Post Reply

Camera button problem with the official camera app

OP Hossam.Abdelsalam

9th August 2014, 10:08 PM   |  #1  
OP Senior Member
Thanks Meter: 10
 
120 posts
Join Date:Joined: Jul 2012
Folks,

[Update] This is a possible fix for the dedicated camera button as below:

1-The symptoms i had before:

this is my second month with my 4th Xperia Z2, as the last 3 had all possible defects you can ever imagine, anyway, i recently noticed that the dedicated camera button has some sort of a problem, it launches the camera app perfectly then it doesn't respond at all, i keep pressing it like crazy with no luck to capture the shot.

the weird thing is it works perfectly with any other camera app from the market, and it sometimes works with the official camera app after like 1 minute of waiting or maybe randomly, i don't really know, then after i capture the photo it stops responding again for a minute or so.

what do you think guys?

i'm on .314 FW
tried a factory reset, tried uninstalling all other 3rd party camera apps with no luck

2- The Fix

i've tried removing all 3rd party camera apps with no luck, tried the factory reset and then the PC Companion repair with no luck as well.
googled it but no one is talking about it, even here, i didn't find a real fix which made me really nervous about it as this is my 4th Z2, here is what i did.

A- I pressed it very hard for like 10 times as i was really nervous coz there are no fix
B- while pressing and releasing i felt that sometimes it get released for the 2 clicks, the shutter click then the focus click
C- I started sensing when it get released for just the shutter click then stopes and when it get released for the 2 clicks
D- bought an AKAI electronic spray and sprayed the button several times while keep pressing and releasing it hundreds of times till it stopped the faulty 1 release and it became most of the times releasing the 2 clicks

3- The conclusion:

when the official app launches while the focus click not released the button will not function at all, and when it launches while the 2 clicks are released everything will be perfect

Hope this help you folks as i'm sure there will be lots of you guys with this problem without a fix for it (as most of Xperia Z2 devices has their defects) for me only I've replaced 3 devices and this is the 4th one
Last edited by Hossam.Abdelsalam; 10th August 2014 at 11:28 PM. Reason: A possible fix for the problem
9th August 2014, 10:18 PM   |  #2  
Envious_Data's Avatar
Recognized Contributor
Imagination
Thanks Meter: 1,049
 
2,584 posts
Join Date:Joined: Oct 2012
Donate to Me
More
Quote:
Originally Posted by Hossam.Abdelsalam

Folks,

this is my second month with my 4th Xperia Z2, as the last 3 had all possible defects you can ever imagine, anyway, i recently noticed that the dedicated camera button has some sort of a problem, it launches the camera app perfectly then it doesn't respond at all, i keep pressing it like crazy with no luck to capture the shot.

the weird thing is it works perfectly with any other camera app from the market, and it sometimes works with the official camera app after like 1 minute of waiting or maybe randomly, i don't really know, then after i capture the photo it stops responding again for a minute or so.

what do you think guys?

i'm on .314 FW
tried a factory reset, tried uninstalling all other 3rd party camera apps with no luck

how did you factory reset?

perhaps try repairing your device via Sony Pc companion. if your problem peesists try contacting sony support and get a device repair as this should be covered by your 2 year warrenty that sony gives with all xperias.
you do need proof of purchase for this
9th August 2014, 10:28 PM   |  #3  
OP Senior Member
Thanks Meter: 10
 
120 posts
Join Date:Joined: Jul 2012
Quote:
Originally Posted by Envious_Data

how did you factory reset?

perhaps try repairing your device via Sony Pc companion. if your problem peesists try contacting sony support and get a device repair as this should be covered by your 2 year warrenty that sony gives with all xperias.
you do need proof of purchase for this

thanks for the reply man,

but what is the difference between the factory reset and the PC Companion repair? i think both of them are doing the same job, correct me if i'm wrong.

also please i need more clarifications for the 2 years warranty, and does this need to be shipped to the country i bought it from or any Sony branch can handle this?
9th August 2014, 11:42 PM   |  #4  
Envious_Data's Avatar
Recognized Contributor
Imagination
Thanks Meter: 1,049
 
2,584 posts
Join Date:Joined: Oct 2012
Donate to Me
More
Quote:
Originally Posted by Hossam.Abdelsalam

thanks for the reply man,

but what is the difference between the factory reset and the PC Companion repair? i think both of them are doing the same job, correct me if i'm wrong.

also please i need more clarifications for the 2 years warranty, and does this need to be shipped to the country i bought it from or any Sony branch can handle this?



no. factory reset just resets the user data, sony PC companion repair, reinstalls the entire OS, hence removing any problems with your current System.

and for warrenty, all xperia devices have a 2 year warrenty if you have proof of purchase. (emails,reciepts,cell contract.. etc)
all faults with the device which are not caused by the owner, sony will repair as this is a Device fault. this is covered by warrenty
10th August 2014, 02:46 AM   |  #5  
CodeNameRedNeck's Avatar
Member
Flag Cardboard Box
Thanks Meter: 26
 
97 posts
Join Date:Joined: May 2012
More
Quote:
Originally Posted by Hossam.Abdelsalam

Folks,



i'm on .314 FW
tried a factory reset, tried uninstalling all other 3rd party camera apps with no luck

As I posted in this thread
http://forum.xda-developers.com/xper...amera-t2827868
It wasn't always third party camera apps that made mine quit working but that there is also one of my cases that makes my camera button quit working.
The Following User Says Thank You to CodeNameRedNeck For This Useful Post: [ View ]
10th August 2014, 11:30 PM   |  #6  
OP Senior Member
Thanks Meter: 10
 
120 posts
Join Date:Joined: Jul 2012
I found a fix, please check the 1st post update
Quote:
Originally Posted by CodeNameRedNeck

As I posted in this thread
http://forum.xda-developers.com/xper...amera-t2827868
It wasn't always third party camera apps that made mine quit working but that there is also one of my cases that makes my camera button quit working.

I found a fix, please check the 1st post update
11th August 2014, 04:01 AM   |  #7  
CodeNameRedNeck's Avatar
Member
Flag Cardboard Box
Thanks Meter: 26
 
97 posts
Join Date:Joined: May 2012
More
Quote:
Originally Posted by Hossam.Abdelsalam

I found a fix, please check the 1st post update

I am glad you got it working right!

Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes


Top Threads in Xperia Z2 Q&A, Help & Troubleshooting by ThreadRank