Check Your I/O Usage with Iotop for Android

Ever needed to check the I/O usage of apps? If so, you probably tried searching for an iotop … more

T-Mobile HTC One M8 Gets Selfie-Friendly Android 4.4.4 OTA

The T-Mobie variant of HTC One (M8) just now received an over-the-air update … more

Android L is for Lockdown

Root is, without a doubt, the (un)holy grail of the Android world. Those wonderful permissions that allow you as … more

XDA Xposed Tuesday: XHangouts Will Improve Your Hangouts

Ever since Google started supporting text messaging in Hangouts many people have … more
Post Reply

"Ghost" app in app drawer

OP ejstubbs

8th July 2014, 02:01 PM   |  #1  
OP Senior Member
Flag Edinburgh
Thanks Meter: 47
 
341 posts
Join Date:Joined: Jul 2011
More
I've run in to a very odd problem with my Acro S running 6.2.B.1.96 (deodexed).

I've recently noticed a blank space at the top left of the first page of my app drawer. This is with the app drawer sorted alphabetically which is how I normally have it. If I choose one of the other orderings the blank space still appears, but in a different place. For example, sorting by "Most used" it appears about half way through, after an app which I know last used back in mid-June. On the other hand, sorting by "Recently installed" it appears before an app which I know I installed only the other week.

I can't run the app by tapping on it in the app drawer - nothing happens. But if I long-press on the empty space then the "Add to Home screen" panel drops down from the top of the screen and I can drag the invisible app and drop it on to the Home screen (I can even drop it on top of another app to create a folder!) I can't run the app from the Home screen either, but if I press and hold on the place where I dropped it then the trashcan pops up at the bottom of the screen and I can drop the invisible app in there to remove it from the Home screen.

If, in the app drawer, I select "Uninstall" from the menu, no little red cross appears in the space occupied by the invisible app, so I can't get rid of it that way.

I've installed & run Malwarebytes and AVG antivirus and neither of them have flagged anything which could be causing this.

Does anyone have any ideas about how I can go about establishinig the identity of this mystery app, and either making it visible or uninstalling it?
8th July 2014, 10:49 PM   |  #2  
Senior Member
Thanks Meter: 17
 
243 posts
Join Date:Joined: Apr 2013
More
If you got problems with Windows a reinstall will fix it, I would say the same now.
9th July 2014, 10:47 AM   |  #3  
Mirhawk's Avatar
Senior Member
Thanks Meter: 149
 
401 posts
Join Date:Joined: Jan 2014
Quote:
Originally Posted by ejstubbs

I've run in to a very odd problem with my Acro S running 6.2.B.1.96 (deodexed).

I've recently noticed a blank space at the top left of the first page of my app drawer. .....

I don't know a solution, but are You on a leaked build or the official one? Because the 6.2.B.1.96 leaked build had those ghost app in them.
9th July 2014, 01:37 PM   |  #4  
OP Senior Member
Flag Edinburgh
Thanks Meter: 47
 
341 posts
Join Date:Joined: Jul 2011
More
It's an official build, been on there since last August. The ghost app only showed up in the last week.

I've tried recovering from a nandroid I took about a month back. I first tried doing just a restore of system, but the ghost app was still there. After a full restore the ghost app was gone. However, I am now having issues getting contacts to work- it simply reports "Unfortunately, Contacts has stopped" - so I may have to recover back to the nandroid I took this morning before I did the restore and then maybe start all over again. Sigh...
9th July 2014, 02:58 PM   |  #5  
Mirhawk's Avatar
Senior Member
Thanks Meter: 149
 
401 posts
Join Date:Joined: Jan 2014
Quote:
Originally Posted by ejstubbs

It's an official build, been on there since last August. The ghost app only showed up in the last week.

I've tried recovering from a nandroid I took about a month back. I first tried doing just a restore of system, but the ghost app was still there. After a full restore the ghost app was gone. However, I am now having issues getting contacts to work- it simply reports "Unfortunately, Contacts has stopped" - so I may have to recover back to the nandroid I took this morning before I did the restore and then maybe start all over again. Sigh...

Oh. Try taking backup of contacts and clearing data of contacts app from settings. It might work.
10th July 2014, 07:13 AM   |  #6  
OP Senior Member
Flag Edinburgh
Thanks Meter: 47
 
341 posts
Join Date:Joined: Jul 2011
More
Well I got rid of it in the end, but it was a tortuous process. I restored a system backup (nandroid) made about a month ago, then recovered data for apps that keep it locally from the latest Titanium backup (which runs every night). E-mail & contacts restored automatically from the cloud. I then had to carefully update every outdated app, checking the app drawer each time to see if the ghost reappeared. It never did. I still don't have any explanation for what actually caused it in the first place. Quite frustrating, and very boring!
10th July 2014, 02:00 PM   |  #7  
Mirhawk's Avatar
Senior Member
Thanks Meter: 149
 
401 posts
Join Date:Joined: Jan 2014
Quote:
Originally Posted by ejstubbs

Well I got rid of it in the end, ......I then had to carefully update every outdated app, checking the app drawer each time to see if the ghost reappeared. It never did. I still don't have any explanation for what actually caused it in the first place. Quite frustrating, and very boring!

Well, one can never predict what problem can occur and how it is solved! But glad that You got it solved!

Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes