FORUMS
Post Reply Subscribe to Thread Email Thread

HTC Touch Pro Issues (updated 23.11)

15th September 2008, 10:34 PM |#1  
DSF's Avatar
OP Senior Member
Thanks Meter: 80
 
More
Hello,

I am a HTC Tornado user and I had in plan to buy TP.. but because of the TP's bugs I'll wait a while.. I really don't understand why HTC don't do more tests before release it?! Many of their issues are corrected by xda-dev community.

I want to gather all the issues in one topic, one post. This post will be edited as new issues/bugs are found. This will be useful for potential buyers - they should know that TP is not perfect. Ok, I will bypass the lack of the softkeys and the camera dedicated button. (you may ask, what's the sense to have softkeys if you can touch the buttons with your finger/stylus... but I will ask you back: what you will do if the application is in fullscreen mode? )

I know there's a topic for Raphel issues but It's hard to follow all the pages.. so here it's an summary. As I said, I want to update the list as more known issues are found. You can contribute with issues so I can update the post (post the way I posted so it will be easy to me to copy /paste..).

We should send this list to htc, maybe they will try to fix these bugs (many of them are software related)

The post will be slitted into two parts. Active problems and solved one.

This is not a complete list


I. CONSTRUCTION ISSUES
  1. D-PAD design: Unresponsive buttons: every now and then the "right" button of the D-Pad does nothing, then suddenly it will start working again, same with the "Back" button though much more infrequent/noticable than the D-Pad issue I've experienced. HINT! -> HERE, or video here
  2. Touch Pro wobbly keyboard issue

II. GENERAL MAJOR ISSUES
  1. Poor GPS (chipset or software implementation?): ~50m+ lag, overheating gps, loose signal
  2. Landscape redraw issue. Videos and more info HERE
  3. poor directdraw, framebuffer/video performance. Just to make an idea: an old device from 2005 with omap 850 200mhz CPU performs better in this area than the touch pro @ qualcomm 528mhz. what a shame. The test were done in this topic (in romanian, sorry). CorePlayer was used for benchmark. I will summarize.
    - HTC Tornado overclocked (262Mhz) max performance: 174.22%
    - Touch Pro max performance: 172,67%
    Both in Raw framebuffer mode. When used QTV it gains only 162,64%. How come?
    It's pitty, 262Mhz from OMAP performs better than 528!!!Mhz from Qualcomm?!
    The video used for tests is this one. (320x240 @ 25FPS)
  4. Bugs with key mappings (on qwerty keyboard). This means you cannot use the qwerty for playing your favorite emulated & ported games (eg: DOS emulator, Picodrive, SNES, Doom 1, etc etc). WORK-AROUND: here
  5. There's a damn 'break' (for <=1/2sec) at a (random) interval while listeing to music! This issue is also present in Diamond. More info HERE
  6. low speaker/buzzer volume (lower than previous htc phones) WORK-AROUND: here

III. GENERAL MINOR ISSUES
  1. Touch Flo 3D has slowdowns times
  2. FM radio reception is not the best
  3. Camera bug. More details here. Quote: "Camera application is buggy! Slow zoom, touch and focus works only after a dumb picture, after some focuses the auto focus stops to work. I tested it with 3 phones." (nickba)
  4. TouchFlo3D calendar issue


IV. ISOLATED ISSUES (eg: doesn't happen to all, may be software or hardware related, not sure)
  1. Random shutdowns during night or unresponsive device after overnight / long charge
  2. Microphone has delay when answering calls (this seems to be network dependent - orange users seems to have this problem)
  3. Some users claims that TP has bad reception
  4. Broken Screen Issue
  5. Device is hanging with horizontal grey stripes over the screen

V. HARDWARE ISSUES (eg: device/mainboard must be replaced)
  1. Sometimes, when answering a call the phone "mute" itself. So, you wouldn't hear the caller voice. You have to soft reset the device.



Tips
  1. It takes a while to find satellites position (take a fix). One solution is to use the Quick GPS app, but you need an active data connection.
  2. Task Manager / TF3D terminates every running application. (Tip by vicott):
    -- Use Advanced Configuration Tool
    -- change "File system cache" la 8MB.
    -- change "file system filter cache" la 131072.
    -- change "Glyph cache" la 32KB.
    -- Try to change HKCU > Software > HTC > Task Manager > EnableAutoKill = 0

You may check also "Raphael Tweaks" topic.
Other tweaking tools: Advanced Config Tool, Diamond Config.

Data was collected from different forums / threads. Big thanks to all the contributors.

Finally, too bad that dreams aren't true. TP does not deserve it's price. Don't get me wrong.. it has some really nice features but those bugs takes the device donw!
I really miss the old HTC..

-----
ISOLATED/DO NOT COUNT:[*]LED under the "send" key does not work anymore
Last edited by DSF; 23rd November 2008 at 03:20 AM. Reason: music break issue
 
 
15th September 2008, 11:38 PM |#2  
Theutus's Avatar
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
More
No offense, but if your going to jump the gun and be an early adopter with a brand new model in the tech realm, you need to expect some growing pains.

Also, most of those problems seem to be independent, and not all showing up on the same device, or many in general for that matter.

I applaud your effort in bringing all these issues to light with HTC, but you should take a more professional approach, because if you throw in a bunch of whining about price etc, your only going to hurt your cause.

Just my .02 cents.
15th September 2008, 11:38 PM |#3  
Senior Member
Thanks Meter: 0
 
More
I must agree the handset is over priced. Equal pda only devices are less than a third the price.

And with all the bugs its actually a real shame tbh.

I've already chose not to pay for the full cost of the phone ill get a contract with o2 when it comes out there [supposedly next month.]

And ill just deal with the bugs as they come....


Oh if this helps anyone The over night charge and then unresponsive bug. I dont think this is down to this phone alone. I had the exact same problem with my dell pda under winmob 6 [football]. Im guessing its a windows related bug.
15th September 2008, 11:44 PM |#4  
Member
Thanks Meter: 0
 
More
Concerning the active point number 6 (Sometimes, when answering a call the phone "mute" itself), it is true it is quite annoying, but in the whole forum we are just 4 persons to have this problem, which is an acceptable margin.
Let's see how HTC deals with it. If they manage to repair it for good or change the device I'll be very happy and HTC will have proven they are more responsible than apple (with the Iphone 3G that has a lot of problems of reception under the 3G network)...
15th September 2008, 11:52 PM |#5  
DSF's Avatar
OP Senior Member
Thanks Meter: 80
 
More
Quote:
Originally Posted by Theutus

but you should take a more professional approach,

Theutus you are right. I am just upset because the problems of the latest devices from htc (pre-htc diamond&pro: video lag, etc).
You know the sensation... you want something so much and in final you found out that is not as you expected.. Anyway, post re-edited.

Thanks

@NutsyUK i leave my WM phone many times on charging over night and no problem. (though it's Standard version of WM)

@Flippy_TK that may be a random thing. Other persons maybe just happens not to occur that bug.. as it is random (again). Or your TC may be from a faulty series?
Last edited by DSF; 15th September 2008 at 11:55 PM.
16th September 2008, 12:12 AM |#6  
Theutus's Avatar
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
More
Quote:
Originally Posted by DSF

Theutus you are right. I am just upset because the problems of the latest devices from htc (pre-htc diamond&pro: video lag, etc).
You know the sensation... you want something so much and in final you found out that is not as you expected.. Anyway, post re-edited.

Thanks

@NutsyUK i leave my WM phone many times on charging over night and no problem. (though it's Standard version of WM)

@Flippy_TK that may be a random thing. Other persons maybe just happens not to occur that bug.. as it is random (again). Or your TC may be from a faulty series?

I understand your frustration 100%, and I hope my post didn't come off as insulting in any way. I only meant that if your going to present a case to HTC for these issues, it should be in more of a "professional" layout.

If you need to blow off some steam on the forums, then by all means let her rip. I do think a majority of these issues will be resolved once the phone is released wordlwide, and more people can get their hands on them. After all, thats what xda does best.
16th September 2008, 03:21 AM |#7  
Senior Member
Thanks Meter: 1
 
More
RE
Yah! Add to that the contacts cannot be saved to the SIM card
16th September 2008, 11:39 AM |#8  
DSF's Avatar
OP Senior Member
Thanks Meter: 80
 
More
@Theutus that's ok. The problem is WHY the community has to resolve their problems and not HTC?! Why we don't have a fully functional device right from the box?!

@FOSA thanks. I wait at least one more confirmation to be sure it's touch pro related and not one device related (due some personal actions or 3rd-party software).

I've visited the diamond section from this forum. I've seen many topics with issues.
WE MUST TAKE ACTION if htc does not care... What to do? Don't know.. spread the "bad news" world worldwide, start a petition listing all the problems.. etc.

It's really a shame, a time has passed since they've released Diamond and Touch Pro and htc does not care about the issues (history repeat, see http://www.htcclassaction.org ). They are busy releasing new devices (and I bet that those will be buggy too )
16th September 2008, 01:42 PM |#9  
anonimo's Avatar
Senior Member
Flag The Beautiful South
Thanks Meter: 1
 
More
Quote:
Originally Posted by DSF

@Theutus that's ok. The problem is WHY the community has to resolve their problems and not HTC?! Why we don't have a fully functional device right from the box?!

I must be honest. This is my third HTC phone (after an S200 and a P3600) and it's the first time I can run a plain HTC stock ROM with almost no problems. I have had the phone for four weeks now and I am happy with it.
I agree that HTC can be very frustrating with their attitude of basically never fixing problems but in my opinion the out-of-the-box quality of the TouchPro is better than with their previous phones.
16th September 2008, 09:36 PM |#10  
Member
Thanks Meter: 0
 
More
I'm with you. I've been happy with the out of the box rom and so far don't have any desire to change - well till we figure out if we can/can't get 3G on it.
Post Reply Subscribe to Thread

Tags
raphael issues, touch pro issues
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes