Document the Story of Your Social Life with 8tory

The different forms of social media are growing every day. It’s hard to imagine a day … more

Make Calling Your Loved Ones Easier and Cheaper this Diwali

Diwali, or Deepawali as some Indians call it, is the pride and joy of Indian … more

Big Android BBQ 5.0 Recap – XDA TV

This fifth annual Big Android BBQ has come and gone. The speakers have spoke, the sponsors have … more

Microsoft to Counter “OK Google” with Bing Torque

When Microsoft is making apps for Android, users should be aware that something … more
Post Reply

Replaced Battery twice...strange behavior

OP cwoodffr

31st July 2014, 10:25 PM   |  #1  
OP Member
Thanks Meter: 0
 
71 posts
Join Date:Joined: Oct 2013
I ordered a new OEM battery. Replaced the original. The phone charges normally to 100%, but during use it gets to 20% and shuts off due to low power. Just shuts down. You have to plug it in for about 5 mins before you can even turn it on again. when it comes on it is at 1%. I went back to the provider and complained that he sent me a bum battery....they sent me another....same issue! So I think its a calibration problem.

Anyone have ideas?
31st July 2014, 10:38 PM   |  #2  
Member
Thanks Meter: 9
 
78 posts
Join Date:Joined: Sep 2013
where did you buy the battery ?.... sounds like a knockoff battery problem
1st August 2014, 02:29 PM   |  #3  
AndreIrawan97's Avatar
Senior Member
Denpasar
Thanks Meter: 34
 
360 posts
Join Date:Joined: Jun 2013
More
Quote:
Originally Posted by cwoodffr

I ordered a new OEM battery. Replaced the original. The phone charges normally to 100%, but during use it gets to 20% and shuts off due to low power. Just shuts down. You have to plug it in for about 5 mins before you can even turn it on again. when it comes on it is at 1%. I went back to the provider and complained that he sent me a bum battery....they sent me another....same issue! So I think its a calibration problem.

Anyone have ideas?

Well, did u try to recalibrate it?
1st August 2014, 03:01 PM   |  #4  
OP Member
Thanks Meter: 0
 
71 posts
Join Date:Joined: Oct 2013
Quote:
Originally Posted by Boosted_01 R

where did you buy the battery ?.... sounds like a knockoff battery problem

I don't think its a knock off. Vendor has also been great in replacing.

http://www.ebay.com/itm/100-Original...:X:RTQ:US:1123
1st August 2014, 03:02 PM   |  #5  
OP Member
Thanks Meter: 0
 
71 posts
Join Date:Joined: Oct 2013
Quote:
Originally Posted by AndreIrawan97

Well, did u try to recalibrate it?

The only reference I can find to xperia battery recalibration are steps that are for versions with removable batteries or steps that don't work on the ZL (one set of actions including holding the power button and up volume for 10 secs where there is no response from the phone)

Do you know of any process for ZL that is not root required?
1st August 2014, 03:05 PM   |  #6  
AndreIrawan97's Avatar
Senior Member
Denpasar
Thanks Meter: 34
 
360 posts
Join Date:Joined: Jun 2013
More
Quote:
Originally Posted by cwoodffr

The only reference I can find to xperia battery recalibration are steps that are for versions with removable batteries or steps that don't work on the ZL (one set of actions including holding the power button and up volume for 10 secs where there is no response from the phone)

Do you know of any process for ZL that is not root required?

Have u try to use an app called "Battery Calibration" or something like that?
U need root to do it
1st August 2014, 05:31 PM   |  #7  
Member
Thanks Meter: 11
 
69 posts
Join Date:Joined: Jan 2010
I bought this one.
http://www.ebay.com/itm/Internal-Li-...:eek:C:US:3160

Used for 2 weeks. It works as original so far.
2nd August 2014, 02:48 AM   |  #8  
Member
Thanks Meter: 9
 
78 posts
Join Date:Joined: Sep 2013
These 100% OEM batteries you see selling on Ebay are 99.9% fake.... its luck if you get them to work and if you do, be glad if you get more than a month out of it.... Get a proper battery from Sony... Ebay is good for a lot of things.... batteries are not one of those things, been there done that lol
The Following User Says Thank You to Boosted_01 R For This Useful Post: [ View ]
2nd August 2014, 06:18 PM   |  #9  
daniLaLaLaLaLa's Avatar
Senior Member
Flag Kuala Lumpur
Thanks Meter: 127
 
707 posts
Join Date:Joined: Sep 2012
More
Quote:
Originally Posted by cwoodffr

I ordered a new OEM battery. Replaced the original. The phone charges normally to 100%, but during use it gets to 20% and shuts off due to low power. Just shuts down. You have to plug it in for about 5 mins before you can even turn it on again. when it comes on it is at 1%. I went back to the provider and complained that he sent me a bum battery....they sent me another....same issue! So I think its a calibration problem.

Anyone have ideas?

i have the same problem as yours,100% same but it happened to me after installing custom rom on android 4.3..
battery jump from 20% to 0% immediately.. with no mercy, phone shuts off at any cost and start again at 1% after turned on and charged.
i still use the original battery (not replaced it yet) and in battery health test said it's good, no need to replace it.
now i'm trying to find the fix by myself.. maybe i have messed up something with my phone..
3rd August 2014, 08:39 PM   |  #10  
daniLaLaLaLaLa's Avatar
Senior Member
Flag Kuala Lumpur
Thanks Meter: 127
 
707 posts
Join Date:Joined: Sep 2012
More
Here's an update of my device..
Finally, no need to wait for 20% or below to shuts off..
This problem become more critical to my device, somebody help me!

Name:  1407094699207.jpg
Views: 522
Size:  35.9 KB

The right side of the graph show battery drops immediately from 50% to 0%.. No Mercy

Sent from my C6503 using XDA Free mobile app

Post Reply Subscribe to Thread
Previous Thread Next Thread
Thread Tools
Display Modes


Top Threads in Xperia ZL General by ThreadRank