FORUMS
Remove All Ads from XDA

[GUIDE] to enable DualSim on SingleSim Devices

180 posts
Thanks Meter: 135
 
By -=MoRpH=-, Senior Member on 10th March 2017, 09:52 AM
Post Reply Email Thread
WARNING: I am not responsible for damage to your phone through this guide, follow at your own risk.


Its only tested on EU Singlesim devices!!!!

First of all, thanks to @ilovemeow and @tomparr !

We all know, it was on the Moto X Play easy to "unlock" the DualSim ability by flash a firmware with including a DSDS Baseband. But Moto changed the Firmware layout. On the Moto Z Play are all basebands in the /fsg folder and after a modem wipe (dualsim=true or false) loads the matching baseband to modemst1 and modemst2. The settings for dualsim=true and the software channel are not editable right now.

So the trick is to get the baseband for dualsim in to the modem. I found a easy but dirty way to get the DSDS baseband loaded.

You need a Moto Z Play SingleSim Device (Mine is from Germany with RETEU)

Now the step by step guide:

1. boot in to twrp open the terminal and type
Code:
setprop persist.radio.multisim.config dsds
(thx to @ilovemeow again )

2. boot and make sure you got the Dualsim options in the Settings. If yes goto 3. If not load a Terminal Emulator from playstore and type there the command from 1.

3. Got to the settings and look which baseband you use now! Its important to note that!!

3. Open the RootExplorer and navigate tot he fsg Folder. You will find there a bunch of im.gz files (like addison_2.img.gz and addison_dsds_2.img.gz and so on…)

4. You must make sure which file for your phone is the right one (For the EU Phones its Addison_ROW and addisson_2.img.gz) You will see that the numbered files are linked to the other file in the folder. See the Picture.


5. Now you have to delete the baseband your phone use normally. At the EU Devices addisson_2.img.gz and addisson_row.img.gz

6. Now comes the magic! xD Just rename the dsds files from addisson_dsds_2.img.gz to adisson_2.img.gz and addison_dsds_row.img to addison_row.img.gz.

7. Reboot to bootloader and enter
Code:
fastboot erase modemst1
fastboot erase modemst2
fastboot erase cache
fastboot reboot

now you can use both cards!

NOTES:

1. there some bugs in the dialer! You cant save the settings that a specific number automatic called by sim1 or sim2
2. Second SIM Card/Modem only got IMEI 0! But works in German Networks without a problem.
3. You can loose your of sim1/modem IMEI if you do something wrong!
4. You got a bit more battary drain.
5. You can restore the default settings with just flashing the fsg.mbn file!


If you like my work give me adfree or buy me a beer
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot_20170310-100520.jpg
Views:	9138
Size:	118.8 KB
ID:	4069006   Click image for larger version

Name:	Screenshot_20170310-100537.png
Views:	9108
Size:	93.3 KB
ID:	4069007   Click image for larger version

Name:	Screenshot_20170310-100611.png
Views:	9062
Size:	114.3 KB
ID:	4069008  
The Following 31 Users Say Thank You to -=MoRpH=- For This Useful Post: [ View ] Gift -=MoRpH=- Ad-Free
 
 
10th March 2017, 09:52 AM |#2  
-=MoRpH=-'s Avatar
OP Senior Member
Flag Kleve
Thanks Meter: 135
 
Donate to Me
More
---- reserved -----
The Following 3 Users Say Thank You to -=MoRpH=- For This Useful Post: [ View ] Gift -=MoRpH=- Ad-Free
10th March 2017, 12:30 PM |#3  
Member
Flag Rio de Janeiro
Thanks Meter: 8
 
More
WOW
Thanks a lor for your work, bro.
I will to try today night.
Thanks again!
The Following User Says Thank You to iago1966 For This Useful Post: [ View ] Gift iago1966 Ad-Free
10th March 2017, 01:38 PM |#4  
dandrumheller's Avatar
Senior Member
Southern Maine / Seacoast NH
Thanks Meter: 1,140
 
More
Can you confirm the command in your first "code" box is actually supposed to be "steprop" and not SETPROP?

Thanks for figuring this out - if I ever decide to unlock, I'll be giving it a shot!
The Following 2 Users Say Thank You to dandrumheller For This Useful Post: [ View ] Gift dandrumheller Ad-Free
10th March 2017, 02:18 PM |#5  
-=MoRpH=-'s Avatar
OP Senior Member
Flag Kleve
Thanks Meter: 135
 
Donate to Me
More
Arg wrong typo thx
The Following 2 Users Say Thank You to -=MoRpH=- For This Useful Post: [ View ] Gift -=MoRpH=- Ad-Free
10th March 2017, 02:30 PM |#6  
Member
Thanks Meter: 6
 
More
Thank you. It worked!
The Following 2 Users Say Thank You to hassanfarroq92 For This Useful Post: [ View ] Gift hassanfarroq92 Ad-Free
10th March 2017, 05:12 PM |#7  
-=MoRpH=-'s Avatar
OP Senior Member
Flag Kleve
Thanks Meter: 135
 
Donate to Me
More
Quote:
Originally Posted by hassanfarroq92

Thank you. It worked!

What Software channel is your device?

@all If you got it working on your device, let us know!
The Following User Says Thank You to -=MoRpH=- For This Useful Post: [ View ] Gift -=MoRpH=- Ad-Free
10th March 2017, 05:32 PM |#8  
Member
Thanks Meter: 6
 
More
Quote:
Originally Posted by -=MoRpH=-

What Software channel is your device?

@all If you got it working on your device, let us know!

Retgb
The Following 2 Users Say Thank You to hassanfarroq92 For This Useful Post: [ View ] Gift hassanfarroq92 Ad-Free
11th March 2017, 04:18 AM |#9  
Senior Member
Thanks Meter: 133
 
More
πŸ˜‚ thanks mate, actually thats was thr idea of someone in x play forum
btw I cant find any files in /fsg folder
11th March 2017, 06:54 AM |#10  
-=MoRpH=-'s Avatar
OP Senior Member
Flag Kleve
Thanks Meter: 135
 
Donate to Me
More
Quote:
Originally Posted by ilovemeow

πŸ˜‚ thanks mate, actually thats was thr idea of someone in x play forum
btw I cant find any files in /fsg folder

Did u use the "RootExplorer? https://play.google.com/store/apps/d...e.rootexplorer
11th March 2017, 07:04 AM |#11  
Senior Member
Thanks Meter: 350
 
More
Total Commander should work also and is free of cost and ads. You may want to try this one first.
Post Reply Subscribe to Thread

Guest Quick Reply (no urls or BBcode)
Message:
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes