FORUMS
Remove All Ads from XDA

[TUTORIAL][Radio] Enable NEXUS6 XT1103 4G LTE B1/B8/B9/B19 and also XT1100 B2/B4

329 posts
Thanks Meter: 207
 
By Azlun, Senior Member on 28th February 2015, 07:47 AM
Post Reply Email Thread
As I brought Band3 for NEXUS5, here, we are bringing 4G LTE band1 IMT 2100MHz for users such as, but
not limited to:
China Telecom,
Japan AU/NTT Docomo/Softbank,
Korea LG U+ /SK Telecom,
Philippines Smart,
Thailand DTAC/TrueMove-H
according http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_LTE_networks#Asia and more:
Czech Republic Vodafone
Poland Play/P4
according http://en.wikipedia.org/wiki/List_of...etworks#Europe

20150412 UPDATE: we are in Trial of more bands,as attachment names at POST#33:
Band 2 and band 4 for XT1100 Attachment 3257101
and Band 1 and band 8 or Band 1/9/19 or Band 1/8/9/19 for XT1103 Attachment 3257100


I am sorry below English language is not good, it is come from Google Translation^_^ from my Chinese post.
attachment docx is more clear since more detail images can are attched inside:
EN:NEXUS 6 US MOTO XT1103 Band1 Enablement Tutorial_V0.2EN.docx
CN:NEXUS 6 美版MOTO XT1103破解Band1教程_V0.2.docx

NEXUS 6 US MOTO XT1103 Band1 Enablement Tutorials
Foreword:
With the US version NEXUS6 XT1103 Chinese users, most of them come for China Telecom
, but is there such a telecommunications in many indoor shopping centers and car parks, do 4G LTE band1 2100MHz coverage, but also greater bandwidth than band3 15MHz with 20MHz bandwidth with China Telecom license.
What is a pity, XT1103 band1 RF front-end is shipped out without factory calibration, so only official usage is 15MHz@band3 only for China Telecom.In fact, as NEXUS5 band3 enablement, NEXUS6 RF front-end hardware also left a tiny space to enable it. The following tutorial is the first edition, With more extensive testing,It will needs correction on your demands.
I am sorry I do not have English version computer to reworks the Chinese screen captures,
I believe you have some way to understand around.
STEP1: using TWRP backup EFS
you can nexus6 of TWRP-Backup-EFS. More insurance after the phone Root, you canalso EFS Professional to backup your original EFS.
Thus, When need to restore the original state , Just use TWRP-Restore- to select the original EFS and slide the button to restore any changed below.
STEP2: Install the driver Moto BP Tools Driver
Mobile side: the phone off, then press the power button + volume down key, enter fastboot mode, use the volume keys to select BP Tools, and then turn the power button to confirm. Open usb diag device port.
Click image for larger version

Name:	1.0.png
Views:	14162
Size:	118.1 KB
ID:	3187284moto x qc diag interface - 32bit.zip moto x qc diag interface - 64bit.zip


1. Connect your phone to your computer, then prompted to install "diag_mdm" drive (or right-click "My Computer" and select "Properties" - "Device Manager" to install "diag_mdm" drive)

2. Right-click on the "diag_mdm", select "Update Driver Software" and then select "Browse my computer for driver software."


3. Select "choose from a list of device drivers in your computer."

4. Select "Show all devices", the "Next" button.

5. select "Disk"

6. Click "Browse"

7. Select the folder where you drive, point to open after selecting "momdm", then OK.


8. Select the "Motorola USB Diagnostic Port", click "Next."

9, warning, Click "Yes"

10, in the Device Manager port as shown below to show that the installation was successful (Note: The port number com93 vary)
Click image for larger version

Name:	1.a.png
Views:	15360
Size:	40.5 KB
ID:	3187285
STEP3: Write qcn
Phone side: the phone off, then press the power button + volume button, enter fastboot mode, use the volume keys to select BP Tools, and then turn the power button to confirm, so you can open the usb diag device port.
1.the installation QPST. Do not use lower version 2.7 build 422, otherwise it will not recognize the device. please find such installation by yourself.
2. open QPST configuration, the first point of Ports tab, select the device displayed, the first point below "remove", Prompt window popuped, and then point "Yes".

3, Chick "Add New Port".

4. Select the port of your device com port, and then "OK" button.

5, open the folder points QPST Software Download, click on "Restore" tab, click Browse to select the desired brush into qcn file:
XT1100_LTE_B1_To_XT1103_24226_6735_6736_RxAdded_TxOverrided.qcn.zip
(Here, the only difference vs nexus5 enabled band3 ,XT1103 purchased from Google Play, MOTO did not change default SPC, 000000),
Check Allow phone / file ESN mismatch, the final blow: Point Start, Errors box appears Could not Reset the Phone error normal, qcn has finished writing, after using the Power button off, then boot directly out LTE signal, the restart, do not use QuickBoot like Reboot, to ensure safety.
Click image for larger version

Name:	2.5.png
Views:	15328
Size:	20.2 KB
ID:	3187286Click image for larger version

Name:	2.5+.png
Views:	14686
Size:	19.5 KB
ID:	3187287
FINALLY: Check Whether Band1 Enablement successful methods
Method 1: Insert China telecom USIM cards, confirming a place where band1 with LTE Cell ID can be found with the end of HEX is 00,01,02,03,04,05 of LTE base stations (in the dial-up interface, enter * # * # 4636 # * # *, open "mobile phone information ", the" Set preferred network type "to LET ONLY, and then find the" Location: LAC = 7101 CID = 1924c01 "in this column, the CELL ID is inside this CID.
Click image for larger version

Name:	3.1.png
Views:	14852
Size:	90.1 KB
ID:	3187288
Method 2: Use the LTE Discovery watch band states.
NOTE: These two methods are there GCI (CID) guessing band, is only applicable to some of operators such as China Telecom, the absence of good planning China Unicom 4G CellID, and also China Mobile is not applicable for this .
NOW@201504, we have LTE Discovery update to 3.19, support NEXUS6 display the real MODEM LTE Band!! thanks for Danial and his great team!!
Click image for larger version

Name:	3.2.jpg
Views:	15372
Size:	209.6 KB
ID:	3187289 Click image for larger version

Name:	Screenshot_2015-05-06-20-30-42.jpg
Views:	10992
Size:	210.9 KB
ID:	3299400 Click image for larger version

Name:	Screenshot_2015-05-04-19-58-13.png
Views:	9764
Size:	129.8 KB
ID:	3299398 Click image for larger version

Name:	Screenshot_2015-05-05-19-41-47.png
Views:	9032
Size:	141.2 KB
ID:	3299399
While you want to Check real band PC tool QXDM may help if you have such tool, menu path is View-LTE- RRC layer-RRC/NAS Status Screen- Frequency band, wait for 10mintues for update or use airplane mode on/off to Tigger update.
In case you are not in LTE covered area, but just want to check the qcn is applied or not, reset your phone in boot loader mode, select BP TOOLS again,them use QXDM-view-NV Browser-Item 06828- read to get the value, it should be 1099830466655 for add band1 while stock default is 1099830466654,
Other qcn XT1103 add:
B1/8 1099830466783
B1/9/19 1099830729055
B1/8/9/19 1099830729183
XT1100 add:
B2/4 1099646632415, @default 1099646632405

Here we must thank:
Q39705630 enthusiastic and efficient testing and Draft this tutorial V0.1 version;
Q562552826 provide XT1103 of qcn file, doing preliminary analysis;
Q386499038 provide XT1100 qcn file, do the final release qcn file parameter reference;
Other Reference Tutorial IN Chinese:

1. CN version band1 enablement:
http://bbs.gfan.com/android-7863761-1-1.html
2.NEXUS6 RF parameters such as PC-side backup method qcn
http://bbs.gfan.com/android-7741730-1-1.html
3. Some tools on LTE band1 signal monitoring
http://bbs.gfan.com/android-7684876-1-1.html
The Following 32 Users Say Thank You to Azlun For This Useful Post: [ View ] Gift Azlun Ad-Free
 
 
1st March 2015, 07:32 AM |#2  
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
More
。chinese here hei

Sent from my SPH-L720 using XDA Premium 4 mobile app
1st March 2015, 10:21 AM |#3  
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
More
Could you send the xt1100'qcn to me? Q2954103426 . If I retore xt1100's qcn to xt1103, it only can make xt1103 support band same as xt1100?
1st March 2015, 01:38 PM |#4  
Junior Member
Thanks Meter: 1
 
More
Angry
Hi, I messed up my NV values and I can't get signal anymore. Can you please post original XT1103 QCN file so we can restore the backup? Thanks.
The Following User Says Thank You to messedupqcn For This Useful Post: [ View ] Gift messedupqcn Ad-Free
2nd March 2015, 01:28 AM |#5  
mimsiroll's Avatar
Senior Member
Flag manila
Thanks Meter: 38
 
Donate to Me
More
Done! Working here in philippines smart user here! Thanks OP!
2nd March 2015, 03:32 AM |#6  
OP Senior Member
Flag Shenzhen
Thanks Meter: 207
 
More
Quote:
Originally Posted by MrDreamSky

。chinese here hei

Yes. I can not Choose where I was born, But I can choose whether I can contribute.
While American Dream is on the Sky, Chinese Dream is running on the ground even we are weak, I am expecting to contribute for the global. haha
The Following 3 Users Say Thank You to Azlun For This Useful Post: [ View ] Gift Azlun Ad-Free
2nd March 2015, 03:34 AM |#7  
OP Senior Member
Flag Shenzhen
Thanks Meter: 207
 
More
Quote:
Originally Posted by MaxChuang

Could you send the xt1100'qcn to me? Q2954103426 . If I retore xt1100's qcn to xt1103, it only can make xt1103 support band same as xt1100?

No, you can not enable all the band but some, and it need some technical filtering job,
RF front end hardware is arm and body of RF driver software soul.
I will try to bring band8, but need more weeks to find time gap during my work.
The Following 2 Users Say Thank You to Azlun For This Useful Post: [ View ] Gift Azlun Ad-Free
2nd March 2015, 05:13 AM |#8  
OP Senior Member
Flag Shenzhen
Thanks Meter: 207
 
More
Quote:
Originally Posted by messedupqcn

Hi, I messed up my NV values and I can't get signal anymore. Can you please post original XT1103 QCN file so we can restore the backup? Thanks.

Please note the normal QPST-Software Download backup qcn will not works for restoring,
and older QPST-RF NV Item manager backuped Qcn can not cover all RF nv now, so it is also not good choice for you to restore Solutions for your issue,
Soution1. In case you only lost your signal after you use 4636-Phone Info-Select UMTS band- US band, Try to set NV00441 to 0xFFFF with this qcn, by QPST-Software Download, an old post is here:
http://forum.xda-developers.com/nexu...t2975290/page2
Solution2. for others failture reason, To NEXUS6 reflash the factory images will help to reset all your nv from backup eMMC partition,
How to is here: http://forum.xda-developers.com/nexu...shamu-t2954008
The Following 3 Users Say Thank You to Azlun For This Useful Post: [ View ] Gift Azlun Ad-Free
2nd March 2015, 07:51 AM |#9  
mimsiroll's Avatar
Senior Member
Flag manila
Thanks Meter: 38
 
Donate to Me
More
Just wondering though, the com should be com93? Ir it could be any digit? Because i got com25 and i still insist it im flashing..it worked but it cannot tell the band im using that should be band 1.
2nd March 2015, 07:57 AM |#10  
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
More
Quote:
Originally Posted by Azlun

No, you can not enable all the band but some, and it need some technical filtering job,
RF front end hardware is arm and body of RF driver software soul.
I will try to bring band8, but need more weeks to find time gap during my work.

Thanks for your contribution !
I am curious if carrier aggregation can be configured ,too.
2nd March 2015, 11:16 PM |#11  
Senior Member
Thanks Meter: 31
 
More
Yeah, I would like to know if carrier aggregation can be configured
Post Reply Subscribe to Thread

Guest Quick Reply (no urls or BBcode)
Message:
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes