Attend XDA's Second Annual Developer Conference, XDA:DevCon 2014!
5,804,462 Members 43,428 Now Online
XDA Developers Android and Mobile Development Forum

Replaced Battery twice...strange behavior

Tip us?
 
cwoodffr
Old
#1  
Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 71
Join Date: Oct 2013
Default Replaced Battery twice...strange behavior

I ordered a new OEM battery. Replaced the original. The phone charges normally to 100%, but during use it gets to 20% and shuts off due to low power. Just shuts down. You have to plug it in for about 5 mins before you can even turn it on again. when it comes on it is at 1%. I went back to the provider and complained that he sent me a bum battery....they sent me another....same issue! So I think its a calibration problem.

Anyone have ideas?
 
Boosted_01 R
Old
#2  
Member
Thanks Meter 9
Posts: 78
Join Date: Sep 2013
where did you buy the battery ?.... sounds like a knockoff battery problem
Sony Xperia ZL (C6506) (ROGERS)
 
AndreIrawan97
Old
#3  
AndreIrawan97's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 26
Posts: 272
Join Date: Jun 2013
Location: Denpasar
Quote:
Originally Posted by cwoodffr View Post
I ordered a new OEM battery. Replaced the original. The phone charges normally to 100%, but during use it gets to 20% and shuts off due to low power. Just shuts down. You have to plug it in for about 5 mins before you can even turn it on again. when it comes on it is at 1%. I went back to the provider and complained that he sent me a bum battery....they sent me another....same issue! So I think its a calibration problem.

Anyone have ideas?
Well, did u try to recalibrate it?
If it helps, don't forget to press Thanks button

I'm from Indonesia, and sorry about my grammar
BBM Pin : 744D2487
Twitter : @IAm__Dre

Running Carbon ROM
 
cwoodffr
Old
#4  
Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 71
Join Date: Oct 2013
Quote:
Originally Posted by Boosted_01 R View Post
where did you buy the battery ?.... sounds like a knockoff battery problem
I don't think its a knock off. Vendor has also been great in replacing.

http://www.ebay.com/itm/100-Original...:X:RTQ:US:1123
 
cwoodffr
Old
#5  
Member - OP
Thanks Meter 0
Posts: 71
Join Date: Oct 2013
Quote:
Originally Posted by AndreIrawan97 View Post
Well, did u try to recalibrate it?
The only reference I can find to xperia battery recalibration are steps that are for versions with removable batteries or steps that don't work on the ZL (one set of actions including holding the power button and up volume for 10 secs where there is no response from the phone)

Do you know of any process for ZL that is not root required?
 
AndreIrawan97
Old
#6  
AndreIrawan97's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 26
Posts: 272
Join Date: Jun 2013
Location: Denpasar
Quote:
Originally Posted by cwoodffr View Post
The only reference I can find to xperia battery recalibration are steps that are for versions with removable batteries or steps that don't work on the ZL (one set of actions including holding the power button and up volume for 10 secs where there is no response from the phone)

Do you know of any process for ZL that is not root required?
Have u try to use an app called "Battery Calibration" or something like that?
U need root to do it
If it helps, don't forget to press Thanks button

I'm from Indonesia, and sorry about my grammar
BBM Pin : 744D2487
Twitter : @IAm__Dre

Running Carbon ROM
 
qingz
Old
#7  
Member
Thanks Meter 11
Posts: 68
Join Date: Jan 2010
I bought this one.
http://www.ebay.com/itm/Internal-Li-...:eek:C:US:3160

Used for 2 weeks. It works as original so far.
 
Boosted_01 R
Old
#8  
Member
Thanks Meter 9
Posts: 78
Join Date: Sep 2013
These 100% OEM batteries you see selling on Ebay are 99.9% fake.... its luck if you get them to work and if you do, be glad if you get more than a month out of it.... Get a proper battery from Sony... Ebay is good for a lot of things.... batteries are not one of those things, been there done that lol
Sony Xperia ZL (C6506) (ROGERS)
The Following User Says Thank You to Boosted_01 R For This Useful Post: [ Click to Expand ]
 
daniLaLaLaLaLa
Old
#9  
daniLaLaLaLaLa's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 126
Posts: 699
Join Date: Sep 2012
Location: Kuala Lumpur
Quote:
Originally Posted by cwoodffr View Post
I ordered a new OEM battery. Replaced the original. The phone charges normally to 100%, but during use it gets to 20% and shuts off due to low power. Just shuts down. You have to plug it in for about 5 mins before you can even turn it on again. when it comes on it is at 1%. I went back to the provider and complained that he sent me a bum battery....they sent me another....same issue! So I think its a calibration problem.

Anyone have ideas?
i have the same problem as yours,100% same but it happened to me after installing custom rom on android 4.3..
battery jump from 20% to 0% immediately.. with no mercy, phone shuts off at any cost and start again at 1% after turned on and charged.
i still use the original battery (not replaced it yet) and in battery health test said it's good, no need to replace it.
now i'm trying to find the fix by myself.. maybe i have messed up something with my phone..
XPERIA P LT22i - HDC NOTE 3 SM-N9006 - ALLWINNER A13 F761L

currently in fixXPERIA ZL C6502
 
daniLaLaLaLaLa
Old
#10  
daniLaLaLaLaLa's Avatar
Senior Member
Thanks Meter 126
Posts: 699
Join Date: Sep 2012
Location: Kuala Lumpur
Here's an update of my device..
Finally, no need to wait for 20% or below to shuts off..
This problem become more critical to my device, somebody help me!

Name:  1407094699207.jpg
Views: 432
Size:  35.9 KB

The right side of the graph show battery drops immediately from 50% to 0%.. No Mercy

Sent from my C6503 using XDA Free mobile app
XPERIA P LT22i - HDC NOTE 3 SM-N9006 - ALLWINNER A13 F761L

currently in fixXPERIA ZL C6502

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes