FORUMS
Remove All Ads from XDA

RED LED of Death - Guide to get phone back up and running

702 posts
Thanks Meter: 56
 
By mrtim123, Senior Member on 7th February 2011, 12:33 AM
Post Reply Email Thread
Hey all,

Surely at some point we have all gone to pick up our x10's and seen nothing on the screen and a blinking red led when you try to turn it on.
Immediatly thoughts of Phone Death and End of the World will undoubtably echo through our minds. Fear not!

Well, this happened to me on the weekend again (a few times now) so i thought i'd try a few different ways of getting it back up again and i think i nailed it first go

1. Yank battery out
2. connect charger and wait for green charging led
3. insert battery and wait for charging icon to appear in screen* (SE logo first, then Charging screen)
4. power phone on with cable still connected. Phone will boot as normal and continue charging.
5. celebrate avoidance of mobile technology isolation with a few cold ones

Hope that helps someone!

* For what its worth, i am running Zdzihu's 2.2 Beta4, but i think this should work on most. Only thing that might be different would be the charging icon does not appear on some ROMS. That i cannot answer but is probably worth a shot anyway

Tim.
The Following 3 Users Say Thank You to mrtim123 For This Useful Post: [ View ] Gift mrtim123 Ad-Free
7th February 2011, 02:25 AM |#2  
Senior Member
Thanks Meter: 15
 
Donate to Me
More
Hasn't happened to me yet. Do you let your battery get fully drained?

Sent from my X10i using XDA app - FX10B4
7th February 2011, 02:33 AM |#3  
mrtim123's Avatar
OP Senior Member
Flag Newcastle
Thanks Meter: 56
 
Donate to Me
More
Quote:
Originally Posted by violentgoomba

Hasn't happened to me yet. Do you let your battery get fully drained?

Sent from my X10i using XDA app - FX10B4

did happen that way once, was not anywhere near anything remotely power generating (camping) but this last time was still on 70% charge and on charge via USB at the time. weird!
7th February 2011, 02:59 AM |#4  
Senior Member
Thanks Meter: 15
 
Donate to Me
More
Ok that sounds alarming. I'll keep an eye out for this on my x10

Sent from my X10i using XDA app - FX10B4
7th February 2011, 05:49 AM |#5  
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
More
Hi,

I am facing the same issue as mentioned above but unable to resolve it.

I tried the steps mentioned:

1. Yanked battery out
2. connected charger and waited for green charging led

But for me the green charging led does not come up!!

What could be the issue?
7th February 2011, 05:54 AM |#6  
agentJBM's Avatar
Senior Member
Flag Orlando
Thanks Meter: 243
 
More
I don't quite understand. Are you saying that X10's are just suddenly and mysteriously dying? I've never heard of this or had it happen to me on stock firmware. The way you described it sounds like you always leave your screen on. Maybe that's the problem, or it's because 2.2 custom ROMs are completely stable yet? :Confused?
7th February 2011, 01:19 PM |#7  
Senior Member
Flag Kaiserslautern
Thanks Meter: 34
 
More
sumtimes strange things happens
i charged the battery completly 100% den wipeout the battery
rubb it in my palmm ...insert it back
turn on the phone it says 3 % charged RED led starts blinking
ahahahahahahaha..
wipe out battery rub again placing it back it says 100%
7th February 2011, 01:51 PM |#8  
Senior Member
Thanks Meter: 16
 
More
Quote:
Originally Posted by Rohveric

Hi,

I am facing the same issue as mentioned above but unable to resolve it.

I tried the steps mentioned:

1. Yanked battery out
2. connected charger and waited for green charging led

But for me the green charging led does not come up!!

What could be the issue?

Or it could be that your USB port is broken.
31st March 2011, 10:38 AM |#9  
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
More
same issue...

i don't think usb is broken...coz the phone went dead when i was playing a game...there was no issue with the usb port then...

when i charge the RED light blinks...

if i remove the battery and place it back and swith it on RED light blinks again but for 3 times....and no display....

i've been searchin solution for this issue on sonyericsson support forums and xda support forums but no solution that i came across works...

does this mean that xperia x10 dies just by playing games? phone freezes and dies....weird!!
31st March 2011, 12:04 PM |#10  
mrtim123's Avatar
OP Senior Member
Flag Newcastle
Thanks Meter: 56
 
Donate to Me
More
this was some time ago for me, and has not happened since, but i was thinking about it recently and i was actually thinking it was heat related. i was charging (at the time it died last time) via usb-pc connection, and that always gets really hot. maybe its a thermal heat saving thing?
2nd April 2011, 07:47 AM |#11  
simacid's Avatar
Senior Member
Flag D-town
Thanks Meter: 42
 
More
Quote:
Originally Posted by mrtim123

this was some time ago for me, and has not happened since, but i was thinking about it recently and i was actually thinking it was heat related. i was charging (at the time it died last time) via usb-pc connection, and that always gets really hot. maybe its a thermal heat saving thing?

You should avoid charging via usb on PC...it never charges battery properly and is recommended when you only want to charge your phone to do it via charger, not PC usb.
Post Reply Subscribe to Thread

Tags
charging, flat, red led, wont turn on, x10

Guest Quick Reply (no urls or BBcode)
Message:
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes