5,599,394 Members 37,869 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

[Root][Working 10.3.1]Kindle Fire 2 Root made easy

Tip us?
 
Jordan011
Old
(Last edited by Jordan011; 3rd May 2013 at 03:52 AM.)
#1  
Junior Member - OP
Thanks Meter 39
Posts: 18
Join Date: Oct 2010
Sign [Root][Working 10.3.1]Kindle Fire 2 Root made easy

After looking all across the internet on how to root one of these for a friend, I finally just tried what I did to my Hd 7" and it works, so here's what I did.

What you need:
-Bin4ry's Root
-QemuRoot
Also: I picked up the HD adb drivers from the Qemu page, they did work on recognizing my friends KF2 as an adb interface
(I take no credit for these programs, and am not responsible for any problems they may cause)

Before you start this process, ensure that in Settings>Device>"allow installation of applications" is on, as well as Settings>security>"Enable adb"

-Install the adb drivers if you haven't already
-Extract both Qemu and bin4ry's tools to your C: Drive (For Command prompt purposes) and what I have done is renamed the folders to "Root" and "Qemu"

Like this

Now we're going to start the process. If you are an experienced user and already have adb running, I suggest opening task manager and killing adb.exe

In windows:
Click on start, then type CMD in, right click it then "Run as administrator" Like this

If you named the files "Root" and "Qemu" this are the steps:

Step 1: Type this in the window, hitting enter after each line.
cd ..\..\Root
runme.bat

When the screen shows an interface, type 1 then hit enter, A lot of errors will show up but that's fine,

On Kindle:
When your kindle shows a "Restore" screen hit restore (No data will be lost, no worries)

After it finishes out you should get a command line again like "C:\Root>"

Step 2: Now for the Qemu, type
cd ..\Qemu
rootqemu.bat

When you get another interface type 1, then hit enter, press enter a couple times until it starts the steps.
It'll restart your kindle a couple times make sure you don't press enter until it has booted up again whenever it prompts you to.

You'll get some errors, especially on the local.prop section, that's fine, when it runs all the way through, You are rooted.

If you want proof, you can download Es File explorer and grant it Root permissions in the settings.

If you want Google play, I suggest this guide (note: in that guide, when he references "Settings/apps" he means "System/apps")

If you want GO Launcher HD and other goodies like no more lockscreen ads, download KindleFree from google play (Pro version is $1.99, needed to get rid of adds, better than paying 15 bucks to get rid of em)

Last remarks:
I don't really know if this did anything, but I went into device manager and under "portable devices" I disabled the kindle, just to make sure there would be no interference.

Also, this guide works for the Kindle Fire HD 7" (ver. 7.2.3), not sure about the 8.9" as I don't own it, nor know anybody who has one.

HUGE EDIT:I forgot to put "cd" in front of the command lines, which would result in it doing nothing, I apologize.
The Following 31 Users Say Thank You to Jordan011 For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
Jordan011
Old
#2  
Junior Member - OP
Thanks Meter 39
Posts: 18
Join Date: Oct 2010
Edit: GO launcher HD didn't work for him, he installed APEX instead and it worked.

I would have added this to the post, but my KFHD isn't editing the post properly.
The Following User Says Thank You to Jordan011 For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
Boyzdad
Old
(Last edited by Boyzdad; 1st January 2013 at 11:04 PM.) Reason: typo's
#3  
Boyzdad's Avatar
Member
Thanks Meter 0
Posts: 33
Join Date: Jan 2008
Hello, I followed the above the above, it all went well, I then followed the Google play tut, perfect.......

Then I over did it and put the apex launcher apk into system/app directory as suggested in another post, big mistake, now it boots and the launcher keeps crashing , if I click search on the bottom task bar the kindle resets

I can still adb into it, so all is not lost, but I have a question, can anyone give me any ideas on how I can get to root explorer (installed, but not accessible because the launcher keeps crashing) I would be very grateful. Or as an alternative, and adb/shell command(s) I can run to delete the apex apk.
Regards

Matthew
 
BookCase
Old
#4  
BookCase's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 115
Posts: 589
Join Date: Aug 2009
Location: Philadelphia
Once you are rooted, you can manually remove the lockscreen ads, without purchasing an app to do it. It is simple. I removed the ad app using Titanium Backup Pro but, others have done it THIS way.


-

-
 
iytrix
Old
#5  
Senior Member
Thanks Meter 39
Posts: 183
Join Date: Dec 2012
Location: San Jose
Quote:
Originally Posted by BookCase View Post
Once you are rooted, you can manually remove the lockscreen ads, without purchasing an app to do it. It is simple. I removed the ad app using Titanium Backup Pro but, others have done it THIS way.
Do people actually want to keep the KF lockscreen? It seems like a lot more work to remove the adds than it is to add a new lockscreen using the NoLock method. However, on certain lockscreens (I've been trying a lot since I haven't used a tablet much, so I haven't found a favorite lockscreen for tablets) I do notice that the, homebar (not sure what that bottom bar is officially called since I have a vendetta against it) won't hide for some of the lockscreens I've tried. Other than that though I find it much nicer and easier to replace the thing then get the adds off.

I get that your post was a free way, but just curious. As a side note, why are there no cool tablet lockscreens? It took ages for people to get cool phone lockscreens going, I hope someone thinks up something unique for tablets!
 
Boyzdad
Old
#6  
Boyzdad's Avatar
Member
Thanks Meter 0
Posts: 33
Join Date: Jan 2008
Quote:
Originally Posted by BookCase View Post
Once you are rooted, you can manually remove the lockscreen ads, without purchasing an app to do it. It is simple. I removed the ad app using Titanium Backup Pro but, others have done it THIS way.
Thanks, but the lock screen/ads are not the problem, I have (stupidly) put the apex launcher into the system/apps folder (as instructed on another post). What happens now is that when I start up my KF2 I get the message "Apex launcher has stopped working" this means I have no access to any of my installed apps (root explorer etc) to be able to remove the apex launcher

I have tried to start the search (magnifying glass icon) to manually type in "root explorer" but this just causes the KF2 to re-start.

I have access thro phone explorer, but it will not allow me to delete the apex launcher apk (probably because it keeps trying to run). What I am after is any tips/methods to be able to either start root explorer or adb into the KF2 to be able to delete the apex launcher apk.

Any ideas/tips very welcome.
Regards

Matthew
 
rsfaze
Old
#7  
Senior Member
Thanks Meter 62
Posts: 1,121
Join Date: Jan 2007
Location: Orlando, Fl
on step 1, I select normal, get errors but never get restore showing on my KF. Any suggestions?
Just hit THANKS if I helped
 
Milly7
Old
(Last edited by Milly7; 3rd January 2013 at 01:49 AM.)
#8  
Milly7's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 208
Posts: 662
Join Date: Oct 2010
Quote:
Originally Posted by Boyzdad View Post
Thanks, but the lock screen/ads are not the problem, I have (stupidly) put the apex launcher into the system/apps folder (as instructed on another post). What happens now is that when I start up my KF2 I get the message "Apex launcher has stopped working" this means I have no access to any of my installed apps (root explorer etc) to be able to remove the apex launcher

I have tried to start the search (magnifying glass icon) to manually type in "root explorer" but this just causes the KF2 to re-start.

I have access thro phone explorer, but it will not allow me to delete the apex launcher apk (probably because it keeps trying to run). What I am after is any tips/methods to be able to either start root explorer or adb into the KF2 to be able to delete the apex launcher apk.

Any ideas/tips very welcome.
Give this a try.

https://sites.google.com/site/androi...ions-using-adb


This link seems more informative

http://www.careace.net/2010/05/12/ho...s-through-adb/
 
BookCase
Old
#9  
BookCase's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 115
Posts: 589
Join Date: Aug 2009
Location: Philadelphia
Quote:
Originally Posted by iytrix View Post
Do people actually want to keep the KF lockscreen? It seems like a lot more work to remove the adds than it is to add a new lockscreen using the NoLock method. However, on certain lockscreens (I've been trying a lot since I haven't used a tablet much, so I haven't found a favorite lockscreen for tablets) I do notice that the, homebar (not sure what that bottom bar is officially called since I have a vendetta against it) won't hide for some of the lockscreens I've tried. Other than that though I find it much nicer and easier to replace the thing then get the adds off.

I get that your post was a free way, but just curious. As a side note, why are there no cool tablet lockscreens? It took ages for people to get cool phone lockscreens going, I hope someone thinks up something unique for tablets!
Quote:
Originally Posted by Boyzdad View Post
Thanks, but the lock screen/ads are not the problem, I have (stupidly) put the apex launcher into the system/apps folder (as instructed on another post). What happens now is that when I start up my KF2 I get the message "Apex launcher has stopped working" this means I have no access to any of my installed apps (root explorer etc) to be able to remove the apex launcher

I have tried to start the search (magnifying glass icon) to manually type in "root explorer" but this just causes the KF2 to re-start.

I have access thro phone explorer, but it will not allow me to delete the apex launcher apk (probably because it keeps trying to run). What I am after is any tips/methods to be able to either start root explorer or adb into the KF2 to be able to delete the apex launcher apk.

Any ideas/tips very welcome.
Exactly why I removed the ads and not the lock screen. Learned earlier in AVD that the Launcher is tricky. I pushed ADW.Launcher to the system/app folder and had the same issue. Since we have no option to restore at this time, it's best not to hack the system up too bad. Hopefully, the bootloader will be cracked soon and recovery will be possible. Until then, be patient and be safe. I suggest practicing in the emulator before trying anything on the device. Just a precaution.


-

-
 
Boyzdad
Old
(Last edited by Boyzdad; 3rd January 2013 at 08:39 AM.)
#10  
Boyzdad's Avatar
Member
Thanks Meter 0
Posts: 33
Join Date: Jan 2008
Quote:
Originally Posted by BookCase View Post
Exactly why I removed the ads and not the lock screen. Learned earlier in AVD that the Launcher is tricky. I pushed ADW.Launcher to the system/app folder and had the same issue. Since we have no option to restore at this time, it's best not to hack the system up too bad. Hopefully, the bootloader will be cracked soon and recovery will be possible. Until then, be patient and be safe. I suggest practicing in the emulator before trying anything on the device. Just a precaution.

Thank for the advise, but I have not removed the lock screen, just rooted it and pushed the google market/framework/vending etc, Am I missing something obvious that you are trying to tell me? Sorry if I am

The emulator sounds good, have you got a link please? (I have the SDK installed).
Regards

Matthew

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes