Post Reply

[Tutorial] Why my IMEI missing & NO network?

OP xsenman

28th August 2012, 01:32 AM   |  #1  
xsenman's Avatar
OP Recognized Contributor
Flag Philippines
Thanks Meter: 2,235
 
3,920 posts
Join Date:Joined: Apr 2012
More
Your IMEI (International Mobile Equipment Identity) is transmitted to the Network provider the moment you switch ON your phone

It is used by your Network to identify the following

1) The first two numbers is RBI (Reporting Body Identifier) = who registered that type of phone ( verify here )

2) The next four numbers is TAC (Type Allocation Code) = what type of unit and its complete specifications

3)The next two numbers is FAC (Final Assembly Code) = who manufacture it

example :-

01 AEG
04 Samsung
07 Motorola
10 Nokia
30 Ericsson
41 Siemens
50 Bosch
51 Sony

4) The next six numbers is the Serial Number of the Phone

5) The last number is sort of a check sum, that verifies the previous numbers

Combined a total of 15 numbers is used by your network to get the complete information about your phone that is used against their database of Blacklisted phones and final approval to connect to their network, IF they were inaccurate or had complaints (like being stolen, not paid telecoms dues etc) it will be rejected and BLOCKED immediately from connecting to that Network

You can verify all this by entering you IMEI here and here

And also here to check if it is blacklisted

Your IMEI is also needed for networks to BLOCK your phone when needed as well as ANTI theft apps.

Hence if your IMEI changes or gets lost, it may fail to connect to the network, depending on the restrictions of that network provider.

It is clear that Flashing custom ROMS can cause your IMEI to Change or get deleted as they may be ported from another manufacturer or from another version of the same manufacturer as the IMEI embedded in the chip of your phone.

IF you want to AVOID this problem, safe you EFS folder the moment you think of Flashing any ROM that is NOT the original Firmware for that phone

It is noted that to resolve this problem you have to return to its original firmware to recover your embedded IMEI and do a progressive upgrade . eg. from GingerBread to ICS before going on to Jelly Bean

For ways to resolve IMEI problems visit EFS Problems and Solutions or My Android Solutions


Check this out!You , YES! you are an " Android ". Not your phone but U.

You Must watch this documentary concerning your privacy Terms & Conditions we had agreed to, by using a PC or Smartphone

How to say Thank you? *If you find any post helpful on XDA, please click on the Thanks button
If you are using XDA App or Tapatalk, long press on the post and select Thanks
Its easier to give "Feedback" in this manner than make an additional post.

This post is linked to Pit Stop
Last edited by xsenman; 16th November 2013 at 12:16 AM. Reason: update
The Following 47 Users Say Thank You to xsenman For This Useful Post: [ View ]
7th September 2012, 08:13 PM   |  #2  
mikaelel's Avatar
Senior Member
Thanks Meter: 102
 
161 posts
Join Date:Joined: Dec 2009
I will add that information on their own IMEI number check here http://www.imei.info/
The Following User Says Thank You to mikaelel For This Useful Post: [ View ]
8th September 2012, 02:39 AM   |  #3  
saywhatt's Avatar
Recognized Contributor
Flag Land of Ooo
Thanks Meter: 1,532
 
2,876 posts
Join Date:Joined: Apr 2012
Donate to Me
More
similarly, you can also recover your IMEI using this method: http://forum.xda-developers.com/show....php?t=1264021

nice jobe OP!
The Following User Says Thank You to saywhatt For This Useful Post: [ View ]
14th September 2012, 12:40 PM   |  #4  
TotallydubbedHD's Avatar
Recognized Contributor
London
Thanks Meter: 1,092
 
2,541 posts
Join Date:Joined: Dec 2010
Good job in explaining what it is!
14th September 2012, 02:37 PM   |  #5  
Taysider's Avatar
Senior Member
Flag Dundee, Scotland
Thanks Meter: 93
 
341 posts
Join Date:Joined: Dec 2010
More
Confused
Quote:
Originally Posted by TotallydubbedHD

Good job in explaining what it is!

You have the FAC 04 as Samsung which is correct but, HTC is also 04
14th September 2012, 02:52 PM   |  #6  
Senior Member
Thanks Meter: 61
 
219 posts
Join Date:Joined: Jun 2010
More
Quote:
Originally Posted by mikaelel

I will add that information on their own IMEI number check here

I tested this site with my Nokia E71, and it's reporting my phone as Nokia 100
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMEI.info 2012-09-14 20-34-51.jpg
Views:	794
Size:	27.0 KB
ID:	1326025   Click image for larger version

Name:	Scr000008.jpg
Views:	685
Size:	25.0 KB
ID:	1326026  
14th September 2012, 03:24 PM   |  #7  
dstruct2k's Avatar
Senior Member
Flag Winnipeg
Thanks Meter: 892
 
1,199 posts
Join Date:Joined: Jan 2008
Donate to Me
More
Quote:
Originally Posted by awaaas

I tested this site with my Nokia E71, and it's reporting my phone as Nokia 100

My Galaxy S3 appears as a Huawei U7510 on http://www.imei.info/, but http://imei-number.com/imei-number-lookup/ shows the correct information...
14th September 2012, 11:31 PM   |  #8  
xsenman's Avatar
OP Recognized Contributor
Flag Philippines
Thanks Meter: 2,235
 
3,920 posts
Join Date:Joined: Apr 2012
More
Quote:
Originally Posted by Taysider

You have the FAC 04 as Samsung which is correct but, HTC is also 04

I believe this is also possible as some of the manufacturers are using more than one FAC (Final Assembly Code) and some do have the same FAC....end of the day only the manufacturer would have chosen what they wish to use, on the other hand the checksum of the 15 numbers in total, should give the correct model and specs to the network .
15th September 2012, 08:54 AM   |  #9  
G@vi's Avatar
Senior Member
Flag Pune
Thanks Meter: 55
 
165 posts
Join Date:Joined: Jun 2009
More
Quote:
Originally Posted by saywhatt

similarly, you can also recover your IMEI using this method: http://forum.xda-developers.com/show....php?t=1264021

nice jobe OP!

My P500 LG Optimus is showing as KP500 LG Cookie.
15th September 2012, 10:54 AM   |  #10  
xsenman's Avatar
OP Recognized Contributor
Flag Philippines
Thanks Meter: 2,235
 
3,920 posts
Join Date:Joined: Apr 2012
More
Quote:
Originally Posted by G@vi

My P500 LG Optimus is showing as KP500 LG Cookie.

lol , which url did you use?, the one post by mikaelel
http://www.imei.info/, seems to giving some wrong info.

Post Reply Subscribe to Thread

Tags
imei changed, imei missing, no baseband, no network, sim not recognised
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes