Attend XDA's Second Annual Developer Conference, XDA:DevCon 2014!
5,813,216 Members 53,485 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

HOW TO FIX Disappearing SD Cards!

Tip us?
 
LegolasTheElf
Old
(Last edited by LegolasTheElf; 10th March 2007 at 01:09 AM.) Reason: Added the fix! -- and it is in DEC -- *NOT* HEX!
#1  
LegolasTheElf's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 483
Join Date: Dec 2006
Location: SoCal - gnawed.com
Exclamation HOW TO FIX Disappearing SD Cards!

Ever since I upgraded to the new AKU3.3 Cingular roms, I've been having an issue where my 2GB Sandisk MicroSD Card will just 'disappear'. It can take one of two different forms when it disappears:

1) The card looks like it's simply not there. The OS creates another directory on the device itself called "Storage Card". Ejecting the card and reinserting it makes it visible to the device again, but, then the card itself is called, "Storage Card2", with the obvious issues of all links being broken until I manually rename everything to be what it should be.

2) The card is there, and I can navigate the directories, but, there is nothing IN the directores. Removing and re-inserting fixes this, and all my info is there again.

This is getting REALLY annoying, and only happened since the upgrade to the new Cingular rom. Anyone have any ideas of what is causing the problem, and/or how to fix it?

Thanks!

EDIT:

After working at the issue for a while, here is the end results:

Do the following reg. hack (numbers are in DECIMAL! hex equiv. is 0x2004):
[HKLM\System\StorageManager]
"PNPUnloadDelay" = dword:8196
[HKLM\System\StorageManager]
"PNPWaitIODelay" = dword:8196

Additionally, the Kingston 1GB MicroSD Card is *much* better (Japanese made) than the SanDisk or even the Crucial MicroSD (Taiwan).

I had SEVERE issues with the card going missing; changing to the Kingston SD and applying the above fixes made the issue GO AWAY!
LegolasTheElf, MCP, MCSA, MCSE

Cingular 8525/[COLOR=navy ]SuperCID[/COLOR]
Rom: Elf v2.1
[COLOR=navy]Radio:[ /COLOR] 1.43.00.00
Bootloader:[ /COLOR] 2.10.Olipro

[COLOR=seagreen ]Have a phone problem that you can't fix on your own? I can HELP you! Your problem fixed or there is NO FEE!


[COLOR= "RoyalBlue"][SIZE="5" ]Free-thinkers and rational minds... Click [URL="http://gnawed.com" ]HERE!![/URL][/SIZE][ /COLOR]
[URL="http://www.gnawed .com"][ /URL]
 
bodypilot
Old
#2  
bodypilot's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 3
Posts: 112
Join Date: Apr 2006
Location: WARNING: Compulsive Flasher
Same problem - it is causing lots of probs with apps installed on the card
 
shark1
Old
#3  
Senior Member
Thanks Meter 0
Posts: 128
Join Date: Aug 2006
I had the same problem when I used this rom, I think its a bug, I chnaged to the HTC test rom and did not have any issues.

I think you will have wait until the formal release rom comes directly from AT&T, as you know this site will not have roms from next week
HTC TyTN (HERM200) (1),ROM 3.22.200.4 WM6 Black v2.0,Radio 1.38.00.10,Bootrom Hard SPL1.30Oli,Super CID
HTC TyTN (HERM200) (2),ROM 3.23.0.2(LVSW),Radio version: 1.38.30.10,Protocol:32.71.7020.12H,SPL-1.30-Oli, Super CID
New S710 (VOX)
 
barrr
Old
#4  
Senior Member
Thanks Meter 3
Posts: 108
Join Date: Aug 2005
Had that with a cheap card, Changed to Kingston and all is perfect.
 
edwinyuen
Old
#5  
Junior Member
Thanks Meter 0
Posts: 28
Join Date: Mar 2006
Quote:
Originally Posted by barrr View Post
Had that with a cheap card, Changed to Kingston and all is perfect.
I have a SanDisk and it has the same issue. It has issue #2, where the directories are there but no files. It caused my ringtones to go missing. Only since the upgrade to the Cingular AKU 3.3 ROM. Just ANOTHER issue with this ROM.
 
elivne
Old
#6  
elivne's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 0
Posts: 275
Join Date: Dec 2006
I have the HTC 3.3 ROM, same prob. 2 situations:
1. card shows gibberish text(signs - not letters)
2. folders are there but no files.

SR always solves the situation.
 
LegolasTheElf
Old
#7  
LegolasTheElf's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 483
Join Date: Dec 2006
Location: SoCal - gnawed.com
I just ordered a new Crucial.com MicroSD 1gb memory card. It's smaller than my SanDisk one, but, since I need it to be reliable more than I need it to be big to store music, etc.. I'll take the crucial chip. Hopefully that solves the problem.
LegolasTheElf, MCP, MCSA, MCSE

Cingular 8525/[COLOR=navy ]SuperCID[/COLOR]
Rom: Elf v2.1
[COLOR=navy]Radio:[ /COLOR] 1.43.00.00
Bootloader:[ /COLOR] 2.10.Olipro

[COLOR=seagreen ]Have a phone problem that you can't fix on your own? I can HELP you! Your problem fixed or there is NO FEE!


[COLOR= "RoyalBlue"][SIZE="5" ]Free-thinkers and rational minds... Click [URL="http://gnawed.com" ]HERE!![/URL][/SIZE][ /COLOR]
[URL="http://www.gnawed .com"][ /URL]
 
booda
Old
#8  
Member
Thanks Meter 0
Posts: 39
Join Date: Nov 2006
I have similar problems, where the card (ExtremeII Sandisk 2GB):

1) disappears, or
2) shows up in the folder tree but reports as having no free space, or
3) becomes temporarily corrupted and hangs the whole system when trying to access it.

Eject/reinsert or soft reset fixes all of these. However, I was having problems 1) and 3) on the old ROM too, and used to see similar problems on my old Axim X50v.
 
sugardad
Old
#9  
sugardad's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 17
Posts: 126
Join Date: Oct 2005
Location: SPiTi Mou!
You 're not alone Test ROM 2.05.255.1 - Radio 1.34 - AKU 3.3
Has the same effects
PLUS sometimes the hard Buttons doen't seem to respond after some amount of time, GEESH!!!
-----------------------------------------------------------------
ACER-ETEN Users Forum Administrator
-----------------------------------------------------------------
Devices: Eten M600, V900, S200 etc etc etc
ACER Liquid, Liquid Ferrari, Liquid MT, Stream, Iconia Smart
N1, Nexus S, Atrix 4G
 
shovelhed
Old
#10  
Junior Member
Thanks Meter 0
Posts: 11
Join Date: Apr 2006
Quote:
Originally Posted by elivne View Post
I have the HTC 3.3 ROM, same prob. 2 situations:
1. card shows gibberish text(signs - not letters)
2. folders are there but no files.

SR always solves the situation.
I am seeing the same thing with 2GB Sandisk card.

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes