Welcome to XDA

Search to go directly to your device's forum

Register an account

Unlock full posting privileges

Ask a question

No registration required
Post Reply

Ubuntu Touch (Latest)

OP ModestMouse1312

12th June 2014, 02:43 AM   |  #1  
OP Senior Member
Thanks Meter: 56
 
105 posts
Join Date:Joined: Apr 2013
Hello everyone,

I've managed to make a build that boots with the latest versions of ubuntu touch and I wanted to share it with you because I've also been following this thread eager to install ubuntu touch on my phone, although the method to install still might be complicated for some at the moment.

So first off you need to be using Linux, as I don't think project rootstock works on Windows

To install it you must follow the instructions I found here which are, in a terminal:

Quote:

sudo apt-get install android-tools-fsutils qemu-user-static bzr
android-tools-adb
bzr branch lproject-rootstock-ng
cd project-rootstock-ng

then to get the rootfs with the mir fixes

Quote:

./rootstock-touch -p pps:rsalveti/ppa

which takes a little while or you can download the tar.gz from here
but once the screen turns off it takes a while or a reboot to get it back on

Once that part is finished download all the files at the end of the post and put them in the project-roostock-ng directory to make things easier

then in the same terminal with your device connected to bootloader:
Quote:

sudo fastboot flash boot ./boot.img
sudo fastboot flash recovery ./recovery.img

Reboot your device to recovery and do a full wipe, once that's done, with your device still connected to usb, in the same terminal type:

Quote:

./rootsotck-touch-installer ./out-XXXXXXXX/ubuntu-touch.rootfs-armhf.tar.gz ./system.img

your device should reboot on its own, once you get to the black screen type:
Quote:

adb shell
mount /dev/loop0 -o remount,rw
exit
adb push 70-m7ul.rules /usr/lib/lxc-android-config
adb push m7ul.conf /etc/ubuntu-touch-session.d
adb reboot

and your device should load the ubuntu lockscreen

Here are the files for m7ul:
system.img
boot.img
recovery.img
70-m7ul.rules
m7ul.conf

for m7spr (not tested):
boot.img
recovery.img
system.img
and download the 70-m7ul.rules and m7ul.conf but replace m7ul with m7spr

What works:
UI
camera
auto-rotation
Wifi (tested only on at&t version)
Audio (I've managed to get audio to work if the headphones are plugged in but not all the way, you really gotta find the sweet spot so it's not really useable yet but it's still progress.)

What doesn't work:
GSM
etc

it should run more smooth and the phone should get less hot

Backup file - http://www.mediafire.com/download/2x...--17-26-37.zip


I also found a way to have the same kind of dual boot setup canonical made for the nexus 4 by flashing the boot.img (the newer one can be found here http://www.mediafire.com/download/i9...mb0kb/boot.img) on the recovery partition and keeping the internal rom's boot on the boot partition, so in theory if you flash a rom without wiping after flashing the backup and you flash the boot.img I provided on the recovery partition it should also work and then to get ubuntu you reboot in recovery and to get android you just boot normally, the problem is you lose your recovery temporarily and you have to reflash it if you want to use it until canonical finds a different way or I manage to get it to work with multirom.
Last edited by ModestMouse1312; 18th June 2014 at 02:03 PM.
The Following 23 Users Say Thank You to ModestMouse1312 For This Useful Post: [ View ]
12th June 2014, 03:37 AM   |  #2  
Senior Member
Flag Calgary
Thanks Meter: 59
 
230 posts
Join Date:Joined: Jul 2012
More
delete
Last edited by dbaler; 12th June 2014 at 05:49 AM.
12th June 2014, 03:57 AM   |  #3  
OP Senior Member
Thanks Meter: 56
 
105 posts
Join Date:Joined: Apr 2013
Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk
Last edited by ModestMouse1312; 13th June 2014 at 03:58 AM.
12th June 2014, 06:28 AM   |  #4  
saketh91's Avatar
Senior Member
Flag Jersey City
Thanks Meter: 79
 
514 posts
Join Date:Joined: Sep 2011
More
Quote:
Originally Posted by ModestMouse1312

He told me to post this here?

Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk

could you please upload the backup of your rom so that we can install. I don't have linux installed on my laptop.
12th June 2014, 08:22 AM   |  #5  
Senior Member
Thanks Meter: 34
 
193 posts
Join Date:Joined: Mar 2011
Great JOB! Thank You very much lots of people are waiting for working ubuntu touch rom and this is another big step forward!
13th June 2014, 03:32 AM   |  #6  
OP Senior Member
Thanks Meter: 56
 
105 posts
Join Date:Joined: Apr 2013
https://www.dropbox.com/s/zz6xlm30ff...--03-27-15.zip here is the twrp backup. just unzip it
The Following 2 Users Say Thank You to ModestMouse1312 For This Useful Post: [ View ]
13th June 2014, 04:34 AM   |  #7  
saketh91's Avatar
Senior Member
Flag Jersey City
Thanks Meter: 79
 
514 posts
Join Date:Joined: Sep 2011
More
Quote:
Originally Posted by ModestMouse1312

https://www.dropbox.com/s/zz6xlm30ff...--03-27-15.zip here is the twrp backup. just unzip it

may be you should update OP but wifi actually works
13th June 2014, 05:06 AM   |  #8  
OP Senior Member
Thanks Meter: 56
 
105 posts
Join Date:Joined: Apr 2013
Quote:
Originally Posted by saketh91

may be you should update OP but wifi actually works

wifi works? not for me? i have at&t
13th June 2014, 05:09 AM   |  #9  
saketh91's Avatar
Senior Member
Flag Jersey City
Thanks Meter: 79
 
514 posts
Join Date:Joined: Sep 2011
More
Quote:
Originally Posted by ModestMouse1312

wifi works? not for me? i have at&t

i have at&t too and it works pretty well for me. I was playing with some settings and suddenly wifi networks popped up and got connected. I then tested if the internet is working by using both facebook and browser. It is working pretty fine for me. Will post screenshots if needed
The Following User Says Thank You to saketh91 For This Useful Post: [ View ]
13th June 2014, 05:54 AM   |  #10  
OP Senior Member
Thanks Meter: 56
 
105 posts
Join Date:Joined: Apr 2013
Quote:
Originally Posted by saketh91

i have at&t too and it works pretty well for me. I was playing with some settings and suddenly wifi networks popped up and got connected. I then tested if the internet is working by using both facebook and browser. It is working pretty fine for me. Will post screenshots if needed

my backup wont show up in twrp? any help? lol (nevermind didnt copy to the right place xD)
Last edited by ModestMouse1312; 13th June 2014 at 05:58 AM.

The Following User Says Thank You to ModestMouse1312 For This Useful Post: [ View ]
Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes