Attend XDA's Second Annual Developer Conference, XDA:DevCon 2014!
5,768,220 Members 44,745 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

[Q] S-5830L not recognized by PC

Tip us?
 
ZeroAE
Old
#1  
ZeroAE's Avatar
Member - OP
Thanks Meter 1
Posts: 77
Join Date: Nov 2013
Default [Q] S-5830L not recognized by PC

I'm trying to connect my S-5830L to my PC, and when I do, the phone charges, but there is no option to access mass storage.
It's recognized in Kies, I even update the phone with it, and a hidden removable disk appears when I connect the phone, yet I still can't access the storage.
I tried installing both the driving independently and via Kies.
There is no notification about it in the phone, and I have USB debugging turned on, and I also tried with it off
Anyone knows what I could be doing wrong?
 
mahithm
Old
#2  
Senior Member
Thanks Meter 352
Posts: 956
Join Date: Dec 2013
Quote:
Originally Posted by ZeroAE View Post
I'm trying to connect my S-5830L to my PC, and when I do, the phone charges, but there is no option to access mass storage.
It's recognized in Kies, I even update the phone with it, and a hidden removable disk appears when I connect the phone, yet I still can't access the storage.
I tried installing both the driving independently and via Kies.
There is no notification about it in the phone, and I have USB debugging turned on, and I also tried with it off
Anyone knows what I could be doing wrong?
Was the USB Mass Storage working earlier in your PC? What rom do you use? Is your phone rooted?
HIT THE THANKS BUTTON IF I HELPED YOU
 
ZeroAE
Old
#3  
ZeroAE's Avatar
Member - OP
Thanks Meter 1
Posts: 77
Join Date: Nov 2013
Quote:
Originally Posted by mahithm View Post
Was the USB Mass Storage working earlier in your PC? What rom do you use? Is your phone rooted?
No, a guy I know passed me this phone, and I haven't be able to use the mass storage since the beginning. It's using stock (in fact, I just updated it via Kies), I have never tweaked it before. And no, it seems it isn't rooted.
 
mahithm
Old
#4  
Senior Member
Thanks Meter 352
Posts: 956
Join Date: Dec 2013
Quote:
Originally Posted by ZeroAE View Post
No, a guy I know passed me this phone, and I haven't be able to use the mass storage since the beginning. It's using stock (in fact, I just updated it via Kies), I have never tweaked it before. And no, it seems it isn't rooted.
Go to Recovery Mod and do a "Wipe Data/ Factory Reset" & "Wipe Cache Partition". That should pretty much solve the issue. But if the issue still exists, try flashing the stock rom using odin. Here is the link on how to install stock rom using odin along with all firmwares,

Flash stock rom on Samsung Galaxy Ace S5830 using odin

Once installed, go to Recovery Mod and do a "Wipe Data/ Factory Reset" & "Wipe Cache Partition" (otherwise bootloop might occur). Then restart. Now you have successfully flashed the stock rom. Here is the link for rooting and installing CWM 5 on Samsung Galaxy Ace,

How To Root and Unroot Samsung Galaxy Ace?

CWM 5.0.2.6 fix for Samsung Galaxy Ace S5830

Do post your results. Hope I Helped
HIT THE THANKS BUTTON IF I HELPED YOU
 
ZeroAE
Old
#5  
ZeroAE's Avatar
Member - OP
Thanks Meter 1
Posts: 77
Join Date: Nov 2013
It appears I'll have to flash the stock rom, since wiping the data and cache didn't work.
But does it matter which version of ODIN I use?
The one I'm supposed to use doesn't recognize the phone, but the one I used for the Galaxy S4 and S2 do recognize the phone.
 
amtdwan
Old
#6  
Junior Member
Thanks Meter 0
Posts: 12
Join Date: Mar 2014
Location: Pune
might be problem with your samsung mobile driver on your pc.
I have faced same problem.
connect your mobile to pc right click on my computer icon go to manage-device manger
check whether driver is working if not try to reinstall it
 
mahithm
Old
#7  
Senior Member
Thanks Meter 352
Posts: 956
Join Date: Dec 2013
Quote:
Originally Posted by ZeroAE View Post
It appears I'll have to flash the stock rom, since wiping the data and cache didn't work.
But does it matter which version of ODIN I use?
The one I'm supposed to use doesn't recognize the phone, but the one I used for the Galaxy S4 and S2 do recognize the phone.
I completely agree with @amtdwan. It's most probably the drivers that's causing the problem. Updating/ reinstalling it will solve it
HIT THE THANKS BUTTON IF I HELPED YOU
 
ZeroAE
Old
#8  
ZeroAE's Avatar
Member - OP
Thanks Meter 1
Posts: 77
Join Date: Nov 2013
I removed the ones that Windows install automatically, and reinstalled the Kies ones, but each time I connect the phone to my PC, Windows install the drivers again.
Is that a problem?
Also, the USB utilities setting is greyed out. And I can't seem to open the file explorer with Kies, it says "drive not valid".
 
mahithm
Old
(Last edited by mahithm; 2nd April 2014 at 04:07 PM.)
#9  
Senior Member
Thanks Meter 352
Posts: 956
Join Date: Dec 2013
Quote:
Originally Posted by ZeroAE View Post
I removed the ones that Windows install automatically, and reinstalled the Kies ones, but each time I connect the phone to my PC, Windows install the drivers again.
Is that a problem?
Also, the USB utilities setting is greyed out. And I can't seem to open the file explorer with Kies, it says "drive not valid".
BTW does "Turn on USB Storage" pop up now in your phone when you connect it to PC? If yes click it, then can you try opening using Windows file explorer rather than Kies? Do post the result. Hope I Helped
HIT THE THANKS BUTTON IF I HELPED YOU
 
ZeroAE
Old
#10  
ZeroAE's Avatar
Member - OP
Thanks Meter 1
Posts: 77
Join Date: Nov 2013
Quote:
Originally Posted by mahithm View Post
BTW does "Turn on USB Storage" pop up now in your phone when you connect it to PC? If yes click it, then can you try opening using Windows file explorer rather than Kies? Do post the result. Hope I Helped
Nope, it doesn't =(

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes