Attend XDA's Second Annual Developer Conference, XDA:DevCon 2014!
5,770,247 Members 51,131 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

Can't mount /dev/block/mmcblk0p1

Tip us?
 
b1gwest
Old
(Last edited by b1gwest; 1st October 2009 at 04:46 PM.) Reason: no one is replying
#1  
Junior Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 22
Join Date: Sep 2009
Default Can't mount /dev/block/mmcblk0p1

I've managed to get into a right pickle with my Vodaphone Magic 32B

I originally flashed the SPL with Engineering SPL 1.33.2005. All was fine and I managed to use the Cyanogenmod without problems.

Last night I was trying to flash the evil hero rom, it kept failing (verification failed). After a few reboots to try reflashing my SPL now displays "Sapphire PVT 32B ENG S-ON H". It said S-OFF previously.

Now when I try and update from SD it gives me an error message saying

"E:Can't mount /dev/block/mmcblk0p1 (or /dev/block/mmcblk0) (No such file or directory) E: Can't mount SDCARD:"

I can still fastboot to a recovery rom and use adb but I cannot flash any roms to get the phone up and running.

I have tried 2 different SD cards and reformatted them both. Both of them worked fine before yesterday.

I have tried "adb shell mount /sdcard" and this gives the same error
Any suggestions would be much appreciated.

Resolved

For some reason my phone has started working again. I booted it up today after leaving the battery out of it for a couple of days and "Sapphire PVT 32B ENG S-ON H" had changed to "Sapphire PVT 32B ENG S-OFF G"
I was just about to phone Vodafone as well!

Flashed back to cyanogen rom. Nice when things fix themselves!
 
b1gwest
Old
(Last edited by b1gwest; 27th September 2009 at 10:30 PM.)
#2  
Junior Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 22
Join Date: Sep 2009
I think I found what might be causing the problem. The command line in adb using "cat /proc/cmdline" gives the following.

board_sapphire.disable_uart3=1 board_sapphire.usb_h2w_sw=1 board_sapphire.disable_sdcard=1 smisize=64 androidboot.baseband=2.22.19.26I androidboot.cid=VODAP001 androidboot.carrier=VODA-UK androidboot.keycaps=qwerty androidboot.mode=recovery_manual androidboot.serialno=<removed> androidboot.bootloader=1.33.2005 no_console_suspend=1 fbcon=rotate:1

I have tried changing the board_sapphire.disable_sdcard=1 to 0. using the fastboot -c option. Sometimes I can see the mmcblk0p1 block, but when I try and mount it just hangs.


Could someone please fastboot to cm recovery image and tell me what it says for when they do adb shell command "cat /proc/cmdline" ?
 
farbird
Old
#3  
Senior Member
Thanks Meter 2
Posts: 234
Join Date: Jun 2005
try fix_permissions already?
 
b1gwest
Old
#4  
Junior Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 22
Join Date: Sep 2009
I did try the fix permissions option in the cm recovery rom. I tried pretty much every option to try and get it working!

I did not think fix_permissions did anything to the sdcard?



I have tried 5 difference SDcards now and formatted them in a variety of fat32/ext2/ext3/swap formats. None are detected.

When I use the fastboot -c option to enable the sdcards it sometimes detects the mmcblk0p1 block but freezes when trying to mount it.
 
b1gwest
Old
(Last edited by b1gwest; 29th September 2009 at 05:37 PM.)
#5  
Junior Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 22
Join Date: Sep 2009
I managed to get it to mount the scard but using the fastboot command

fastboot -c board_sapphire.disable_sdcard=0 boot cm-recovery-1.4.img


This does not work every time. But when I try and apply an update it freezes on "opening update package..."

I did manage to flash another SPL (1.33.2004). But it still has sdcard disabled in commandline..
 
sovereignty68
Old
#6  
Senior Member
Thanks Meter 9
Posts: 267
Join Date: Jun 2006
I have exactly same problem after I flashed 32A radio and recovery on my mt3g. I cannot flash any rom, I can't boot the phone, I can't do anything without sd enabled. Only fastboot is able to access SD but does not allow me to flash anything including SAPPIMG.nbh.
Nexus 4, 5th replacement, settled.
Nexus 10, 5th replacement.
 
sovereignty68
Old
(Last edited by sovereignty68; 16th November 2009 at 03:25 AM.)
#7  
Senior Member
Thanks Meter 9
Posts: 267
Join Date: Jun 2006
I managed to got the phone back on stock rom...
Here's what I did and found out so far:
The fastboot option - fastboot -c board_sapphire.disable_sdcard=0 DOES NOT work on three versions of RA-Recovery image 1.2.0, 1.2.1, 1.2.2.
However, it DOES work on RA-Recovery v1.3.2 and I do too managed to flash SPL to engineer 2005 from SD card. But when I attempt to flash the radio in recovery mode, it will just freeze at opening update package... so I downloaded SAPPIMG.NBH, reverted my phone back to factory ROM. Note: I've tried to flash sappimg.nbh before I flash engineering SPL 2005,

Even though the phone is now back on stock radio, SPL and ROM, the sdcard is still disabled! In fact it is even worse, because on stock SPL, and ROM, I can't root at all without sdcard access. Anyone know how to enable it?
Nexus 4, 5th replacement, settled.
Nexus 10, 5th replacement.
 
sirgreatness
Old
#8  
sirgreatness's Avatar
Member
Thanks Meter 0
Posts: 30
Join Date: Mar 2009
I have amon ra 1.5.1 recovery....
And I am trying to use switchrom option under console(altx). After typing in switchrom command I get an error.
I have an sd card mounting issue with the following message:
"mounting /dev/block/mmcblk0p1 on /sdcard failed"
Any idea why this may be? And if that file can be added to the sdcard??

-Thanks!
 
puntadena
Old
#9  
Junior Member
Thanks Meter 0
Posts: 1
Join Date: Apr 2009
Quote:
Originally Posted by sirgreatness View Post
I have amon ra 1.5.1 recovery....
And I am trying to use switchrom option under console(altx). After typing in switchrom command I get an error.
I have an sd card mounting issue with the following message:
"mounting /dev/block/mmcblk0p1 on /sdcard failed"
Any idea why this may be? And if that file can be added to the sdcard??

-Thanks!
+1 please!!!
 
jeremiasz
Old
#10  
Junior Member
Thanks Meter 0
Posts: 6
Join Date: Mar 2008
I have exact the same problem as you guys.
You said that "fastboot -c board_sapphire.disable_sdcard=0" works (sometime). I've tried few Amon RA recoverys and booted repeatedly but without any success.
I still got E:Can't mount /dev/block/mmcblk0p1 (or /dev/block/mmcblk0) (No such file or directory)
My SPL is 1.33.2010 with S-ON and i still can't flash it because of FAILED (remote: signature verify fail).
Could someone advice me?

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes


LifeStats Automatic Journal Keeps Tabs of Your Day

Most of us live very active lives. This is after all why we’re fans of mobile … more

Android App Review: Hide Your Files with Androignito – XDA Developer TV

Stop right now, look at your phone, and see how many pictures, … more

BrightNotes Makes Cloud Notes Simple and Easy

There are literally thousands of note taking apps available on Android, with practically every … more

Google Glass XE20.1 Update Brings Improved Contacts, Head Nudge, New Cards and Commands

Ever since Google unveiled Android Wear earlier this … more