Attend XDA's Second Annual Developer Conference, XDA:DevCon 2014!
5,807,656 Members 52,515 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

[Q] Problem with Archos 101 USB port and external HHD

Tip us?
 
UntamedDeviance
Old
#1  
UntamedDeviance's Avatar
Senior Member - OP
Thanks Meter 60
Posts: 226
Join Date: Jan 2011
Location: West Valley City, Utah

 
DONATE TO ME
Question [Q] Problem with Archos 101 USB port and external HHD

I have looked around on here and cant find an answer....

My friend just bought a A101. He used a external hard drive once (Seagate Portable Drive, 500GB) After he connected it the first time, it has never worked since....

Does anyone know what would cause this, or how to fix it? He even has already reformatted both and did a factory reset on the A101...

Thanks for any help


The best way to show your gratitude, is to press the 'THANKS' button. THANK YOU!
 
Javierinnn
Old
#2  
Member
Thanks Meter 27
Posts: 84
Join Date: Sep 2007
Hi,

that happened some of us when we upgraded to FM 2.071.
I called Archos and advised me to send it for repair.

Regards.
Javier-
 
LifTeD_JK
Old
#3  
LifTeD_JK's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 12
Posts: 227
Join Date: Aug 2010
Location: Arizona
Did they say they would charge you for it? Have you sent it in yet or received it back? Just ordered a Seagate 500gb HD and now I'm a little worried.


Quote:
Originally Posted by Javierinnn View Post
Hi,

that happened some of us when we upgraded to FM 2.071.
I called Archos and advised me to send it for repair.

Regards.
Javier-
 
meiericamei
Old
#4  
Junior Member
Thanks Meter 0
Posts: 5
Join Date: Dec 2010
hi all
I've got the same problem here after i had upgrade to 2.018
is that anyone can solve the problem now?
I've tried format, reset, and downgrade, nothing help
thx
 
lursak
Old
#5  
Junior Member
Thanks Meter 0
Posts: 1
Join Date: Dec 2004
Unhappy Never Work

I don think it working if your connect your External HDD with seperate power it ok b ut if like 2.5 Notebook HDD not working anyway
 
Marinij
Old
#6  
Junior Member
Thanks Meter 0
Posts: 1
Join Date: Feb 2011
Location: CALGARY
Quote:
Originally Posted by lursak View Post
I don think it working if your connect your External HDD with seperate power it ok b ut if like 2.5 Notebook HDD not working anyway
I had the same issue, sent it in for repair, came back faster then ever, but now looking at same problem
 
wokker666
Old
#7  
wokker666's Avatar
Member
Thanks Meter 15
Posts: 55
Join Date: Jun 2011
Location: Detroit
This sounds more like an underpowered usb port, rather than a failed usb port.

The usb port only supplies 200ma power, most hdd require 500ma, especially if you are powering said hdd off the port.

I suggest installing SDE, then installing UrukDroid 1.0, then look in the UrukDriod dev forum for Sibere's V10 kernel - it raises the ma from 200 to 500, but even then, it's not a 'complete' fix - the port seems to share power with the display.

Good luck!
_____________________
HTC Dream / CM6

Samsung Galaxy S III 16GB / Stock Jellybean

Archos A101IT 8GB / SDE: Stock 2.4.80 / UrukDroid 1.5

Acer Iconia A500 16GB / kjy2010 Honeylicious HC 3.2
 
spicy_puerto_rican
Old
(Last edited by spicy_puerto_rican; 28th July 2011 at 10:20 PM.)
#8  
Member
Thanks Meter 2
Posts: 84
Join Date: Apr 2011
Location: Texas
Question:
Has the Seagate 500GB external portable HDD worked properly before it was connected to the A101IT.... like were there any problems whatsoever with it being connected to a laptop/desktop at all??

If the portable HDD HAS worked then you have a guaranteed FUBAR USB port, period! I actually had the same problem and I thought the problem lied with my Western Digital 500GB external portable USB-powered HDD because it was working with my A101IT for a long time then one day my A101IT couldn't find my WD HDD when it was connected. I then disconnected it from my A101IT and found that when I reconnected my WD HDD back to my laptop that there really was no problem with my WD HDD at all, it was the USB port on the A101IT! Also you can plug a thumb drive/usb stick with like 1 GB+ that has stuff like documents, movies, music, etcetera on it and if the information on the thumb drive still doesn't come up after you have connected it to your A101IT the problem is a definite A101IT USB Port problem.

P.S. - By the way, reformatting the entire A101IT AND upgrading/downgrading to a newer/older firmware will also not work.
 
lysy13pl13
Old
(Last edited by lysy13pl13; 18th August 2011 at 11:51 PM.)
#9  
Junior Member
Thanks Meter 0
Posts: 1
Join Date: Mar 2010
Default usb problem

Hi all i faund solution for hd and usb stick not working on archos101.
I got problem with my hd 360gb archos dont read this disc but like i unplug hd from archos show on scren ..now you can unplug divace safly.

I dig in google and i faund if you format your hd "fat" or usb stick you need call partition on hd primary not logical "somthing like that" and archos will reconais hd whitout problems.

This work for me and i dont heve any problem any more whit usb conection to hd i test orso micro sd samsung 8gb class6 in usb conector with same problem what my hd and this method solved my problem.
I hope this will hellp some one.
Sorry for poor english.
Best program to do this operation is partition menager or somthing like that

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes