.
The Following User Says Thank You to tinyXperia For This Useful Post: [ View ]
28th April 2012, 03:32 AM |#9  
darkerm's Avatar
Senior Member
Flag Dhaka
Thanks Meter: 55
 
More
I think it's normal. Mine take around 30 - 40 sec to start. It takes more when there are to much app.
28th April 2012, 05:50 AM |#10  
Dev.Katalyst's Avatar
Senior Member
Flag Jabalpur
Thanks Meter: 74
 
More
Unhappy
I'm On CM 7.2 Nightly. And even After disabling the bootanimation it is taking 45 sec. to boot and 1 min. to reboot!
28th April 2012, 07:21 AM |#11  
mpiekp's Avatar
Senior Member
Thanks Meter: 619
 
More
How many times s day do you boot your phone, can't really see why it's a concern.

Phone speed is not necessarily relevant the Motorola atrix, dual core 1Ghz ram is seriously slow to boot
Think what you have installed and ed card type/size is more to do with it

Sent from my MT11i using Tapatalk

Read More
Post Reply Subscribe to Thread

Guest Quick Reply (no urls or BBcode)
Message:
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes