Post Reply

Fix/Re-calibration for Proximity Sensor/Miscellaneous fixes

OP xcxa23

7th July 2013, 05:31 AM   |  #1  
xcxa23's Avatar
OP Senior Member
Thanks Meter: 227
 
664 posts
Join Date:Joined: Oct 2010
Donate to Me
More
the first thing i notice after updated to the latest firmware, dme6 or dmf2 is either efs corrupted or in my case is the proximity sensor not working well.

during in-call, the screen off but when move away from face, the screen would remain off.
so i poke around in the system file and found some solution after few days of testing
and now its work very well

the only method works for me is re-calibration via terminal/adb shell
u need to type 'su' without the quotation mark and then follow by the code
Code:
echo 0 > /sys/class/sensors/proximity_sensor/prox_cal
by echoing it 0, it force the sensor to reset

Code:
echo 1 > /sys/class/sensors/proximity_sensor/prox_cal
by echoing to 1, its actually force the sensor to re-calibrate

my guess is, the calibration value are stored in efs so if there are chances for it to corrupted, there's small chance that the sensor goes haywire, well it happen to me. so i hoping this helps some user that facing proximity sensor.
*ps : okay, so i did some experiment and found that for it to recalibrate properly, it is recommend to do it under a bright environment
So, i decided to put in solution/fixes for those problem that occur on GT-N7100(Galaxy Note II International) that i cant find the solution.
the solution is based on my experience so i DID manage to fix it

**update : another method which i found online, forgotten from where, give a hard blow on the earpiece. i remember saw some user (not from xda) posted that this helps the problem

as reported from user, only working in SAMSUNG stock rom
Quote:
Originally Posted by ToRvaLDs

I tried many times and didn't work, finally I understand! To force recalibration you have to use a stock rom, this method doesn't work on cm aokp and similar.

Inviato dal mio GT-I9505 con Tapatalk

for those having problem for the fix to stick
Quote:
Originally Posted by Tugix1

When i did it, it automaticly stuck to my system. Do it several times. Then it sticks.

Gesendet von meinem GT-N7100 mit Tapatalk 2

for those wanted to run as script (i haven try as i no longer own note 2)
*create a file, copy the syntax below and put it in extSdCard, use script manager to run as SU and at Boot
Quote:

#!/system/bin/sh
echo 0 > /sys/class/sensors/proximity_sensor/prox_cal
echo 1 > /sys/class/sensors/proximity_sensor/prox_cal


1. After flashing a ROM, you booted it and when you long press the home button, suddenly the system ui force close, but you DID FLASH the rom ACCORDINGLY to the OP's instruction ;
Quote:

the problem is that the google search apk, aka velvet.apk is missing. the simple solution is go to play store and install google search, or u can download from Playstore GoogleSearch]

Last edited by xcxa23; 11th December 2013 at 09:32 AM. Reason: new fixes??
The Following 30 Users Say Thank You to xcxa23 For This Useful Post: [ View ]
7th July 2013, 06:08 PM   |  #2  
zeeshanonlyme's Avatar
Senior Member
Flag Kolkata
Thanks Meter: 100
 
482 posts
Join Date:Joined: Dec 2010
More
Permission Denied. I think youd have to give su permission first.

Code:

echo 1 > /sys/class/sensors/proximity_sensor/prox_

Typo? Shouldnt it be prox_cal?

Regards.
7th July 2013, 08:10 PM   |  #3  
cadmaster83's Avatar
Junior Member
Flag Kharkiv
Thanks Meter: 0
 
10 posts
Join Date:Joined: Jul 2007
Thank you very much!
You help solve my big problem.

Отправленные с моего GT-N7100 с помощью Tapatalk 4 Beta
8th July 2013, 12:17 AM   |  #4  
xcxa23's Avatar
OP Senior Member
Thanks Meter: 227
 
664 posts
Join Date:Joined: Oct 2010
Donate to Me
More
Quote:
Originally Posted by zeeshanonlyme

Permission Denied. I think youd have to give su permission first.

Code:

echo 1 > /sys/class/sensors/proximity_sensor/prox_

Typo? Shouldnt it be prox_cal?

Regards.

yup. of cos need to give su permission as we are changing system related file.
sorry. its typo

Quote:
Originally Posted by cadmaster83

Thank you very much!
You help solve my big problem.

Отправленные с моего GT-N7100 с помощью Tapatalk 4 Beta

glad that it helped
9th July 2013, 07:33 PM   |  #5  
Recognized Developer
Thanks Meter: 1,080
 
1,539 posts
Join Date:Joined: Jul 2010
Donate to Me
I don't have any problem with the proximity sensor, but my gyro sensor calibration doesn't calibrate anymore. however the g sensor works without problem... I traced for the cause but no luck at all
10th July 2013, 12:21 AM   |  #6  
xcxa23's Avatar
OP Senior Member
Thanks Meter: 227
 
664 posts
Join Date:Joined: Oct 2010
Donate to Me
More
Quote:
Originally Posted by ykk_five

I don't have any problem with the proximity sensor, but my gyro sensor calibration doesn't calibrate anymore. however the g sensor works without problem... I traced for the cause but no luck at all

have you tried to calibrate by using setting>motion>advance>gyroscope calibration and using the command *#0*#?
10th July 2013, 08:17 AM   |  #7  
Recognized Developer
Thanks Meter: 1,080
 
1,539 posts
Join Date:Joined: Jul 2010
Donate to Me
Quote:
Originally Posted by xcxa23

have you tried to calibrate by using setting>motion>advance>gyroscope calibration and using the command *#0*#?


yes, but the result remains the same. I have tried other apps also

here is my calibration test result
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot_2013-07-06-01-26-53.jpg
Views:	2079
Size:	15.2 KB
ID:	2105569  
19th October 2013, 11:28 AM   |  #8  
Member
Thanks Meter: 9
 
65 posts
Join Date:Joined: Sep 2012
Quote:
Originally Posted by xcxa23

the first thing i notice after updated to the latest firmware, dme6 or dmf2 is either efs corrupted or in my case is the proximity sensor not working well.

during in-call, the screen off but when move away from face, the screen would remain off.
so i poke around in the system file and found some solution after few days of testing
and now its work very well

the only method works for me is re-calibration via terminal/adb shell
u need to type 'su' without the quotation mark and then follow by the code

Code:
echo 0 > /sys/class/sensors/proximity_sensor/prox_cal
by echoing it 0, it force the sensor to reset

Code:
echo 1 > /sys/class/sensors/proximity_sensor/prox_cal
by echoing to 1, its actually force the sensor to re-calibrate

my guess is, the calibration value are stored in efs so if there are chances for it to corrupted, there's small chance that the sensor goes haywire, well it happen to me. so i hoping this helps some user that facing proximity sensor.
*ps ;/ okay, so i did some experiment and found that for it to recalibrate properly, it is recommend to do it under a bright environment
So, i decided to put in solution/fixes for those problem that occur on GT-N7100(Galaxy Note II International) that i cant find the solution.
the solution is based on my experience so i DID manage to fix it

1. After flashing a ROM, you booted it and when you long press the home button, suddenly the system ui force close, but you DID FLASH the rom ACCORDINGLY to the OP's instruction ;

will this resets my ADC to minimum level 0(0,0,0) as now i have 51(51,51,51) as minimum level of ADC...
i have galaxy s4 gt-i9500
will root only this method works otherwise not..
19th October 2013, 02:26 PM   |  #9  
xcxa23's Avatar
OP Senior Member
Thanks Meter: 227
 
664 posts
Join Date:Joined: Oct 2010
Donate to Me
More
Quote:
Originally Posted by gdstheking

will this resets my ADC to minimum level 0(0,0,0) as now i have 51(51,51,51) as minimum level of ADC...
i have galaxy s4 gt-i9500
will root only this method works otherwise not..

sorry but what is ADC??
this method only reset proximity sensor value.
20th October 2013, 05:52 AM   |  #10  
Member
Thanks Meter: 9
 
65 posts
Join Date:Joined: Sep 2012
Quote:
Originally Posted by xcxa23

sorry but what is ADC??
this method only reset proximity sensor value.

for a normal sensor minimum valu of ADC is 0(0,0,0) but in my case its 51(51,51,51) {look at the attachment}
Click image for larger version

Name:	2013-10-20 10.17.05.jpg
Views:	1176
Size:	39.0 KB
ID:	2337399
my question is will this method resets my adc from 51(51,51,51) to 0(0,0,0).

Post Reply Subscribe to Thread

Tags
proximity sensor, system ui force close
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes


Top Threads in Galaxy Note II Android Development by ThreadRank