Welcome to XDA

Search to go directly to your device's forum

Register an account

Unlock full posting privileges

Ask a question

No registration required
Post Reply

[Q] VZW i800 tab data partition hosed.

OP bdsmchs

15th May 2012, 03:09 AM   |  #1  
OP Junior Member
Flag Westminster, CA
Thanks Meter: 0
 
7 posts
Join Date:Joined: Oct 2010
Donate to Me
More
Alright, so I've got a rooted Verizon OG Galaxy tab (SCH-i800). For the last couple months I've been running this ICS ROM:
-------------------------------------------
http rootzwiki dot com slash topic slash 11697-rom-cdma-aosp-ics-cm9-build101-0418
-------------------------------------------

A couple weeks ago, I plugged in my tab to charge and went to bed. When I woke up in the morning, the tab was powered down. I powered it back on, and it took at least 15 minutes to boot and when it came up the system was giving a warning that it tried to convert the system to an encrypted system and failed. It then said to hit "ok" to format data and reboot factory-fresh. So I said "ok" and tried that. It booted up into the same error screen another 15 minutes and just kept repeating this every time I tried.

So I went into CWM Recovery and tried to do a manual wipe data/cache partition from there. It also appears to have failed.

Lastly, I tried using Heimdall to reflash the tab to 2.3.5 rooted (where I started before the ICS ROM). When I do this, the tab boot-loops at the Verizon Wireless animated screen. If I go into stock recovery I get this error message immediately upon boot:
http i dot imgur dot com slash DSuyt.jpg

If I ignore that and select "wipe data/factory reset", then I get these error messages:
http i dot imgur dot com slash Ofr8s.jpg

As best as I can tell, the /data partition is messed up in some way. I'm GUESSING that due to the encrypted conversion, it's probably no longer formatted as ANY kind of filesystem so linux can't mount it.

I'd love to be able to fix this, but when I plug the tab in to my machine (Win7 64bit), adb doesn't see it.

Could REALLY use some help here. Thanks guys.
15th May 2012, 04:40 AM   |  #2  
Senior Member
Thanks Meter: 165
 
296 posts
Join Date:Joined: Nov 2011
Wow that's pretty hard core. Failure to mount cache could be a serious problem. Hopefully someone else can jump in and help as well... I'm afraid there could be a hardware failure. I.e. You may need to go to Samsung to have it repaired (replaced).

Some questions about how you flash to stock 2.3.5:
Did you repartition (flash pit file) when you restock your tab? -- and a just-in-case question -- You did choose a CDMA version of 2.3.5, right?

For the undetacted problem, you need to retry several (or many) times while odin (or heimdell) is started. Sometimes Odin (or Heimdell) will detect the tab before your computer can detect it as unrecognized device.
If you can go pass this detection issue, try to flash cache.rfs from a cdma ROM.
I hope this can solve the problem.
If not than it is almost 100% chance hardware failure, and SAMSUNG service center should know what to replace (I imagine it's the internal SDCard).

Good luck and I hope you are still under warranty.
Last edited by yappoe; 15th May 2012 at 04:52 AM.
15th May 2012, 04:50 AM   |  #3  
OP Junior Member
Flag Westminster, CA
Thanks Meter: 0
 
7 posts
Join Date:Joined: Oct 2010
Donate to Me
More
Quote:
Originally Posted by yappoe

Some questions about how you flash to stock 2.3.5:
Did you repartition (flash pit file) when you restock your tab? -- and a just-in-case question -- You did choose a CDMA version of 2.3.5, right?

I did not re-partition. I've never been able to find a VZW PIT file, and the PIT's that I've found (Sprint CDMA) I could never get Heimdall to do anything with. I'm sure I've been doing something wrong.

As far as a CDMA version, yeah. I'm using the VZW 2.3.5 Stock Rooted to go back to stock with Heimdall.

Quote:

You need to retry several (or many) times while odin (heimdell) is started. Sometimes it will detect the tab before your computer can detect as unrecognized device.

I've never actually had any real problems with Heimdall recognizing the device (as long as the drivers are installed right) and flashing the firmware. The problem is just trying to recover from this /data corruption.
15th May 2012, 05:04 AM   |  #4  
Senior Member
Thanks Meter: 165
 
296 posts
Join Date:Joined: Nov 2011
Quote:
Originally Posted by bdsmchs

I did not re-partition. I've never been able to find a VZW PIT file, and the PIT's that I've found (Sprint CDMA) I could never get Heimdall to do anything with. I'm sure I've been doing something wrong.

As far as a CDMA version, yeah. I'm using the VZW 2.3.5 Stock Rooted to go back to stock with Heimdall.



I've never actually had any real problems with Heimdall recognizing the device (as long as the drivers are installed right) and flashing the firmware. The problem is just trying to recover from this /data corruption.

I just edited my earlier post.

Try to repartition with a pit file. Moving from ICS to Gingerbread requires different partition system (the EXT to RFS) -- This might be the problem. You can do it with ODIN easily. I'm sure you can use Sprint's PIT file without a problem.
Try that first, if you still have mounting problem, you need to find both dbdata.rfs and cache.rfs from a good CDMA rom.

If after you replace those three things, and you still can't boot it up.. you may have, as I said eariler, fried some hardware.

---------- Post added at 11:04 AM ---------- Previous post was at 10:56 AM ----------

Hey, read this guy's post. He downloaded pit file available with the heimdell and he has verizon tab.
http://forum.xda-developers.com/show...40&postcount=2
Last edited by yappoe; 15th May 2012 at 04:59 AM.
7th June 2012, 02:07 PM   |  #5  
Senior Member
Flag Austin
Thanks Meter: 29
 
136 posts
Join Date:Joined: Feb 2010
More
I'm having the same issue with a friends VZW Tab and I believe the Data partition is screwed up and is in some sort of read-only mode.

I am able to install different roms but can never wipe the data(or cache) partitions.

Once I installed ICS I got the same encryption msg as you.

I think there may be a way to create the data & cache partitions on an SD card.
The other option is replacing the internal flash chip.





Quote:
Originally Posted by bdsmchs

Alright, so I've got a rooted Verizon OG Galaxy tab (SCH-i800). For the last couple months I've been running this ICS ROM:
-------------------------------------------
http rootzwiki dot com slash topic slash 11697-rom-cdma-aosp-ics-cm9-build101-0418
-------------------------------------------

A couple weeks ago, I plugged in my tab to charge and went to bed. When I woke up in the morning, the tab was powered down. I powered it back on, and it took at least 15 minutes to boot and when it came up the system was giving a warning that it tried to convert the system to an encrypted system and failed. It then said to hit "ok" to format data and reboot factory-fresh. So I said "ok" and tried that. It booted up into the same error screen another 15 minutes and just kept repeating this every time I tried.

So I went into CWM Recovery and tried to do a manual wipe data/cache partition from there. It also appears to have failed.

Lastly, I tried using Heimdall to reflash the tab to 2.3.5 rooted (where I started before the ICS ROM). When I do this, the tab boot-loops at the Verizon Wireless animated screen. If I go into stock recovery I get this error message immediately upon boot:
http i dot imgur dot com slash DSuyt.jpg

If I ignore that and select "wipe data/factory reset", then I get these error messages:
http i dot imgur dot com slash Ofr8s.jpg

As best as I can tell, the /data partition is messed up in some way. I'm GUESSING that due to the encrypted conversion, it's probably no longer formatted as ANY kind of filesystem so linux can't mount it.

I'd love to be able to fix this, but when I plug the tab in to my machine (Win7 64bit), adb doesn't see it.

Could REALLY use some help here. Thanks guys.

30th July 2012, 10:03 AM   |  #6  
Senior Member
Thanks Meter: 62
 
539 posts
Join Date:Joined: Aug 2010
Quote:
Originally Posted by bdsmchs

Alright, so I've got a rooted Verizon OG Galaxy tab (SCH-i800). For the last couple months I've been running this ICS ROM:
-------------------------------------------
http rootzwiki dot com slash topic slash 11697-rom-cdma-aosp-ics-cm9-build101-0418
-------------------------------------------

A couple weeks ago, I plugged in my tab to charge and went to bed. When I woke up in the morning, the tab was powered down. I powered it back on, and it took at least 15 minutes to boot and when it came up the system was giving a warning that it tried to convert the system to an encrypted system and failed. It then said to hit "ok" to format data and reboot factory-fresh. So I said "ok" and tried that. It booted up into the same error screen another 15 minutes and just kept repeating this every time I tried.

So I went into CWM Recovery and tried to do a manual wipe data/cache partition from there. It also appears to have failed.

Lastly, I tried using Heimdall to reflash the tab to 2.3.5 rooted (where I started before the ICS ROM). When I do this, the tab boot-loops at the Verizon Wireless animated screen. If I go into stock recovery I get this error message immediately upon boot:
http i dot imgur dot com slash DSuyt.jpg

If I ignore that and select "wipe data/factory reset", then I get these error messages:
http i dot imgur dot com slash Ofr8s.jpg

As best as I can tell, the /data partition is messed up in some way. I'm GUESSING that due to the encrypted conversion, it's probably no longer formatted as ANY kind of filesystem so linux can't mount it.

I'd love to be able to fix this, but when I plug the tab in to my machine (Win7 64bit), adb doesn't see it.

Could REALLY use some help here. Thanks guys.

Did you ever get this sorted out? I can't believe ICS roms can fry a device so badly. From what you wrote, it looks like I'm in the same boat, but all threads lead to nowhere.
31st July 2012, 12:57 AM   |  #7  
Senior Member
Thanks Meter: 33
 
238 posts
Join Date:Joined: Nov 2010
This sounds like the ICS Encryption Unsuccessful bug. There are reports of Captivate owners (and probably others) who have seen this message at boot, and were left with broken phones. It seems the internal storage was permanently broken or at least locked. So far there's no real explanation what's causing it, or how to fix it. There's a workaround, switching the internal storage with the external storage. I don't think Tabs have been damaged permanently, However, these reports seem to occur more nowadays, so some may have been burned. I've seen this message a couple of times myself, but the Tab was working again after reboot, though it did a kind of factory reset every time. However I noticed it seemed to occur more frequently the longer I was running ICS. Restocking to GB with Kies even failed initially, and only succeeded with an emergency recovery. For the time being I've decided to stay with CM 7. I do hope JB will fix it, and it will be safe to run it on the Tab.
31st July 2012, 02:33 AM   |  #8  
Senior Member
Thanks Meter: 62
 
539 posts
Join Date:Joined: Aug 2010
I can get into CWM recovery and put the Tab into Download mode, and the battery takes a charge. I refuse to accept that a spontaneous encryption could brick a device. I'm going to try this, though I've never used ADB, so I have a lot of learning to do (any help would be appreciated still):

http://0xfeedface.org/blog/lattera/2...android-tablet
Last edited by PookiePrancer; 31st July 2012 at 02:36 AM.
31st July 2012, 02:53 PM   |  #9  
DaKillaWilla's Avatar
Senior Member
Thanks Meter: 92
 
372 posts
Join Date:Joined: Apr 2009
I find it very interesting that people that converted there tabs to mtd to run ics are experiencing this issue. Has anybody experienced this issue running a stock rom?

Sent from my SPH-D700 using Tapatalk 2
31st July 2012, 10:03 PM   |  #10  
Senior Member
Thanks Meter: 62
 
539 posts
Join Date:Joined: Aug 2010
Quote:
Originally Posted by DaKillaWilla

I find it very interesting that people that converted there tabs to mtd to run ics are experiencing this issue. Has anybody experienced this issue running a stock rom?

Sent from my SPH-D700 using Tapatalk 2

Not that I've seen. I was leery about trying something like this, precisely because it requires a change from which you seemingly can't recover. Everybody says "restock with Overcome." Welllll...that doesn't work for the CDMA Tabs (wish I knew that before). I've had the Tab since it came out, so it's not a terribly painful loss, but I certainly would have preferred it not happen. Now, I'd be tickled pink just to get the Tab back to stock/unrooted

I still haven't tried the technique in the guide I linked to (have a lot to learn about adb).

Oh, and bdsmchs moved on. He got some help on rootzwiki which indicated his Tab was physically damaged after his ICS upgrade, and apparently had insurance to cover a new one. So...word to the wise.

I don't think my Tab is as bad as his was, but we'll see.

Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes