FORUMS
Remove All Ads from XDA

Android 10 broke my wifi

365 posts
Thanks Meter: 38
 
By panflute, Senior Member on 6th September 2019, 07:12 PM
Post Reply Email Thread
After taking the update my phone rebooted and a screen came up saying my OS was corrupted. I hit "try again" and the phone rebooted. The update broke my wifi connection... First it dropped out every 10 seconds. After I reset my router it got better but still drops out a few times an hour. I am unable to fix it. Wish I could go back to android 9 without resetting the phone.
The Following User Says Thank You to panflute For This Useful Post: [ View ] Gift panflute Ad-Free
6th September 2019, 08:18 PM |#2  
EeZeEpEe's Avatar
Senior Member
Flag Tampa, FL
Thanks Meter: 1,106
 
More
Quote:
Originally Posted by panflute

After taking the update my phone rebooted and a screen came up saying my OS was corrupted. I hit "try again" and the phone rebooted. The update broke my wifi connection... First it dropped out every 10 seconds. After I reset my router it got better but still drops out a few times an hour. I am unable to fix it. Wish I could go back to android 9 without resetting the phone.

Sounds like you might need to try a factory reset. No "OS was corrupted" message here and my WiFi has been fine.

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk
6th September 2019, 09:18 PM |#3  
OP Senior Member
Thanks Meter: 38
 
More
Well resetting my pixel 2xl means days of work so that is my last option. I had no problems with 9.
Here is one of my 9 screens. Every time I upload or download anything, including this room, my wifi drops in and out.


After playing with this all day I've determined that the wifi sensor itself has weakened. Some people are reporting the sensors in the phone do not work after the update.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	111ggg.jpg
Views:	408
Size:	244.1 KB
ID:	4816113  
7th September 2019, 04:15 AM |#4  
dendk's Avatar
Junior Member
Thanks Meter: 1
 
More
All kinds of issues with the Pixel 2 XL with 10, blew it off and went back to 9.0 for now...restoring as we speak.
7th September 2019, 04:22 AM |#5  
Badger50's Avatar
Recognized Contributor
Flag Kansas City
Thanks Meter: 6,574
 
More
Quote:
Originally Posted by dendk

All kinds of issues with the Pixel 2 XL with 10, blew it off and went back to 9.0 for now...restoring as we speak.

What kind of issues?? I've actually found A10 to run pretty good on my P2XL. Just curious is all
The Following User Says Thank You to Badger50 For This Useful Post: [ View ] Gift Badger50 Ad-Free
9th September 2019, 02:02 AM |#6  
dendk's Avatar
Junior Member
Thanks Meter: 1
 
More
Sensor problems, touch screen issues, reinstalled 10 sofar so good with it.
10th September 2019, 10:09 AM |#7  
Junior Member
Thanks Meter: 3
 
More
@dendk
Excuse me, you wrote above that you were downgrading to Pie. Did you upgrade again to 10 after that and everything's fine now?

I have actually downgraded to 9 until wifi problems get solved with a fix or something. After updating to 10, wifi kept disconecting from time to time.

Quote:
Originally Posted by dendk

Sensor problems, touch screen issues, reinstalled 10 sofar so good with it.



---------- Post added at 08:09 AM ---------- Previous post was at 07:54 AM ----------

@EeZeEpEe

I already did a factory reset. In fact, the problems with wifi begins as soon as, after factory resetting, you try to configure your "new" phone trying to connect to wifi. It does connect but saying "connected with no internet access".
I took some screenshots and sent them to Google support and they offered me to replace the phone.

What I have done so far is to downgrade to Pie. The wifi problems have disappeared, so it is clearly a software problem. Many others have reported exactly the same in some forums.

I will wait until Google comes with a fix for this.

Quote:
Originally Posted by EeZeEpEe

Sounds like you might need to try a factory reset. No "OS was corrupted" message here and my WiFi has been fine.

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk

The Following User Says Thank You to xantyago11 For This Useful Post: [ View ] Gift xantyago11 Ad-Free
16th September 2019, 02:55 PM |#8  
Junior Member
Thanks Meter: 3
 
More
Nobody here with wifi problems after Android 10 update?
20th September 2019, 10:57 AM |#9  
Junior Member
Thanks Meter: 3
 
More
Here goes a possible (and temporary) solution, until Google solves this problem.

After many tests, I have come to a conclusion: Android 10 on Pixel 2 XL (at least on mine) has made the phone have a really poor coverage for the 5Ghz wifi band. When connected to that band, as soon as I get a little bit far from the router, I receive the "Connected with no internet" and after a while my phone disconnects and inmediately tries to connect again in an endless loop.

The good news is that I've been able to get a stable connection... but only on the 2,4Ghz. For this, I've had to make some changes both in the router and in the phone:

- In my router (O2/Telefonica in Spain, Mitrastar router) on the 5Ghz band configuration I had to remove the Guest/Virtual Access Point, which was pointing to the 2,4Ghz band. I suppose other routers will have a similar configuration.
- In my phone I made sure that I connected only to the 2,4Ghz band (you should see two wifi networks, one with PLUS or something like that and one without the PLUS: this is the one you have to select).
- Once connected, make sure you select "use device MAC" instead of "use arbitrary MAC" under connection configuration. The second is default on Android 10 and can make some routers go crazy because they think you are a hacker or something and so they block your connection.

After that, you should have an absolutely stable connection as you used to on Android 9 Pie, only that you are using the 2,4Ghz and not your fast 5Ghz connection. Obviosly this is a temporary solution until Google solves this. But at the moment I don't really need that extra speed on my phone, so I can live with that.

What is abolutely clear is that this an Android 10 bug and it only happens with certain Pixel phones like Pixel 2 XL. Mi wife's 3a XL has no problem at all after the update.

Hope this helps.
The Following User Says Thank You to xantyago11 For This Useful Post: [ View ] Gift xantyago11 Ad-Free
21st September 2019, 07:49 AM |#10  
Senior Member
Thanks Meter: 10
 
More
I have actually noticed the same exact issues going on with my Pixel 2 XL on Android 10. IHow do I change so that using my device's MAC address is the default option?
21st September 2019, 08:55 AM |#11  
astaineakash's Avatar
Junior Member
Flag Dhaka
Thanks Meter: 5
 
More
I have actually noticed this issues going on with my Pixel 2 XL on Android 10. In android 9 wifi connectivity was really really good. i have been using this phone since the launch without any issue but recently after updating to android 10 i have seen that the wifi connection is really really poor. Sometimes even disconnect automatically & sometime while connected to the wifi it shows no internet connection. I guess this is a software problem!!! I hope google fix this ..
The Following User Says Thank You to astaineakash For This Useful Post: [ View ] Gift astaineakash Ad-Free
Post Reply Subscribe to Thread

Guest Quick Reply (no urls or BBcode)
Message:
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes