Attend XDA's Second Annual Developer Conference, XDA:DevCon 2014!
5,809,576 Members 38,522 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

[Q] [HELP]Moto G (4.4.2) USB debugging wont work

Tip us?
 
battlemaxi
Old
#1  
Junior Member - OP
Thanks Meter 1
Posts: 13
Join Date: Dec 2012
Default [Q] [HELP]Moto G (4.4.2) USB debugging wont work

Hey guys, i have the following problem.
So I want to unlock the bootloader of my Moto G but to do that I must use USB debugging. But if I use the command "adb devices" it gets always shown as offline. So I did a little research and found out, that since 4.4.2 a Pop-Up should show up to allow USB debugging with the connected PC.
Problem is this Pop-Up won't show up...
Could you please help me. I couldn't find a solution. Really frustating
 
samanderson
Old
#2  
samanderson's Avatar
Member
Thanks Meter 6
Posts: 35
Join Date: Apr 2007
Location: Penicuik
Have you enabled USB debugging in Developer Options in settings?

Sent from my XT1032 using Tapatalk
 
battlemaxi
Old
#3  
Junior Member - OP
Thanks Meter 1
Posts: 13
Join Date: Dec 2012
Of course I did ^^
 
neozen21
Old
#4  
neozen21's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 94
Posts: 279
Join Date: Oct 2010
Location: Henderson, NV
Quote:
Originally Posted by battlemaxi View Post
Hey guys, i have the following problem.
So I want to unlock the bootloader of my Moto G but to do that I must use USB debugging. But if I use the command "adb devices" it gets always shown as offline. So I did a little research and found out, that since 4.4.2 a Pop-Up should show up to allow USB debugging with the connected PC.
Problem is this Pop-Up won't show up...
Could you please help me. I couldn't find a solution. Really frustating
For my XT1031, I had to use the Motorola USB drivers for ADB to work, and Kush's Universal ADB drivers for Fastboot to work.
And if you are using Windows 8/8.1, then you have to disable to forced signature verification in order to install the Universal ADB drivers.

Also, for ADB to work in Windows, I had to set the phone's USB computer connection to Camera (PTP), instead of Media Device.
 
battlemaxi
Old
#5  
Junior Member - OP
Thanks Meter 1
Posts: 13
Join Date: Dec 2012
I'm using Motorolas Drivers. I downloaded them from the official website.
My ADB is also on the latest version (1.0.3.1). Also tried to factory reset my phone. Nothing works, the pop-up wont show up...
 
neozen21
Old
#6  
neozen21's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 94
Posts: 279
Join Date: Oct 2010
Location: Henderson, NV
Quote:
Originally Posted by battlemaxi View Post
I'm using Motorolas Drivers. I downloaded them from the official website.
My ADB is also on the latest version (1.0.3.1). Also tried to factory reset my phone. Nothing works, the pop-up wont show up...

Dude, you need to follow the instructions step by step and provide more info about what's going on.

1. Is your "Enable ADB debugging" enabled? You said yes.. does your phone show "Android debugging enabled" icon when you plug it into your computer? If not, you don't have it enabled !

2. If you see the notification, go to Device Manager (hope you are using Windows, or I can't really help you), then can you find your device there? If the USB drivers are installed correctly, then you should see "Android Device" then a "Motorola ADB Interface" inside it. If not, you will see a yellow exclamation with something like "Motorola device"..

3. Did you change your phone's USB computer connection to Camera (PTP)??
 
liveroy
Old
#7  
liveroy's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 67
Posts: 287
Join Date: Jun 2007
Location: Stara Zagora

 
DONATE TO ME
If adb says that the device is "offline" but you see its ID, then you didnt authorize (on the phone) the pc to access USB Debugging, its a new feature of 4.4.When you connect your phone, a prompt should appear (check the status bar if it doesnt), saying a computers with RSA Key XX:XX:XX:XX:XX:XX:XX requested access to USB Debugging.

good luck
Mental issues lead to the use of long signatures

Care much for receiving Thanks?Bitching at the others about it doesn't help, instead better stfu and gtfo.
 
battlemaxi
Old
#8  
Junior Member - OP
Thanks Meter 1
Posts: 13
Join Date: Dec 2012
First of thanks for your help, much appreciated

1. Yes I have USB debugging enabled. If I plug in my Moto G a icon appears in the Notification-Center which says "USB debugging activated"

2. Yes if I go into the Device Manager I can see Android Device

3. Yes I ded change my USB-Setting to PTP

Any other ideas ?
 
robin0800
Old
#9  
robin0800's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 85
Posts: 270
Join Date: Jan 2012
Quote:
Originally Posted by battlemaxi View Post
First of thanks for your help, much appreciated

1. Yes I have USB debugging enabled. If I plug in my Moto G a icon appears in the Notification-Center which says "USB debugging activated"

2. Yes if I go into the Device Manager I can see Android Device

3. Yes I ded change my USB-Setting to PTP

Any other ideas ?
Actually you do not need adb to unlock the bootloader only mfastboot which does not need adb to work all you do is boot into the bootloader then follow this
http://forum.xda-developers.com/show...38&postcount=6
:
Robin0800
 
battlemaxi
Old
#10  
Junior Member - OP
Thanks Meter 1
Posts: 13
Join Date: Dec 2012
Quote:
Originally Posted by liveroy View Post
If adb says that the device is "offline" but you see its ID, then you didnt authorize (on the phone) the pc to access USB Debugging, its a new feature of 4.4.When you connect your phone, a prompt should appear (check the status bar if it doesnt), saying a computers with RSA Key XX:XX:XX:XX:XX:XX:XX requested access to USB Debugging.

good luck
As mentioned above (first post of the thread) I know that I gotta allow my PC to connect properly to the phone. But the problem is that pop-up thingy wont show up. So I'm not able to allow USB debugging for my PC...

Quote:
Originally Posted by robin0800 View Post
Actually you do not need adb to unlock the bootloader only mfastboot which does not need adb to work all you do is boot into the bootloader then follow this
http://forum.xda-developers.com/show...38&postcount=6
Everytime I try to do this i get the errormessage, that those commands or not known even if I'm at the right folder with the fastboot.exe within it. Because of that I thought I would need the connection to be online (I'm kinda new to all of this :P).

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes