T-Mobile HTC One M8 Gets Selfie-Friendly Android 4.4.4 OTA

The T-Mobie variant of HTC One (M8) just now received an over-the-air update … more

Android L is for Lockdown

Root is, without a doubt, the (un)holy grail of the Android world. Those wonderful permissions that allow you as … more

XDA Xposed Tuesday: XHangouts Will Improve Your Hangouts

Ever since Google started supporting text messaging in Hangouts many people have … more

Shattered Screen? Turn Your Broken Device into a Complete Media Center!

A cracked screen usually means you’ll have to spend a hefty … more
Post Reply

"Show low low battery logo" Nexus 7 thinks battery is dead even when fully charged!

OP dbstrat

27th July 2012, 03:14 AM   |  #1  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
3 posts
Join Date:Joined: Jul 2012
I have already got a replacement on order from the Play Store but since I haven't seen any reports on this after plenty of searching I figured I'd describe the issue.

My 16gb Nexus 7 worked pretty much flawlessly for the first several days of pretty light use minus very minimal flicker on occasion. As of two days ago the unit is basically unusable as it randomly but excessively decides that the battery is dead even though it is fully charged. The first several times this happened I wasn't paying attention and I thought it just shut off by itself, but then I started to watch it more closely but it also started happening more and more. As of this morning it will not stay on more than 5 minutes before it audibly notifies a low battery with the messages "Connect Charger" and "Powering down". Sometimes it will give two options "Battery" and "OK" but I was never able to actually get the buttons to respond because it would already be shutting down. Other times it will just show the connect charger and powering down messages with no buttons which is strange, but in either case the device shuts down.

Once I started troubleshooting I figured out a little more information.
  • Watching the lock screen while it is charging I will see it go from it's (I think) correct charge percent to 0% randomly.
  • While not charging it will either show a red battery indicator in the notification area or just an empty battery when it decides to shut down
  • Sometimes it will boot right up and be back up to regular charge level (of course just to shut down again within a few minutes)
  • Other times it will not boot up and I noticed the error message (almost like a debug prompt mistakenly left in the code) in the upper left corner "Show low low battery logo" + some strange symbol like when you get 100 1-Ups in Super Mario Brothers . Yes the message has the word "low" twice - I guess this is lower than standard low!

Anyway, kinda bummed but since I have not seen any other report of this particular issue I'm hopeful that the replacement will not have the same problem. I'm just hoping I don't get a unit that has some of the other problems being reported so I'm crossing my fingers.
27th July 2012, 03:17 PM   |  #2  
kevstv's Avatar
Member
Flag London
Thanks Meter: 5
 
82 posts
Join Date:Joined: May 2007
More
Mine started doing the same this morning

Sent from my LT26i using xda app-developers app
27th July 2012, 06:41 PM   |  #3  
omnikai's Avatar
Senior Member
Thanks Meter: 16
 
169 posts
Join Date:Joined: Mar 2010
This sounds pretty similar to my problem from another thread. Every time it hits 25% while discharging it dies. Normally I'd say it's just a software calibration issue and fixable by wiping battery stats, but I've wiped several times at 100% and run down to 25% and it still dies.

Do you find that you still get a normal amount of battery life before it dies? It'd help to establish whether this is the battery misreporting, or actually not discharging properly.

* Strangely this time after my N7 had died at 25% I turned it on and it's at 0% battery. It's been charging for ~15min and it still says 0%... When you all first got the device, did you let it run to 0%, or did you charge it right away?

** And now, after almost an hour, it's at 1%. Seems to be charging, but brutally slowly (and I'm using the bundled charger, not PC USB).
Last edited by omnikai; 27th July 2012 at 07:12 PM.
27th July 2012, 10:12 PM   |  #4  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
3 posts
Join Date:Joined: Jul 2012
Quote:
Originally Posted by omnikai

This sounds pretty similar to my problem from another thread. Every time it hits 25% while discharging it dies. Normally I'd say it's just a software calibration issue and fixable by wiping battery stats, but I've wiped several times at 100% and run down to 25% and it still dies.

Do you find that you still get a normal amount of battery life before it dies? It'd help to establish whether this is the battery misreporting, or actually not discharging properly.

* Strangely this time after my N7 had died at 25% I turned it on and it's at 0% battery. It's been charging for ~15min and it still says 0%... When you all first got the device, did you let it run to 0%, or did you charge it right away?

** And now, after almost an hour, it's at 1%. Seems to be charging, but brutally slowly (and I'm using the bundled charger, not PC USB).

Yours sounds like a similar but different issue. My N7 dies regardless of how much charge it has. It can have 100% charge and within 5 minutes it will report 0% charge and die. Then when I can get it to boot again it will be back up to 99% charge again. I can't get more than 10 minutes of use before it dies regardless of how much charge it truly has.
1st August 2012, 01:35 AM   |  #5  
NeoMagus's Avatar
Senior Member
Flag East Coast
Thanks Meter: 472
 
1,383 posts
Join Date:Joined: Mar 2010
Donate to Me
More
Quote:
Originally Posted by omnikai

This sounds pretty similar to my problem from another thread. Every time it hits 25% while discharging it dies. Normally I'd say it's just a software calibration issue and fixable by wiping battery stats, but I've wiped several times at 100% and run down to 25% and it still dies.

Do you find that you still get a normal amount of battery life before it dies? It'd help to establish whether this is the battery misreporting, or actually not discharging properly.

* Strangely this time after my N7 had died at 25% I turned it on and it's at 0% battery. It's been charging for ~15min and it still says 0%... When you all first got the device, did you let it run to 0%, or did you charge it right away?

** And now, after almost an hour, it's at 1%. Seems to be charging, but brutally slowly (and I'm using the bundled charger, not PC USB).

I'm starting to have this same issue, however mine goes at about 19%. Just turns off. I have also seen the show low battery in white text thing. I have tried calibrating by fully charging then deleting batterystats.bin from data/system and letting it decharge and it still died around there, I'm recharging again to 100 to see what happens this next time I let it go... thought mine was issue free than this happens
2nd August 2012, 04:59 PM   |  #6  
NeoMagus's Avatar
Senior Member
Flag East Coast
Thanks Meter: 472
 
1,383 posts
Join Date:Joined: Mar 2010
Donate to Me
More
Well in case anyone else runs into this, I have no idea what caused this or how I got out of it thinking it was dead at 20%. I tried deleting the stats, reflashed stock and then CM10 and back again, tried a different kernel, and still died at 20 and gave me the "low low battery logo".

I just took it into Gamestop where I got it and started the process for an exchange, so I have another one coming now. Go figure when I got home I plugged it back in, and now this time just like omnikai said instead of being at 20% it was at 0 when I turned it on. Been a while and now and seems to be charging normally so hopefully it will decharge fine.. either way really weird only problem I've had with mine so far

** Just wanted to edit and say its now decharging normally dont know what caused it to spazz out or fix it one of those ghost in the machine android moments
Last edited by NeoMagus; 4th August 2012 at 12:36 AM.
2nd August 2012, 05:43 PM   |  #7  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
3 posts
Join Date:Joined: Jul 2012
Quote:
Originally Posted by NeoMagus

Well in case anyone else runs into this, I have no idea what caused this or how I got out of it thinking it was dead at 20%. I tried deleting the stats, reflashed stock and then CM10 and back again, tried a different kernel, and still died at 20 and gave me the "low low battery logo".

I just took it into Gamestop where I got it and started the process for an exchange, so I have another one coming now. Go figure when I got home I plugged it back in, and now this time just like omnikai said instead of being at 20% it was at 0 when I turned it on. Been a while and now and seems to be charging normally so hopefully it will decharge fine.. either way really weird only problem I've had with mine so far

Replacement N7 seems to be fine thusfar...
8th August 2012, 01:38 PM   |  #8  
DLAddict's Avatar
Senior Member
Flag Cebu
Thanks Meter: 16
 
209 posts
Join Date:Joined: Sep 2011
More
Apparently, somebody in StackExchange is having the same issue as well:
http://android.stackexchange.com/que...w-battery-logo
8th August 2012, 02:36 PM   |  #9  
Senior Member
Thanks Meter: 26
 
191 posts
Join Date:Joined: Dec 2009
if anyone else gets this, try disconnecting the battery and then re connect and see if that fixes it. i had same type of issue on viewsonic g-tab and that was the required fix.
8th August 2012, 03:54 PM   |  #10  
egomezmorales's Avatar
Senior Member
Flag Carolina
Thanks Meter: 35
 
245 posts
Join Date:Joined: Oct 2007
More
Mine did it at 10%, calibrated the battery and im getting truly awesome battery life 2 full days without a charge

Sent from my SAMSUNG-SGH-I717 using xda premium

---------- Post added at 02:54 PM ---------- Previous post was at 02:52 PM ----------

This is the app

https://play.google.com/store/apps/d...erycalibration

You need to be rooted

Sent from my SAMSUNG-SGH-I717 using xda premium

The Following User Says Thank You to egomezmorales For This Useful Post: [ View ]
Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes


Top Threads in Nexus 7 Q&A, Help & Troubleshooting by ThreadRank