Post Reply

[Q] LG Optimus G Menu Button Quit Working

13th December 2013, 03:20 AM   |  #1  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
6 posts
Join Date:Joined: Dec 2013
Hello All,

This is my first post on this forum. I tried searching, but haven't found the answer yet so posting here.

I have an LG Optimus G which I bought about 2 months ago from ebay. Phone was in brand new condition and the seller claimed that he only used it once (a few hours) but didn't like the interface so he went back to iPhone. The phone has worked flawlessly until today when the menu button quit working. It is not registering any touch on that side; although the button lights up when the home and back buttons or the screen is used. It is only the menu button that has gone bad. I have not recently installed any updates either. The last update I installed was 11/19/2013. It is running Android version 4.1.2.

Is there a fix to this problem? I am really bummed that being my first android phone, I was starting to like this phone a lot and now this problem has come up!

Any help will be appreciated

Thanks
13th December 2013, 04:49 AM   |  #2  
Rishi.'s Avatar
Senior Member
Flag New Delhi
Thanks Meter: 39
 
199 posts
Join Date:Joined: Nov 2012
More
Quote:
Originally Posted by Vortex777

Hello All,

This is my first post on this forum. I tried searching, but haven't found the answer yet so posting here.

I have an LG Optimus G which I bought about 2 months ago from ebay. Phone was in brand new condition and the seller claimed that he only used it once (a few hours) but didn't like the interface so he went back to iPhone. The phone has worked flawlessly until today when the menu button quit working. It is not registering any touch on that side; although the button lights up when the home and back buttons or the screen is used. It is only the menu button that has gone bad. I have not recently installed any updates either. The last update I installed was 11/19/2013. It is running Android version 4.1.2.

Is there a fix to this problem? I am really bummed that being my first android phone, I was starting to like this phone a lot and now this problem has come up!

Any help will be appreciated

Thanks

Welcome to the Community.

Although , I haven't heard about this problem earlier. But in case if that's a hardware problem , then with some tweaks , on-screen buttons can be used , like in N4. It's an alternative.
However , for that the phone should be rooted.
In case if you have warranty available , then you should probably take it to the nearest service center. But if not , then I guess rooting it shouldn't cause any issue , as there is no warranty left to void.

Apparently , is there any app that you have installed recently that is meant for tweaking some settings of your droid ??
Last edited by Rishi.; 13th December 2013 at 04:57 AM.
13th December 2013, 05:37 AM   |  #3  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
6 posts
Join Date:Joined: Dec 2013
Quote:
Originally Posted by Rishi.

Welcome to the Community.

Although , I haven't heard about this problem earlier. But in case if that's a hardware problem , then with some tweaks , on-screen buttons can be used , like in N4. It's an alternative.
However , for that the phone should be rooted.
In case if you have warranty available , then you should probably take it to the nearest service center. But if not , then I guess rooting it shouldn't cause any issue , as there is no warranty left to void.

Apparently , is there any app that you have installed recently that is meant for tweaking some settings of your droid ??

Rishi,

Thank you for the welcome and the quick reply. I didn't install any app for tweaking the settings. The last two apps I installed were Mercury Messenger and Skype.

As far as warranty goes, how do I find out if it is still in warranty or not since I bought the phone on ebay? Not sure how long the seller had the phone before I bought it.

Do you think hard resetting would help?

Thanks
13th December 2013, 06:08 AM   |  #4  
Rishi.'s Avatar
Senior Member
Flag New Delhi
Thanks Meter: 39
 
199 posts
Join Date:Joined: Nov 2012
More
Quote:
Originally Posted by Vortex777

Rishi,

Thank you for the welcome and the quick reply. I didn't install any app for tweaking the settings. The last two apps I installed were Mercury Messenger and Skype.

As far as warranty goes, how do I find out if it is still in warranty or not since I bought the phone on ebay? Not sure how long the seller had the phone before I bought it.

Do you think hard resetting would help?

Thanks

If it were a hardware problem, I don't think hard reset will do any good.
But you can try to take a backup and then try resetting it once.

As far as warranty is concerned, you can check with the owner of the phone from whom this phone was purchased on eBay. Of he has a valid bill with remaining warranty then maybe you could be lucky.

Sent from my LG-E970 using Tapatalk 2
13th December 2013, 01:34 PM   |  #5  
Rishi.'s Avatar
Senior Member
Flag New Delhi
Thanks Meter: 39
 
199 posts
Join Date:Joined: Nov 2012
More
You can try this to check if it's really not registering any touch on the home key.

GO through this step. ( I assume , you're on Stock )
In the phone type in : 3845#*970#
It'll open a hidden menu with loads of options for testing .
GO to : HW Device test (options 2 from top)
-> Touch test, ( option 4 from top.)
->Touch sensing test.

You can perform various touch test and buttons test there to see what areas are having trouble registering touch inputs.
The Following User Says Thank You to Rishi. For This Useful Post: [ View ]
13th December 2013, 02:48 PM   |  #6  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
6 posts
Join Date:Joined: Dec 2013
Quote:
Originally Posted by Rishi.

You can try this to check if it's really not registering any touch on the home key.

GO through this step. ( I assume , you're on Stock )
In the phone type in : 3845#*970#
It'll open a hidden menu with loads of options for testing .
GO to : HW Device test (options 2 from top)
-> Touch test, ( option 4 from top.)
->Touch sensing test.

You can perform various touch test and buttons test there to see what areas are having trouble registering touch inputs.

Thanks Rishi,

I performed the touch test and yes the menu location is not registering touch. Rest everything else is registering touch correctly. I have contacted the seller to see if they can help.

So, say if it is not in warranty, what else can be done?

Thanks!
13th December 2013, 05:41 PM   |  #7  
Rishi.'s Avatar
Senior Member
Flag New Delhi
Thanks Meter: 39
 
199 posts
Join Date:Joined: Nov 2012
More
If not under warranty then it's going to cost quite a bit. I have no idea about the cost and internals though.

IMO, you can continue with the onscreen overlay button fix, if it asks too much to get repaired.
It'll like as if you were using a nexus 4 with external memory support and lte.
13th December 2013, 07:18 PM   |  #8  
Senior Member
Thanks Meter: 604
 
1,673 posts
Join Date:Joined: Jan 2011
https://www.box.net/s/aul9oyk1q1bx7ykjala0
Link for service manual.
13th December 2013, 07:30 PM   |  #9  
ChummyDays's Avatar
Senior Member
Flag Nashville
Thanks Meter: 165
 
765 posts
Join Date:Joined: Sep 2012
More
try going to the LG website and requesting a repair. I got mine off of Ebay as well and surprisingly it was still covered. (proximity sensor broke and it was repaired by LG)

Sent from my Optimus G using Tapatalk 2
13th December 2013, 08:08 PM   |  #10  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
6 posts
Join Date:Joined: Dec 2013
Quote:
Originally Posted by adfurgerson

Link for service manual.

Thanks adfurgerson,

I will go through the manual from home.

Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools
Display Modes