MultiROM Once Again Available for the Galaxy S4

Multiboot, or the ability to select betweenmultiple operating systems on a single device at … more

Build an Impractical But Awesome Lego Mindstorm Dock

The vast majority of what we cover here on the XDA-Developers News Portal relates to … more

MultiROM Makes its Way Over to the HTC One (M8)

While browsing our forum, you will undoubtedly find more than a few enticing ROMs available … more

Welcome to the New XDA-Developers Portal!

You may recall that a few weeks ago, we opened up the XDA-2015 forum themesto intrepid users … more
Post Reply

[SOLVED] Extreme Battery Drain after Update

13th February 2014, 10:33 PM   |  #1  
OP Member
Thanks Meter: 2
 
77 posts
Join Date:Joined: Apr 2008
After the 10.4.1.B.0.101 firmware update my battery has been draining extremely quickly. Today it went from 100% to 25% in 6 hours with the device in airplane mode. When I look at the battery usage in Settings it says that Google Play Services used 63% of the battery. I Googled this and I saw that there was an battery drain issue with Play Services that was fixed with ver 4.1. Well, I have ver 4.2. The other high item in battery usage is labeled Media using 27%. I did not use the phone for anything, it sat idle in airplane mode.

I'm also getting random vibrations. Sometimes when I'm holding the phone it will give a quick vibration notification. I don't know where that is coming from.

I initially did the OTA with the device rooted that resulted in some severe problems. So, I unrooted and reflashed it with SEUSS. So, that should have totally wiped the device and put a fresh image on it. I have no other problems other than this extreme battery drain.

Anybody have any clues? Anybody else seeing this?
Last edited by edbro9; 23rd February 2014 at 09:17 PM. Reason: Solved problem
14th February 2014, 04:00 AM   |  #2  
scifan's Avatar
Senior Member
Thanks Meter: 173
 
988 posts
Join Date:Joined: Dec 2008
More
Quote:
Originally Posted by edbro9

After the 10.4.1.B.0.101 firmware update my battery has been draining extremely quickly. Today it went from 100% to 25% in 6 hours with the device in airplane mode. When I look at the battery usage in Settings it says that Google Play Services used 63% of the battery. I Googled this and I saw that there was an battery drain issue with Play Services that was fixed with ver 4.1. Well, I have ver 4.2. The other high item in battery usage is labeled Media using 27%. I did not use the phone for anything, it sat idle in airplane mode.

I'm also getting random vibrations. Sometimes when I'm holding the phone it will give a quick vibration notification. I don't know where that is coming from.

I initially did the OTA with the device rooted that resulted in some severe problems. So, I unrooted and reflashed it with SEUSS. So, that should have totally wiped the device and put a fresh image on it. I have no other problems other than this extreme battery drain.

Anybody have any clues? Anybody else seeing this?

Install better battery stats and look at what's consuming your battery?

I used my phone pretty heavily today and still have 11% left... I plugged it in about 2 hours ago long enough to grab some pictures off of it...

I'm unsure why Google services went nuts... oh and I had my screen on full brightness for an hour or more while working on a project outdoors in bright sunlight...Click image for larger version

Name:	uploadfromtaptalk1392350420735.jpg
Views:	117
Size:	127.5 KB
ID:	2578245Click image for larger version

Name:	uploadfromtaptalk1392350438649.jpg
Views:	84
Size:	113.8 KB
ID:	2578246

Sent from my C6503 using Tapatalk
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	uploadfromtaptalk1392350265774.jpg
Views:	112
Size:	127.5 KB
ID:	2578244  
15th February 2014, 02:21 AM   |  #3  
ATRIXXIRTA's Avatar
Senior Member
Flag The Shangri-La Motel
Thanks Meter: 732
 
2,374 posts
Join Date:Joined: Mar 2012
More
Turn off GPS

Sent from my Xperia ZL using Tapatalk
15th February 2014, 01:00 PM   |  #4  
bhavstech's Avatar
Senior Member
Thanks Meter: 235
 
801 posts
Join Date:Joined: Aug 2013
More
Quote:
Originally Posted by edbro9

After the 10.4.1.B.0.101 firmware update my battery has been draining extremely quickly. Today it went from 100% to 25% in 6 hours with the device in airplane mode. When I look at the battery usage in Settings it says that Google Play Services used 63% of the battery. I Googled this and I saw that there was an battery drain issue with Play Services that was fixed with ver 4.1. Well, I have ver 4.2. The other high item in battery usage is labeled Media using 27%. I did not use the phone for anything, it sat idle in airplane mode.

I'm also getting random vibrations. Sometimes when I'm holding the phone it will give a quick vibration notification. I don't know where that is coming from.

I initially did the OTA with the device rooted that resulted in some severe problems. So, I unrooted and reflashed it with SEUSS. So, that should have totally wiped the device and put a fresh image on it. I have no other problems other than this extreme battery drain.

Anybody have any clues? Anybody else seeing this?

this is sometimes due to the update did u callibrate your battery ,try a factory reset bcoz after update sometimes factory reset helps to remove he bugs if you still face the problem contct service centre ,check wich app is drainig your battery
18th February 2014, 08:57 AM   |  #5  
Member
Flag Bhopal
Thanks Meter: 3
 
33 posts
Join Date:Joined: Nov 2013
More
Quote:
Originally Posted by edbro9

After the 10.4.1.B.0.101 firmware update my battery has been draining extremely quickly. Today it went from 100% to 25% in 6 hours with the device in airplane mode. When I look at the battery usage in Settings it says that Google Play Services used 63% of the battery. I Googled this and I saw that there was an battery drain issue with Play Services that was fixed with ver 4.1. Well, I have ver 4.2. The other high item in battery usage is labeled Media using 27%. I did not use the phone for anything, it sat idle in airplane mode.

I'm also getting random vibrations. Sometimes when I'm holding the phone it will give a quick vibration notification. I don't know where that is coming from.

I initially did the OTA with the device rooted that resulted in some severe problems. So, I unrooted and reflashed it with SEUSS. So, that should have totally wiped the device and put a fresh image on it. I have no other problems other than this extreme battery drain.

Anybody have any clues? Anybody else seeing this?

Download tegra overclock from google play link https://play.google.com/store/apps/d...verclock&hl=en
you must be rooted, then underclock to the minimum frequency of your cell in tegra overclock, then minimize your cells screens brightness, it will increase yours ncell battery backup much much higher than before ! hit like if i had helped you, as i am new in xda and want to become senior member !
18th February 2014, 01:48 PM   |  #6  
ren2008's Avatar
Senior Member
Thanks Meter: 43
 
169 posts
Join Date:Joined: Jun 2008
Huh this is not a battery drain issue.

Wipe the batterystats.bin and charge again to 100% without disconnecting the phone. Use it and voilà. (You can use Battery Calibration from NéMa in the Play store)

This will calibrate your battery. I suggest you do it after ant ROM flash or OTA update.

Root required to wipe stats.
18th February 2014, 11:51 PM   |  #7  
OP Member
Thanks Meter: 2
 
77 posts
Join Date:Joined: Apr 2008
Wow, I thought I had this problem licked but it resurfaced again today. Since my first complaint I factory reset the phone and reinstalled everything again. I have been running fine for days since then. But, then today.... same problems. With the phone in airplane mode most of the time I get the following:


23rd February 2014, 09:00 PM   |  #8  
OP Member
Thanks Meter: 2
 
77 posts
Join Date:Joined: Apr 2008
I think I figured out the problem. I have a 64GB Micro SD that I had pretty full with music. I've used it without problems for at least 6 months in my Xperia before the update. After the update I noticed an extreme battery drain and it reported that "Media" was using an unusually high amount of resources. So, I removed the card and now I get phenomenal battery life using Stamina. If I don't actively use the device it will only drain less than 1%/hour. Not bad under heavy use also.

I've been out of town since all this started and I haven't had a chance to reformat my MicroSD. I am hoping that if I reformat and slowly add back in some media that it might not reoccur.
Last edited by edbro9; 23rd February 2014 at 09:19 PM.
24th February 2014, 05:17 PM   |  #9  
Cookie Ninja's Avatar
Senior Member
Thanks Meter: 440
 
1,378 posts
Join Date:Joined: Jan 2010
I disabled Google crap (plus, maps, play services, magazines, books, movie studio, sync adapters for contacts, calendar, Chrome browser etc). Both me and my wife get approx 5 hrs of screen time (1day + from 100% to 15%) with moderate usage, (WiFi always on, 3g/WCDMA preferred, no sync). It's Google services that run in the background, cause wakelocks and drain battery.

Dead Cookies leave no trails...
25th February 2014, 02:55 PM   |  #10  
Senior Member
Flag cali
Thanks Meter: 74
 
403 posts
Join Date:Joined: Jul 2012
More
Quote:
Originally Posted by Cookie Ninja

I disabled Google crap (plus, maps, play services, magazines, books, movie studio, sync adapters for contacts, calendar, Chrome browser etc). Both me and my wife get approx 5 hrs of screen time (1day + from 100% to 15%) with moderate usage, (WiFi always on, 3g/WCDMA preferred, no sync). It's Google services that run in the background, cause wakelocks and drain battery.

Dead Cookies leave no trails...

update .101 its draining to fast my battery also....... I decided to go back to 569... and disable all does apps. I'll wa8 fot 4.4 kitkat

Post Reply Subscribe to Thread

Tags
battery
Previous Thread Next Thread
Thread Tools
Display Modes