Attend XDA's Second Annual Developer Conference, XDA:DevCon 2014!
5,736,064 Members 40,701 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

S4 rotation not working, Samsung app suspected to be the cause.

Tip us?
 
bryantjopplin
Old
#1  
bryantjopplin's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 285
Posts: 615
Join Date: Sep 2010
Default S4 rotation not working, Samsung app suspected to be the cause.

I have unistalled some Samsung apps on 4.4.2 kk touchwiz and some other things, I think it might be a app that isn't letting it rotate using the sensor. Any suggestions?
 
Shaftamle
Old
#2  
Shaftamle's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 2863
Posts: 1,400
Join Date: Nov 2012
Location: Ellicott City

 
DONATE TO ME
Quote:
Originally Posted by bryantjopplin View Post
I have unistalled some Samsung apps on 4.4.2 kk touchwiz and some other things, I think it might be a app that isn't letting it rotate using the sensor. Any suggestions?
Apps shouldn't make a difference. Check in settings to see if screen rotation is enabled. There should also be a quick toggle in the drop-down menu. Truthfully in the future, instead of on installing if you use Titanium Backup to freeze the apps then if something like this happens you can unfreeze them. Freezing is a good way to test if on installing an app would make the system run differently.

Sent from a Shaftamle Galaxy S4
"Thanks Button" is always appreciated!
http://mycolorscreen.com/Shaftamle/
Current Line Up
Samsung Galaxy S4- Verizon
ROM: SlimKat 4.4.2


Samsung Galaxy Tab 2 7.0- Wi-Fi
ROM: Pac- Man ROM

Check Out My Themed Google Keyboards!!
The Following User Says Thank You to Shaftamle For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
Mistertac
Old
#3  
Mistertac's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 1279
Posts: 2,947
Join Date: Oct 2013
Location: Springfield, Ma

 
DONATE TO ME
Quote:
Originally Posted by bryantjopplin View Post
I have unistalled some Samsung apps on 4.4.2 kk touchwiz and some other things, I think it might be a app that isn't letting it rotate using the sensor. Any suggestions?
Shaf pretty much nailed it. Always freeze first to see if you'll have any I'll effects.. Run it like that for a week or two and if all goes well still you can probably uninstall. Make a backup anyways tho.
 
bryantjopplin
Old
#4  
bryantjopplin's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 285
Posts: 615
Join Date: Sep 2010
Well the rotate is on, but nothing. Still can get things landscape manually.

Sent from my SCH-I545 using Tapatalk
 
Mistertac
Old
#5  
Mistertac's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 1279
Posts: 2,947
Join Date: Oct 2013
Location: Springfield, Ma

 
DONATE TO ME
Quote:
Originally Posted by bryantjopplin View Post
Well the rotate is on, but nothing. Still can get things landscape manually.

Sent from my SCH-I545 using Tapatalk
I'm assuming you did one of the keep root and upgrade to Kit Kat methods right?

If you can't seem to fix this problem you may have to Odin back to whatever build your bootloaders on. There's been random issues poppin up for people that have done that and unless someone smarter than me chimes in with more ideas I have no other suggestions myself

Sent from my SCH-I545 using Tapatalk
 
bryantjopplin
Old
#6  
bryantjopplin's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 285
Posts: 615
Join Date: Sep 2010
Quote:
Originally Posted by Mistertac View Post
I'm assuming you did one of the keep root and upgrade to Kit Kat methods right?

If you can't seem to fix this problem you may have to Odin back to whatever build your bootloaders on. There's been random issues poppin up for people that have done that and unless someone smarter than me chimes in with more ideas I have no other suggestions myself

Sent from my SCH-I545 using Tapatalk
Yeah I know Reflashing the rom would work, just trying to do it without doing that. Mdk bootloader, fnc5 4.4.2 stock rooted rom.

Sent from my SCH-I545 using Tapatalk
 
Mistertac
Old
#7  
Mistertac's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 1279
Posts: 2,947
Join Date: Oct 2013
Location: Springfield, Ma

 
DONATE TO ME
Quote:
Originally Posted by bryantjopplin View Post
Yeah I know Reflashing the rom would work, just trying to do it without doing that. Mdk bootloader, fnc5 4.4.2 stock rooted rom.

Sent from my SCH-I545 using Tapatalk
Good deal then your one of us... the lucky ones with MDK. Your good then flash away if you need to

Sent from my SCH-I545 using Tapatalk
 
joshm.1219
Old
#8  
joshm.1219's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 1180
Posts: 2,791
Join Date: May 2013
Location: Philadelphia
I think it's shealth

Sent from my SCH-I545 using Tapatalk
http://farm3.staticflickr.com/2848/11738368925_6e7dbef510_o.png
  • CARRIER: Verizon
  • PHONE: Samsung S4
  • CASE: Otterbox Defender modded to fit Anker 7800mah battery
  • BOOTLOADER: MDK, loki bypass
  • RECOVERY: TWRP 2.7.x
  • KERNEL: Ktoonsez with Project Icarus profile and Hydra script
  • ROM: Eclipse TW 4.4
  • LAUNCHER & MODS: Google Now launcher with XGEL settings, GravityBox, Heads Up notifications, & Android L navbar
 
bryantjopplin
Old
#9  
bryantjopplin's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 285
Posts: 615
Join Date: Sep 2010
Quote:
Originally Posted by joshm.1219 View Post
I think it's shealth

Sent from my SCH-I545 using Tapatalk
That's what I seem to be coming to as well. Anyone have an apk that I can put in my system?

Sent from my SCH-I545 using Tapatalk
 
bryantjopplin
Old
#10  
bryantjopplin's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 285
Posts: 615
Join Date: Sep 2010
With this link is how I found this, he came to shealth and sensor service to be the main suspect, since I have sensor service still intact, I blame shealth.

http://stackoverflow.com/questions/2...en-stop-rotate

Sent from my SCH-I545 using Tapatalk

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes


XDA PORTAL POSTS

Automate Your Device with Sfen

Changing the profile of yourdevice manually is now long forgotten. Since the advent of Android automation … more

Galaxy Photo Screen Lock Displays a Photo Slideshow on Your Lock Screen

Being the most often looked at part of our devices UI, the lock … more

Boost the LG G3 Speaker and Headphone Volume

It seems like OEMs are stepping up their game, with regards to thequality of their devices sound … more

Forums Added for the HTC Desire 610 and LG G3 US Carrier Variants

We recently added two new sets of forums here on XDA. The first … more