Attend XDA's Second Annual Developer Conference, XDA:DevCon 2014!
5,811,702 Members 53,813 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

[Q] Nexus 7 3G HSPA+ 32GB

Tip us?
 
Triccio
Old
#1  
Triccio's Avatar
Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 32
Join Date: Dec 2007
Location: Salento - Apulia - South of Italy
Tablet [Q] Nexus 7 3G HSPA+ 32GB

Hi there,

I bought online the 32gb version of Nexus 7 with 3g capability.

Actually I'm leaving in Australia using it with a Vodafone prepaid microsim with data bundle and the navigation is not fast like in mine galaxy nexus i9250. First of all during the internet navigation I noticed Nexus 7 switch between 3g and H always so i checked with network widget if there are differences in connection speed with Galaxy Nexus that is working with Vodafone as well.

I discovered unfortunately my nexus 7 is always in HSPA with a speed of 700-1700kbps and my Galaxy Nexus works in HSDPA o HASPAP with a speed of 1.4 Mbit - 14Mbit or 10Mbit - 20Mbit in the second case.

So is it possible to force the Nexus 7 to operate at higer speed ?

Thank you in advanced
 
Triccio
Old
#2  
Triccio's Avatar
Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 32
Join Date: Dec 2007
Location: Salento - Apulia - South of Italy
Quote:
Originally Posted by Triccio View Post
Hi there,

I bought online the 32gb version of Nexus 7 with 3g capability.

Actually I'm leaving in Australia using it with a Vodafone prepaid microsim with data bundle and the navigation is not fast like in mine galaxy nexus i9250. First of all during the internet navigation I noticed Nexus 7 switch between 3g and H always so i checked with network widget if there are differences in connection speed with Galaxy Nexus that is working with Vodafone as well.

I discovered unfortunately my nexus 7 is always in HSPA with a speed of 700-1700kbps and my Galaxy Nexus works in HSDPA o HASPAP with a speed of 1.4 Mbit - 14Mbit or 10Mbit - 20Mbit in the second case.

So is it possible to force the Nexus 7 to operate at higer speed ?

Thank you in advanced
Up
 
androo45
Old
#3  
Member
Thanks Meter 13
Posts: 83
Join Date: Apr 2011
Quote:
Originally Posted by Triccio View Post
Up
I have exactly the same problem. On my galaxy nexus i get hsdpa and hspa+ depending network load. With the nexus 7 3g I only get hspa. I tested with two providers and both gave the same results.
Anyone have any ideas how we can get the nexus to use hspa+?

Running 4.2.2 with 1231_0.17.0_1205
 
cmstlist
Old
#4  
Senior Member
Thanks Meter 481
Posts: 3,122
Join Date: Jan 2010
Location: Vancouver
When you make this comparison, are you using the same SIM in both devices? Same APN?
 
JohnLocke44
Old
(Last edited by JohnLocke44; 26th February 2013 at 12:03 AM.)
#5  
Senior Member
Thanks Meter 21
Posts: 121
Join Date: Dec 2012
Location: Palmas - TO
Default Re: [Q] Nexus 7 3G HSPA+ 32GB

Quote:
Originally Posted by Triccio View Post
Hi there,

I bought online the 32gb version of Nexus 7 with 3g capability.

Actually I'm leaving in Australia using it with a Vodafone prepaid microsim with data bundle and the navigation is not fast like in mine galaxy nexus i9250. First of all during the internet navigation I noticed Nexus 7 switch between 3g and H always so i checked with network widget if there are differences in connection speed with Galaxy Nexus that is working with Vodafone as well.

I discovered unfortunately my nexus 7 is always in HSPA with a speed of 700-1700kbps and my Galaxy Nexus works in HSDPA o HASPAP with a speed of 1.4 Mbit - 14Mbit or 10Mbit - 20Mbit in the second case.

So is it possible to force the Nexus 7 to operate at higer speed ?

Thank you in advanced
Exactly same thing here!
Navigation speeds seems ok, but downloads are slower than my smartphone on the same network.
According to my carrier, my 3G (HSPA, HSDPA, HSPA+) signal is located on 2100Mhz Frequecy...

Look the screenshots below:





Enviado de meu Nexus 7 usando o Tapatalk 2
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	uploadfromtaptalk1361816776502.jpg
Views:	191
Size:	61.4 KB
ID:	1760255   Click image for larger version

Name:	uploadfromtaptalk1361816811680.jpg
Views:	183
Size:	73.9 KB
ID:	1760257  
Nexus 5 32GB - 4.4.2 Cataclysm ROM on ART + ElementalX Kernel
Nexus 7 3G - 4.4.2 Stock Rooted + Franco Kernel + Gravity Box
 
Michael88_
Old
(Last edited by Michael88_; 27th February 2013 at 12:30 PM.)
#6  
Junior Member
Thanks Meter 0
Posts: 7
Join Date: May 2012
Location: Bucuresti
Default Re: [Q] Nexus 7 3G HSPA+ 32GB

I have the same problem with my N7,but on my SGS3 I have H+.
Using them on Orange Romānia.

Sent from my Nexus 7 using XDA Premium HD app
 
JohnLocke44
Old
#7  
Senior Member
Thanks Meter 21
Posts: 121
Join Date: Dec 2012
Location: Palmas - TO
Default Re: [Q] Nexus 7 3G HSPA+ 32GB

Quote:
Originally Posted by Michael88_ View Post
I have the same problem with my N7,but on my SGS3 I have H+.
Using them on Orange Romānia.

Sent from my Nexus 7 using XDA Premium HD app
I dont know if this is possible, bit I'm thiking that the tablet only works HSPA+ on 1700MHz or 1900MHz.
Because these frequencies are the most used in USA for 3G connection.
Can someone comfirm this?

Enviado de meu Nexus 7 usando o Tapatalk 2
Nexus 5 32GB - 4.4.2 Cataclysm ROM on ART + ElementalX Kernel
Nexus 7 3G - 4.4.2 Stock Rooted + Franco Kernel + Gravity Box
 
cmstlist
Old
#8  
Senior Member
Thanks Meter 481
Posts: 3,122
Join Date: Jan 2010
Location: Vancouver
Default Re: [Q] Nexus 7 3G HSPA+ 32GB

Mine gets HSPA+ on 850 MHz from Bell Canada, but apparently only regular HSPA on Wind Canada's AWS band network.

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2
The Following User Says Thank You to cmstlist For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
JohnLocke44
Old
(Last edited by JohnLocke44; 28th February 2013 at 02:01 PM.)
#9  
Senior Member
Thanks Meter 21
Posts: 121
Join Date: Dec 2012
Location: Palmas - TO
Quote:
Originally Posted by cmstlist View Post
Mine gets HSPA+ on 850 MHz from Bell Canada, but apparently only regular HSPA on Wind Canada's AWS band network.

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2
That's interesting...
But you are really sure that in your region Bell uses 850MHz for HSPA+? Because they use the 1900MHz too...
Just asking...

Is there a way to email Google about this? Maybe a Software correction can fix this, because the frequency is supported, and maybe some upgrade on baseband (modem settings) can enable HSPA+ on other frequencies, like 2100MHz...

Regards!
 
cmstlist
Old
#10  
Senior Member
Thanks Meter 481
Posts: 3,122
Join Date: Jan 2010
Location: Vancouver
Default Re: [Q] Nexus 7 3G HSPA+ 32GB

I have a phone that can select bands between 850, 1900 and usually when I check, the default band it's connecting to is 850. I could cross reference when I have a moment to try it out.

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes