Attend XDA's Second Annual Developer Conference, XDA:DevCon 2014!
5,737,124 Members 43,149 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

Unlock t889 issue - SOLVED

Tip us?
 
guardm
Old
(Last edited by guardm; 24th February 2013 at 03:42 PM.) Reason: solved issue
#1  
Senior Member - OP
Thanks Meter 2
Posts: 129
Join Date: Jan 2008
Location: NorthEastern US
Thumbs up Unlock t889 issue - SOLVED

SOLVED:::::::::: Thanks to Pirobo_Colmbino

I recently was issued an official unlock code for my t889 from tmo. I tried to unlock the device using an ATT sim and got the "network unlock unsuccessful" message. Apparently, I'm a dunce and didn't read AND follow the instructions properly and entered the wrong code more than once. Now I am told that my device is PERMANENTLY LOCKED and cannot be unlocked. Is this correct? Is there a way to fix it? HELLLP
 
Pirobo_Colombino
Old
#2  
Pirobo_Colombino's Avatar
Junior Member
Thanks Meter 9
Posts: 25
Join Date: Feb 2013
Quote:
Originally Posted by guardm View Post
I recently was issued an official unlock code for my t889 from tmo. I tried to unlock the device using an ATT sim and got the "network unlock unsuccessful" message. Apparently, I'm a dunce and didn't read AND follow the instructions properly and entered the wrong code more than once. Now I am told that my device is PERMANENTLY LOCKED and cannot be unlocked. Is this correct? Is there a way to fix it? HELLLP
Hi, im not sure if this is gonna help, but the way I unlock mine was with the help of a simple youtube search. Im new her so i cant post a link.

Steps: dial *#197328640#
step 1: umts
step 2: debug screen
step 3: phone control
step 4 network lock
step 5: perso sha256 off ( wait 30 seconds than hit the menu key and hit back)
step 6: nw lock nv data initialliz (wait about 1 minute and exit.
reboot and that should be it.

Try that out and if it does not work "meaning you dont see all of the options" all you have to do is downgrade to an older version of Stock " yes you will have to root again but it gets the job done.

If it helps dont forget to hit thanks.
The Following 2 Users Say Thank You to Pirobo_Colombino For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
guardm
Old
#3  
Senior Member - OP
Thanks Meter 2
Posts: 129
Join Date: Jan 2008
Location: NorthEastern US
Quote:
Originally Posted by Pirobo_Colombino View Post
Hi, im not sure if this is gonna help, but the way I unlock mine was with the help of a simple youtube search. Im new her so i cant post a link.

Steps: dial *#197328640#
step 1: umts
step 2: debug screen
step 3: phone control
step 4 network lock
step 5: perso sha256 off ( wait 30 seconds than hit the menu key and hit back)
step 6: nw lock nv data initialliz (wait about 1 minute and exit.
reboot and that should be it.

Try that out and if it does not work "meaning you dont see all of the options" all you have to do is downgrade to an older version of Stock " yes you will have to root again but it gets the job done.

If it helps dont forget to hit thanks.
Thanks for your reply. I tried this before and all the worked until it comes to step 5. When I go back, the item "nw lock nv initialliz" (in your step 6), isn't there to select. Perhaps downgrading is the answer?

The part I don't seem to understand is that TMO says because I entered the wrong code multiple times, I lost the ability to unlock. Does this method overwrite or fix the permanent lock they spoke of?
 
Pirobo_Colombino
Old
#4  
Pirobo_Colombino's Avatar
Junior Member
Thanks Meter 9
Posts: 25
Join Date: Feb 2013
Quote:
Originally Posted by guardm View Post
Thanks for your reply. I tried this before and all the worked until it comes to step 5. When I go back, the item "nw lock nv initialliz" (in your step 6), isn't there to select. Perhaps downgrading is the answer?

The part I don't seem to understand is that TMO says because I entered the wrong code multiple times, I lost the ability to unlock. Does this method overwrite or fix the permanent lock they spoke of?
Yeah if u dont see it you must downgrade.

and as far as the overwrite im not sure. sorry
The Following User Says Thank You to Pirobo_Colombino For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
guardm
Old
#5  
Senior Member - OP
Thanks Meter 2
Posts: 129
Join Date: Jan 2008
Location: NorthEastern US
Quote:
Originally Posted by Pirobo_Colombino View Post
Yeah if u dont see it you must downgrade.

and as far as the overwrite im not sure. sorry
Thanks I will try it. Just gotta go find the downgrade rom.
 
guardm
Old
#6  
Senior Member - OP
Thanks Meter 2
Posts: 129
Join Date: Jan 2008
Location: NorthEastern US
Quote:
Originally Posted by Pirobo_Colombino View Post
Yeah if u dont see it you must downgrade.

and as far as the overwrite im not sure. sorry
You, sir are correct. I was able to downgrade via Odin, but I lost some functions (which didn't matter since it was only temporary). I performed the steps you provided and tested with an ATT sim. It worked. Then I updated to current stock ROM and rooted. Tested again with ATT sim and my device is still unlocked. Thanks for your help. I hope anyone else who runs into this issue, can find this post and learn like I did.
 
gedster314
Old
#7  
gedster314's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 111
Posts: 852
Join Date: Sep 2007
Location: Oxnard, Ca
Quote:
Originally Posted by guardm View Post
You, sir are correct. I was able to downgrade via Odin, but I lost some functions (which didn't matter since it was only temporary). I performed the steps you provided and tested with an ATT sim. It worked. Then I updated to current stock ROM and rooted. Tested again with ATT sim and my device is still unlocked. Thanks for your help. I hope anyone else who runs into this issue, can find this post and learn like I did.
What Version were you on when you could not unlock it. And what version did you flash?
 
Pirobo_Colombino
Old
#8  
Pirobo_Colombino's Avatar
Junior Member
Thanks Meter 9
Posts: 25
Join Date: Feb 2013
Quote:
Originally Posted by guardm View Post
You, sir are correct. I was able to downgrade via Odin, but I lost some functions (which didn't matter since it was only temporary). I performed the steps you provided and tested with an ATT sim. It worked. Then I updated to current stock ROM and rooted. Tested again with ATT sim and my device is still unlocked. Thanks for your help. I hope anyone else who runs into this issue, can find this post and learn like I did.
Im glad i could help.
The Following User Says Thank You to Pirobo_Colombino For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
guardm
Old
(Last edited by guardm; 24th February 2013 at 03:44 PM.)
#9  
Senior Member - OP
Thanks Meter 2
Posts: 129
Join Date: Jan 2008
Location: NorthEastern US
Quote:
Originally Posted by gedster314 View Post
What Version were you on when you could not unlock it. And what version did you flash?
I'm not so sure it had much to do with the version, although I am no expert dev. Mind you, this happened in a short period of time.

TIMELINE:
I was on The stock (shipped) rom when I first bought my GN2. I got it new and broke the seal on the box. Upon opening and starting the device, I got an OTA update (don't remember the build but not the LL4 ota). I started doing some reading on XDA, since like most, I like tinkering and tweaking. Not long after that (Mid Jan 2013) I got the OTA from TMO that had "minor fixes and security changes". This is when I read somewhere on XDA that it is not recommended that we accept the OTA update. But it was too late; I had already done it. I came across the unlock instructions posted earlier in this thread but I couldn't get pass all the steps. A few days later I rooted via ROOT66_TMO_UVALL4 rom, which gave me access to SuperUser. [I have this ZIP saved if anyone wants it and wants to show me how share it.] Then I got an official unlock code from TMO.

I followed these instructions that TMO sent me with the unlock code

Quote:
Thank you for taking the time to contact T-Mobile. Below you will see the Instructions for unlocking your Samsung device.
Please be advised a non T-Mobile SIM card MUST be used to unlock this device.

1. Insert a NON T-Mobile SIM & turn Device on

2. The Device will automatically prompt you to enter code into an empty field.

3. Click/Tap in the empty field above the "Unlock & Dismiss" options (this will display a key pad on the screen).

4. Using the key pad input the Unlock Code provided by T-Mobile.

5. Press the Back button to remove the keyboard from screen.

6. Click/Tap the "Unlock" option; handset should display "Network Unlock Successful".

Please note that if you are unlocking a flip device please use steps 1, 2, 3 and 6.
In my haste, I didn't follow the instruction EXACTLY as written. Somehow I managed to enter the unlock code while using my TMO sim and not the "NON TMO sim". When I did this, I got the message in step 6. I thought I was good from here. I tried an ATT sim a few days later to verify but it asked me again for the sim unlock code but the operation was unsuccessful. I tried entering the donor phone's screen unlock code a few times as well as zeros and 1234 and again failed. I tried again with another donor phone with the same result. TMO sent me a second unlock code which also failed. I did tell them that I had done the OTA update and the rep told me it shouldn't matter. I did not tell them I was rooted stock though. The rep told me that due to entering the wrong code multiple times, the device went into "security lockout" and could not be unlocked. I read into several threads and posts and could not find the answer, Thus my original post. I down graded my Rom to T889UVALJ1, successfully performed the unlock procedure posted above (NOT TMO official), and re-installed the ROOT66 rom. Everything is now working perfectly. I put in the ATT sim and it pops right up as ATT.

The real question now is, does the OTA issued by TMO block the unlock exploit and is that what they refer to when they mention "security features"?

Thank for Solving this issue goes to user Pirobo_Colombino see post 2
 
akdnj88
Old
#10  
Junior Member
Thanks Meter 2
Posts: 8
Join Date: Mar 2011
I encountered the same problem couple weeks ago. The problem is not caused by the TMO firmware update but rather the fact that you tried to unlock the phone using the hack you found on the internet. Per instruction on the free unlock hack online, you selected "PERSO SHA256 OFF", this step is what prevented the phone from being successfully unlocked with TMo unlock code. In order for the TMO unlock code to work, you have to select "PERSO SHA256 ON", then follow the instruction steps to unlock using TMO code. That is what I did and it worked for me. Hope this helps anyone who will run into this problem in the future. Cheers

The Following 2 Users Say Thank You to akdnj88 For This Useful Post: [ Click to Expand ]
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes