Post Reply

After 4.3 update camera shutter sound gone?

OP code101

10th March 2014, 06:42 PM   |  #1  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
13 posts
Join Date:Joined: Dec 2010
More
Hi all,

This may be a totally noob question and feel free to delete the thread if it's been answered before but here goes. I updated my S3 via Kies to the 4.3 update and all went well and seemed to be working ok. However the camera now has no shutter sounds. I know having it silenced is a good option but sometimes hearing it helps. I've tried changing volumes, rebooting, everything. The only answer I get from Samsung is to factory rest the phone. Would that help? Is there another way? Any help would be greatly appreciated.
10th March 2014, 07:14 PM   |  #2  
Senior Member
Thanks Meter: 56
 
133 posts
Join Date:Joined: Feb 2012
Please check your camera settings?
10th March 2014, 09:00 PM   |  #3  
bilgerryan's Avatar
Recognized Developer
Flag Garrett, IN
Thanks Meter: 28,134
 
15,434 posts
Join Date:Joined: Oct 2011
Donate to Me
More
A factory reset probably won't fix it

11th March 2014, 02:22 PM   |  #4  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
13 posts
Join Date:Joined: Dec 2010
More
Thanks for the replies. I checked all the settings and volumes and they all seem fine. Looks like it's time to root.
12th March 2014, 12:14 AM   |  #5  
g_money's Avatar
Senior Member
Thanks Meter: 328
 
403 posts
Join Date:Joined: Mar 2013
More
Quote:
Originally Posted by code101

Thanks for the replies. I checked all the settings and volumes and they all seem fine. Looks like it's time to root.

Don't want to be a dork, but ur sure it's not in settings?



Sent from my SPH-L710 using Xparent Cyan Tapatalk 2
12th March 2014, 05:15 PM   |  #6  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
13 posts
Join Date:Joined: Dec 2010
More
I checked and theres no option. I don't think the Sprint variant has this option. It would definitely make life a lot easier if it did though. Thanks for the reply.
12th March 2014, 11:26 PM   |  #7  
g_money's Avatar
Senior Member
Thanks Meter: 328
 
403 posts
Join Date:Joined: Mar 2013
More
Found this. Didn't test it myself (I'm running MOAR rom). Might work for you?



Cool - I done this and it works a treat!!

**EDIT: This post refers to a mod which activates an unused menu option to switch off the shutter sound. Other sounds in the camera app will still be present. Thought I'd clarify this in case of any confusion. 

Just in case anyone else wants to do this (I think this would be the 'correct' method of applying this fix as opposed to removing the sound file or muting your phone!), then here is a little guide.

Root access required of course, and I used Root Explorer to do the following:

1. In Root Explorer, navigate to the following location:

/system/csc and look for a file called 'others.xml'.


2. Long-press on this file and select 'Open With', and then select 'Text Editor'.

3. Scroll all of the way to the end and look for the following:

</FeatureSet>
</SamsungMobileFeauture>


4. Insert the following line just before the </FeatureSet> code.



5. Then pressing the 'Back' button will automatically save the file and back-up the original in the folder.

6. Restart your phone.

7. Now when you go into the camera, tap on the settings, so you get camera settings, video settings, and the general settings in a pop-up, press the settings icon/tab and scroll down and you can now select to toggle the sound on/off (second-last option).


Thanks to all above for guiding me to this little fix, it takes no time at all to apply. The camera sound was annoying me a bit and was surprised to see it wasn't a supplied function.

To revert, simply go back to the file you edited, delete it, then remove the '.bak' from the backed-up file.



And all credit to the original Dev. for the code for this mod, at this thread:
http://forum.xda-developers.com/show....php?t=2162906


Sent from my SPH-L710 using Xparent Cyan Tapatalk 2
13th March 2014, 05:45 PM   |  #8  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
13 posts
Join Date:Joined: Dec 2010
More
I'm wondering if flashing a stock 4.3 tar via Odin would fix this?

Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes