Welcome to XDA

Search to go directly to your device's forum

Register an account

Unlock full posting privileges

Ask a question

No registration required
Post Reply

Tablet [Q] Nexus 7 3G HSPA+ 32GB

OP Triccio

6th February 2013, 04:28 PM   |  #1  
Triccio's Avatar
OP Member
Flag Salento - Apulia - South of Italy
Thanks Meter: 0
 
33 posts
Join Date:Joined: Dec 2007
More
Hi there,

I bought online the 32gb version of Nexus 7 with 3g capability.

Actually I'm leaving in Australia using it with a Vodafone prepaid microsim with data bundle and the navigation is not fast like in mine galaxy nexus i9250. First of all during the internet navigation I noticed Nexus 7 switch between 3g and H always so i checked with network widget if there are differences in connection speed with Galaxy Nexus that is working with Vodafone as well.

I discovered unfortunately my nexus 7 is always in HSPA with a speed of 700-1700kbps and my Galaxy Nexus works in HSDPA o HASPAP with a speed of 1.4 Mbit - 14Mbit or 10Mbit - 20Mbit in the second case.

So is it possible to force the Nexus 7 to operate at higer speed ?

Thank you in advanced
7th February 2013, 06:59 AM   |  #2  
Triccio's Avatar
OP Member
Flag Salento - Apulia - South of Italy
Thanks Meter: 0
 
33 posts
Join Date:Joined: Dec 2007
More
Thumbs up
Quote:
Originally Posted by Triccio

Hi there,

I bought online the 32gb version of Nexus 7 with 3g capability.

Actually I'm leaving in Australia using it with a Vodafone prepaid microsim with data bundle and the navigation is not fast like in mine galaxy nexus i9250. First of all during the internet navigation I noticed Nexus 7 switch between 3g and H always so i checked with network widget if there are differences in connection speed with Galaxy Nexus that is working with Vodafone as well.

I discovered unfortunately my nexus 7 is always in HSPA with a speed of 700-1700kbps and my Galaxy Nexus works in HSDPA o HASPAP with a speed of 1.4 Mbit - 14Mbit or 10Mbit - 20Mbit in the second case.

So is it possible to force the Nexus 7 to operate at higer speed ?

Thank you in advanced

Up
22nd February 2013, 06:24 PM   |  #3  
Member
Thanks Meter: 13
 
83 posts
Join Date:Joined: Apr 2011
More
Quote:
Originally Posted by Triccio

Up

I have exactly the same problem. On my galaxy nexus i get hsdpa and hspa+ depending network load. With the nexus 7 3g I only get hspa. I tested with two providers and both gave the same results.
Anyone have any ideas how we can get the nexus to use hspa+?

Running 4.2.2 with 1231_0.17.0_1205
23rd February 2013, 07:51 PM   |  #4  
Senior Member
Flag Toronto
Thanks Meter: 486
 
3,141 posts
Join Date:Joined: Jan 2010
More
When you make this comparison, are you using the same SIM in both devices? Same APN?
25th February 2013, 07:29 PM   |  #5  
Senior Member
Flag Palmas - TO
Thanks Meter: 21
 
121 posts
Join Date:Joined: Dec 2012
More
Re: [Q] Nexus 7 3G HSPA+ 32GB
Quote:
Originally Posted by Triccio

Hi there,

I bought online the 32gb version of Nexus 7 with 3g capability.

Actually I'm leaving in Australia using it with a Vodafone prepaid microsim with data bundle and the navigation is not fast like in mine galaxy nexus i9250. First of all during the internet navigation I noticed Nexus 7 switch between 3g and H always so i checked with network widget if there are differences in connection speed with Galaxy Nexus that is working with Vodafone as well.

I discovered unfortunately my nexus 7 is always in HSPA with a speed of 700-1700kbps and my Galaxy Nexus works in HSDPA o HASPAP with a speed of 1.4 Mbit - 14Mbit or 10Mbit - 20Mbit in the second case.

So is it possible to force the Nexus 7 to operate at higer speed ?

Thank you in advanced

Exactly same thing here!
Navigation speeds seems ok, but downloads are slower than my smartphone on the same network.
According to my carrier, my 3G (HSPA, HSDPA, HSPA+) signal is located on 2100Mhz Frequecy...

Look the screenshots below:





Enviado de meu Nexus 7 usando o Tapatalk 2
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	uploadfromtaptalk1361816776502.jpg
Views:	200
Size:	61.4 KB
ID:	1760255   Click image for larger version

Name:	uploadfromtaptalk1361816811680.jpg
Views:	189
Size:	73.9 KB
ID:	1760257  
Last edited by JohnLocke44; 26th February 2013 at 01:03 AM.
27th February 2013, 10:38 AM   |  #6  
Junior Member
Flag Bucuresti
Thanks Meter: 2
 
10 posts
Join Date:Joined: May 2012
More
Re: [Q] Nexus 7 3G HSPA+ 32GB
I have the same problem with my N7,but on my SGS3 I have H+.
Using them on Orange Romānia.

Sent from my Nexus 7 using XDA Premium HD app
Last edited by Michael88_; 27th February 2013 at 01:30 PM.
27th February 2013, 02:10 PM   |  #7  
Senior Member
Flag Palmas - TO
Thanks Meter: 21
 
121 posts
Join Date:Joined: Dec 2012
More
Re: [Q] Nexus 7 3G HSPA+ 32GB
Quote:
Originally Posted by Michael88_

I have the same problem with my N7,but on my SGS3 I have H+.
Using them on Orange Romānia.

Sent from my Nexus 7 using XDA Premium HD app

I dont know if this is possible, bit I'm thiking that the tablet only works HSPA+ on 1700MHz or 1900MHz.
Because these frequencies are the most used in USA for 3G connection.
Can someone comfirm this?

Enviado de meu Nexus 7 usando o Tapatalk 2
27th February 2013, 03:28 PM   |  #8  
Senior Member
Flag Toronto
Thanks Meter: 486
 
3,141 posts
Join Date:Joined: Jan 2010
More
Re: [Q] Nexus 7 3G HSPA+ 32GB
Mine gets HSPA+ on 850 MHz from Bell Canada, but apparently only regular HSPA on Wind Canada's AWS band network.

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2
The Following User Says Thank You to cmstlist For This Useful Post: [ View ]
28th February 2013, 02:58 PM   |  #9  
Senior Member
Flag Palmas - TO
Thanks Meter: 21
 
121 posts
Join Date:Joined: Dec 2012
More
Quote:
Originally Posted by cmstlist

Mine gets HSPA+ on 850 MHz from Bell Canada, but apparently only regular HSPA on Wind Canada's AWS band network.

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2

That's interesting...
But you are really sure that in your region Bell uses 850MHz for HSPA+? Because they use the 1900MHz too...
Just asking...

Is there a way to email Google about this? Maybe a Software correction can fix this, because the frequency is supported, and maybe some upgrade on baseband (modem settings) can enable HSPA+ on other frequencies, like 2100MHz...

Regards!
Last edited by JohnLocke44; 28th February 2013 at 03:01 PM.
28th February 2013, 04:18 PM   |  #10  
Senior Member
Flag Toronto
Thanks Meter: 486
 
3,141 posts
Join Date:Joined: Jan 2010
More
Re: [Q] Nexus 7 3G HSPA+ 32GB
I have a phone that can select bands between 850, 1900 and usually when I check, the default band it's connecting to is 850. I could cross reference when I have a moment to try it out.

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2

Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes