FORUMS

XDA Picks: Best Apps of the Week (June 27 – July 4)

Apps are at the front and center of any smartphone experience, and with over a … more

HTC One M9 Developer Edition Android 5.1 OTA

The Developer Edition of the HTC One M9 is receiving an over-the-air update to Android 5.1. … more

Index Project For XDA Device Subforums

Another ambitious project from the collaborative efforts of Recognized Contributors and Forum … more

The Atlas of XDA

A few weeks ago, we asked you “How Does Your Location Affect Your Life As A Power User?”. In the days that … more

[Q] Phone stuck in screensaver mode

3 posts
Thanks Meter: 0
 
By Keitaro004, Junior Member on 18th August 2014, 10:23 AM
Post Reply Subscribe to Thread Email Thread
Hi!

I brought my Xperia Play phone USED two years ago and I've never had any problems with it.
However, recently, the phone has started to freeze itself in "screensaver" mode (Where the screen goes black after 15 seconds and locks the phone), but the screen won't light up no matter which button I press. I've had to restart the phone every time this happens.

It's been behaving strange at start up as well, as it sometimes take 20 minutes just for it to turn on, while on other occasions, it won't turn on at all!

Is this problem caused by the battery, or is it the hardware?
 
 
18th August 2014, 11:40 AM |#2  
Vortelf's Avatar
Junior Member
Flag Sofia
Thanks Meter: 1
 
Donate to Me
More
Is it with stock firmware?
18th August 2014, 07:58 PM |#3  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
More
Quote:
Originally Posted by Vortelf

Is it with stock firmware?

Yes.
I've never modded it or installed custom firmware/apps.
18th August 2014, 08:09 PM |#4  
Vortelf's Avatar
Junior Member
Flag Sofia
Thanks Meter: 1
 
Donate to Me
More
Have you tried factory resetting it?
18th August 2014, 08:43 PM |#5  
OP Junior Member
Thanks Meter: 0
 
More
Quote:
Originally Posted by Vortelf

Have you tried factory resetting it?

Yes, but it didn't fix it. The problem still occurs.
19th August 2014, 09:30 AM |#6  
Zbawiciel's Avatar
Junior Member
Flag Warsaw
Thanks Meter: 2
 
More
tldr: Black screen, no display, everything works "under" (I can answer the phone etc). Not a flex cable problem because occurs randomly, regardless of the slider being open or closed. The problem also occurs during boot up, so rather not a software problem.

I think I have something similiar. Everything was fine until a few days ago the screen didn't want to unlock..or at least I thought it was that.

Basically the phone sometimes works OK but sometimes if I turn off (lock) the screen, it won't go back. To be precise, the phone works and if someone calls me I can pick it up moving the finger where the slider should be, it's just the display doesn't turn on. Same goes for booting, bootloader logo etc, so IMO it's not a software problem.

Strange thing is that it just randomly pops back, sometimes when I move the gamepad slider, sometimes when I put in a jack cable or if I hard reset the phone (remove battery). I've had problems with the flex cable in the past and this time I know that it's not it (no difference if I open/close the slider).

My guess would be some power supply or LCD driver IC issues, because the screen stops working almost everytime if I put the phone into the dock. Moreover, if the screen doesn't work, the orange charging LED is not working (green and blue are OK). The moment the screen starts working, the orange charging LED starts working too.

it's very strange but I'm used to electronics doing strange stuff. Just wondering if I should give a try disassembling the phone and trying to fix it or just buy a new one or something?

I might add that I have bought a new battery ~3 months ago, but it's been working fine to this point. I have tried if the same problem occurs with the old/original battery and it's the same.

well, any ideas?

edit: This video shows something very similiar (except the backlight): https://www.youtube.com/watch?v=m4p0-kv1cxA
Last edited by Zbawiciel; 19th August 2014 at 09:34 AM.
5th November 2014, 07:16 PM |#7  
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
More
Same problem. And I guess this guy has it too.
http://forum.xda-developers.com/xper...tness-t2803991
Any help?
Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes