Attend XDA's Second Annual Developer Conference, XDA:DevCon 2014!
5,786,868 Members 42,873 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

Can the HTC Touch HD rotate screen in landscape mode?

Tip us?
 
TripleMPower
Old
#1  
Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 46
Join Date: Jun 2008
Default Can the HTC Touch HD rotate screen in landscape mode?

Hi!

I just got the HTC Touch HD a couple of days ago.

Just wondering how to make the screen rotate on the HTC Touch HD in landscape mode.

Can anyone guide me on how to get the screen to rotate please?
 
Magicdead
Old
#2  
Junior Member
Thanks Meter 0
Posts: 18
Join Date: Nov 2008
Location: Zurich
download gyrator 2

also, use the search
 
michi123
Old
(Last edited by michi123; 13th December 2008 at 08:22 PM.)
#3  
Senior Member
Thanks Meter 0
Posts: 292
Join Date: Feb 2007
Get a registry editor, then: HKLM - System - GDI - Rotation - HideOrientationUI (change from 1 to 0)

And yes.....you the search function.....it´s all been discussed before.......like here: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=448142
P3600 Trinity, P4550 TyTNII/Kaiser, P3700 Diamond, HTC Touch HD, HTC Touch Pro 2, Blackberry Bold 9700, Samsung Galaxy S
 
^Rook
Old
#4  
Member
Thanks Meter 0
Posts: 86
Join Date: Dec 2008
Location: near Utrecht
Hi,

Great information, thank you very much ! I have successfully 'activated' this extra option with the use of Total Commander's built-in Registry Editor (another excellent find on this site ).

It is a great way to get a feel for what programms look like in Landscape Mode, since I haven't (yet) installed any Auto-Rotate programms.

Now I'd like to find a way to make accessing this Setting easier/faster because everytime you go back to a TouchFlo 3D screen the Device changes back to Portrait-mode. Back to browsing the forum; am getting my HD set-up the way I like it...one step at a time...

Regards,


Rolf (SmartPhone-newbie from The Netherlands)
 
zeltron4u
Old
#5  
Junior Member
Thanks Meter 0
Posts: 1
Join Date: Dec 2008
This is the Must-Have :

http://www.freewarepocketpc.net/ppc-download-gsen.html

GSEN makes exactly what you asked :)
 
^Rook
Old
#6  
Member
Thanks Meter 0
Posts: 86
Join Date: Dec 2008
Location: near Utrecht
Hi,

Quote:
Originally Posted by zeltron4u View Post
GSEN makes exactly what you asked :)
I understand popular alternatives are Gyrator 2 or Mobile Magic

I myself would like to be able to rotate the screen manually only. After editing the Registry as per the above description this is now possible on my Touch HD.

This however takes a lot of clicks so I hope to find a way to assign this option to either a Start Menu Shortcut or a long-press Hotkey. I think I stumbled across a post regarding this issue in one of my many hours reading through this forum and its Wiki. I didn't pay much attention to it at the time so I'll have to try and find that information again...

Regards,

Rolf
 
michi123
Old
#7  
Senior Member
Thanks Meter 0
Posts: 292
Join Date: Feb 2007
Quote:
Originally Posted by ^Rook View Post
Hi,



I understand popular alternatives are Gyrator 2 or Mobile Magic

.....so I hope to find a way to assign this option to either a Start Menu Shortcut or a long-press Hotkey.
So why donīt you do just that? Assign the rotation to the long-press-answer-key. Thatīs what Iīve done from day one....
P3600 Trinity, P4550 TyTNII/Kaiser, P3700 Diamond, HTC Touch HD, HTC Touch Pro 2, Blackberry Bold 9700, Samsung Galaxy S
 
Matterhorn
Old
#8  
Matterhorn's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 10
Posts: 1,216
Join Date: Nov 2004
Quote:
Originally Posted by ^Rook View Post
Hi,



I understand popular alternatives are Gyrator 2 or Mobile Magic

I myself would like to be able to rotate the screen manually only. After editing the Registry as per the above description this is now possible on my Touch HD.

This however takes a lot of clicks so I hope to find a way to assign this option to either a Start Menu Shortcut or a long-press Hotkey. I think I stumbled across a post regarding this issue in one of my many hours reading through this forum and its Wiki. I didn't pay much attention to it at the time so I'll have to try and find that information again...

Regards,

Rolf
I found this little utility, it opens a pop-up window that rotates the screen and gives you the option of which position you want. I have used AEPlus button mapper to assign it to the "volume up" button. It works great, but the only thing is....don't try to rotate the TouchFlo3d windows, it doesn't like that at all. I think that is why the HD doesn't auto-rotate yet, TF3d can't take it. Start the app that you want to use, then activate the "Screen Rotate" utility.
http://classic.pocketgear.com/softwa...l.asp?id=27016
*
_/\_ Matterhorn

Nexus 7 OTG USB adapter, 32gb micro SD
Galaxy Nexus GSM, Jawbone Era BT
Asus Transformer + Dock, 32GB SD, 32GB micro SD
Nexus One 16gb 10x microSD
 
^Rook
Old
#9  
Member
Thanks Meter 0
Posts: 86
Join Date: Dec 2008
Location: near Utrecht
Hi Michi,

Quote:
Originally Posted by michi123 View Post
So why donīt you do just that? Assign the rotation to the long-press-answer-key. Thatīs what Iīve done from day one....

Because I didn't know one COULD do that Hahaha... Thanks so much for pointing this out to me I did it right away and it works great...even with TouchFlo !

Was this option available in Key Assigment right away or only after the registry was altered as described above

Regards,

Rolf
 
^Rook
Old
(Last edited by ^Rook; 14th December 2008 at 01:26 PM.)
#10  
Member
Thanks Meter 0
Posts: 86
Join Date: Dec 2008
Location: near Utrecht
Hi Matterhorn,

Quote:
Originally Posted by Matterhorn View Post
I found this little utility
Thanks for the link, don't think I saw that one mentioned before It seems "there are many roads that lead to Rome"

Regards,

Rolf

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes