FORUMS

Galaxy S6 & Edge get €100 Price Cut—New Models Incoming

Samsung has dropped the price of both the Galaxy S6 and S6 Edge by … more

How To Port Fully Featured Sony Xperia Z4 Camera

Xperia Z4’s hardware may not impress, but its software is definitely … more

Experimental TWRP Available For Moto G 2015

XDA Senior Member squid2 has posted experimental builds of TWRP for the Moto G … more

Sunday Debate: How Can We Get a No-Compromise Phone?

Join us in a fun Sunday Debate on Compromises. Come with your opinions and … more

Problem with Wizard -> GPRS and receiving calls

9 posts
Thanks Meter: 0
 
By egrib, Junior Member on 3rd April 2006, 06:50 PM
Thread Deleted Subscribe to Thread Email Thread
Dear technically gifted people,

I have recently purchased the Wizard (i-mate k-jam) and have the following three problems:

1. Sometimes the phone does not receive calls and they go directly to voicemail, even though I am in an area where all mobiles work and the phone shows full reception.

2. If reset the device or turn on/off flight mode, the device has no problem connecting to GPRS/EDGE (provider MTS/Russia), but after some time it drops the connection and cannot reconnect until next reset.

3. Flight mode switch does not always work. Have to turn it on 2-3 times before phone responds and turns the phone back on.

If someone would be kind enough to help me resolve them I would greatly appreciate it. I recently upgraded to the new ROM (the one posted on the clubimate site in March) but it did not seem to help the issue.

Regards,
egrib
 
 
3rd April 2006, 07:09 PM |#2  
Senior Member
Flag Newcastle
Thanks Meter: 3
 
More
i have the same problem! Have to turn it off and then back on again, very annoying!

Do you think turning the voicemail off will sort it out? I dont really have any need for it anyway
3rd April 2006, 10:08 PM |#3  
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
More
could be SIM related.
My wizard showed the same instability. I needed to reboot every night otherwise i would get dropped calls (straight to voice mail) no GRPS access, and the charging wouldn't work. I changed roms etc. What finally did the trick for me is I got my service provider (FIDO in canada) to change my SIM from the 2001 card i had to a current one.

It seems to have done the trick.
5th April 2006, 07:33 AM |#4  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
More
From my own experience and from seeing all the posts on this forum it seems like this device is full of bugs and is just not worth the time and money.

As there a similar device out there that actually works and people have no problem using?

Thanks.
5th April 2006, 08:45 AM |#5  
eva_d's Avatar
Senior Member
Flag Zielona Gora (PL)
Thanks Meter: 11
 
More
Re: Problem with Wizard -> GPRS and receiving calls
Quote:
Originally Posted by egrib

1. Sometimes the phone does not receive calls and they go directly to voicemail, even though I am in an area where all mobiles work and the phone shows full reception.

did you have the same problem with previous handsets in the same area? such problem are quite often caused by network issues not mobile and you should try reporting it to your operator's customer care. however, if such problem persist only on wizard and in various areas, then it's probably problem with mobile...

Quote:
Originally Posted by egrib

2. If reset the device or turn on/off flight mode, the device has no problem connecting to GPRS/EDGE (provider MTS/Russia), but after some time it drops the connection and cannot reconnect until next reset.

you mean [G] icon on top of screen? well, this is a feature of this model, that after some time it detaches from GPRS, so [G] icon disappears. however if you'll try to connect to internet through GPRS, it will attach again and connect, so i wouldn't be so much concerned about it.

Quote:
Originally Posted by egrib

3. Flight mode switch does not always work. Have to turn it on 2-3 times before phone responds and turns the phone back on.

i've had the same problem, but i noticed that it just needs a bit of time for phone to switch on again. so when you're trying to switch off flight mode, tap it once and wait a bit. it should turn on after a while. at least it works this way with me.. ;)
5th April 2006, 03:56 PM |#6  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
More
eva_d,

I think you are entirely correct on point 3 - flight mode switch takes some time.

As for the other points, I don't think they are as easily resolved. When the phone does not receive phone calls (and calls go straight to voicemail) it does not seem to be a carrier problem since 1. i never had this problem with the same card in a different mobile and 2. once it stops receiving calls it continues to do so until a reset, regardless of where I am located.

The GPRS issue - i know what you are referring to with regards to the [G] icon (I have it all the time) but once i receive or make a phone call, I cannot reconnect to the internet until i reset the device. Also not a carrier problem. This seems to be an issue with all MTS users in Russia. So far unresolved.

Anyone other ideas anyone? Thanks
5th April 2006, 06:34 PM |#7  
Senior Member
Thanks Meter: 1
 
More
It's well known issue (GPRS on MTS Moscow; is your mts is in Moscow?). It was fixed in new ROM, that just was released week ago. Russian version is available.
5th April 2006, 10:02 PM |#8  
Senior Member
Phoenix, US
Thanks Meter: 8
 
More
Re: Problem with Wizard -> GPRS and receiving calls
Quote:
Originally Posted by eva_d

Quote:
Originally Posted by egrib

1. Sometimes the phone does not receive calls and they go directly to voicemail, even though I am in an area where all mobiles work and the phone shows full reception.

did you have the same problem with previous handsets in the same area? such problem are quite often caused by network issues not mobile and you should try reporting it to your operator's customer care. however, if such problem persist only on wizard and in various areas, then it's probably problem with mobile....

I have a kindoff similar problem. Just got my Qtek yesterday and I tried latching to cingular. What happens is when I switch on the phone, it takes forever to latch to the network. I see the
Y.
Y..
Y... going on for ever. In my old phone, just switch it on and there it connects to cingular. I tried doing the manual/automatic network selection and everything but it just takes too much of time to latch on. It finally latches (thank god !) but still its annoying. But once connected, itnever drops off or goes to voice mail. Looks like it has a starting problem

Also, reception wise, it shows less bars then my old phone when I am sitting on the same chair :?

Did anybody face the same problem, or am I the blessed one. Any tweaks or something that can be done ?
5th April 2006, 11:37 PM |#9  
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
More
I also have problems sometimes connecting to edge/gprs, I think it might have something to do with handshaking accross towers.

I noticed that this happens when I enable TOMTOMTRAFFIC, it will get the traffic the first time I start tomtom, then 15 minutes into driving when it trys to get a traffic update it will not connect to gprs, it will keep dialing and eventually disconnect. Then after a rest, it will connect again but again after about 15 minutes of driving it has the same problem. Pretty annoying.
6th April 2006, 08:23 AM |#10  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
More
Vishny,

I am indeed on Moscow MTS. You mention a new ROM that fixes this - are you referring to the ROM that came out early this year (2.16.9.1) ? If so, I did the upgrade (english version) and it did not seem to help. If there is something more recent that fixes the MTS problem, please let me know where I can download it.

Also, are you having and problems with receiving calls? Thanks.
6th April 2006, 07:47 PM |#11  
Senior Member
Thanks Meter: 1
 
More
Quote:
Originally Posted by egrib

Vishny,

I am indeed on Moscow MTS. You mention a new ROM that fixes this - are you referring to the ROM that came out early this year (2.16.9.1) ? If so, I did the upgrade (english version) and it did not seem to help. If there is something more recent that fixes the MTS problem, please let me know where I can download it.

Also, are you having and problems with receiving calls? Thanks.

It's 2.18 ROM with new 2.20.11 radio rom. I'm having no problems with calls or GPRS. Now my device is perfect, I love it. Just try it, you can find it here:

ftp://ftp.xda-developers.com/Uploads/HTC%20Wizard/ROMS/

Read More
Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes