Happening now! New Honor Phone Launch
FORUMS
Remove All Ads from XDA

Make your X01HT a WM6 Device (for Gaijins)

1,976 posts
Thanks Meter: 126
 
Post Reply Email Thread
You just got your X01HT and would like to use the latest WM6 ROM in English with your Softbank account ?
Here is a quick guide, gathering information that has been exchanged and spread accross many threads on this forum (Searches can be fastidious, I know that well...)
I have been reading this forum a lot, keeping on asking questions to everybody, so it's time I contribute a bit to help by describing step by step how I switched my Japanese WM5 Softbank X01HT to a WM6 English device
This post is target at Gaijins who want an English WM6, but still want to be able to use Japanese with it. For a Japanese MUI or ROM, I guess Asukal will probably publish something
***EDIT: for a 100% Japanese ROM, you can now have it here: http://buzzdev.net/index.php?option=...ge=2#msg-30597 ***
I was first willing to cook a ROM including all these, in order to spare some space on my HERMES. I had already cooked an "intermediary" one when Tadzio issued his method to make a "shrinked" OS ROM that would allow you to use the spare space from the ROM
Since this, no point in adding all these mods in my ROM

First: making flashing safe
Download Hard-SPL-V2 from the great Olipro to avoid bricking your device. Here: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=296722
Install it

Then, get your ROM.
Download the_passenger ROM shrink version of LVSW 20070320 ROM (More space available) and install it (Read threads about flashing ROMs if you are not familiar with that...)
http://www.megaupload.com/?d=8YJATBPG

Install the Softbank AP Settings for your internet connection. You really WANT that. Big thanks to itamae without whom we'd be stuck on first of April this year... (Or I'd still be using WM5)
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=298031

Now you need a Registry editor
I am used to PHM Regedit. You can find it there for free:
http://www.phm.lu/Products/PocketPC/RegEdit/

To map properly your Softbank Keyboard, do the following registry modifications:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Oem\Qwerty] "Layout"= 30411 (Hexadecimal base)
[HKEY_CURRENT_USER\keyboard layout\Preload] "Default"= e0010411
[HKEY_CURRENT_USER\keyboard layout\Preload\1] "Default"= e0010411
More details here: http://forum.xda-developers.com/show...keyboard+x01HT

To allow the video Call key to appear on your phone keypad, modify the registry as follows:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\Security\Phone\Skin] Enabled = 1

Optional: getting rid of useless trayapp (It looks nice... but it Slows down the Hermes and you can replace it with better apps)
Delete TrayApp key from [HKEY_LOCAL_MACHINE\init]

Fix the disappearing micro SD (Doesnt really work for mine... But could work for yours...)
[HKLM\System\StorageManager]"PNPUnloadDelay" = dword:8196 (Decimal base)
[HKLM\System\StorageManager]"PNPWaitIODelay" = dword:8196 (Decimal base)
More details here: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=294324

Now time to have your Hermes speak Japanese

Japanese fonts
Use the excellent work from Asukal, that you can find here:
http://www.asukal.jp/WM5/LetsJapanNo5.zip

I did have a problem with it: once I executed it, I could not sync with my Exchange server (Quite a pain for my push email account...)
Asukal found the solution: edit the registry, and change
[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Mobem\CE-Star] "MyNLS" = "\windows\wince.nls"

Japanese input
Not using for myself, but these work perfectly (I tried):
http://www.asukal.jp/WM5/BagojsINPUT.zip

*** EDIT

If you prefer a Japanese input without the annoying "Floating bar", ie just the same input way as your original WM5 Softbank ROM, just downlaod and install the "MS IME31 J" link from Asukal's page:
http://hn801.hkes.com/Data/SIP/IME_31J_QVGA_F.zip

*** /EDIT

Silent mode switch
You're going to be missing the Softbank unique way of switching to silent mode (Only available in Softbank ROM)
The way to go around this is by using Vibra
Details available here: http://forum.xda-developers.com/show...ighlight=vibra
Download here: http://forum.xda-developers.com/atta...7&d=1164714506

MMS
Softbank's MMS System is a pain because it's incompatible with "classic" MMS systems...
You can download Softbank's software... But... it's slow, big, bulky, ugly, etc... If you dont mind missing the emoticons, you should go for MMSLite
Regedit, Look for Arcsoft. Delete all references to Arcsoft (Sometimes need to be done in several times, some entries being in use if you have by mistake launched MMS Composer once since your flash of the OS...)
If you dont do these eletions, MMSLite will actually not install...
Downlaod and install MMSLite
http://forum.xda-developers.com/atta...2&d=1170599400
It should work perfectly !

I you have enough courage (And ONLY after having installed Hard-SPL 1.11 !!!), you can try flashing your radio
You dont have to... but the latest 1.38 does seem to grant an improved battery life
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=297925

Now you're done, you have a great phone with a faster OS, more storage space, improved battery life, that works perfectly with Softbank AP, can use Softbank proprietary MMS system, and can read and write Japanese
After, there are lots of other things you can do, like mounting your Extended ROM to gain extra space, Unlock the SIM, etc, etc... But it is not the purpose of this thread. Have fun reading the forum, it is well documented in other threads
Have fun !!
 
 
23rd March 2007, 06:11 AM |#2  
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
More
another gaijin
just read yourpost today...im at work and i cant wait to go home and follow each of these steps.


man thanks...this is what some of us gaijins are looking for the past few weeks.

btw,

you mentioned sim unlocking etc...etc...

you mean to say, sim unlocking is done after the wm6 flash? why would some do that before the flash?
23rd March 2007, 06:51 AM |#3  
Senior Member
Flag Tokyo
Thanks Meter: 0
 
More
Hello,

The only problem when upgrading is the Japanese input. I used sometimes (so I need it), but I I install Japanese input package you told in your post the I have a really annoying floating bat anywhere, and it's really unnoying.

There is no way to have same kind of input in enlish ROM?
23rd March 2007, 07:17 AM |#4  
Junior Member
Flag Ogaki, Japan
Thanks Meter: 0
 
More
Quote:
Originally Posted by sesaru

Hello,

The only problem when upgrading is the Japanese input. I used sometimes (so I need it), but I I install Japanese input package you told in your post the I have a really annoying floating bat anywhere, and it's really unnoying.

There is no way to have same kind of input in enlish ROM?

Try Asukal's IME package (see bottom of page):
http://asukal.net/blog/?cat=8&paged=3

... it includes the input method from WM5 (or one extremely similar). I'm using it with WM6 Black Edition 1.2 and have had no problems with input so far.

As for other Japanese/Japan-conversion-related issues:

- I found that when the Japanese wince.nls file is loaded, .NET CF programs crash with a 'PlatformNotSupportedException' error.

- With MMSLite installed, I can receive MMS, but not send.
23rd March 2007, 07:24 AM |#5  
Senior Member
Flag Tokyo
Thanks Meter: 0
 
More
Quote:
Originally Posted by ashikase

Try Asukal's IME package (see bottom of page):
http://asukal.net/blog/?cat=8&paged=3

... it includes the input method from WM5 (or one extremely similar). I'm using it with WM6 Black Edition 1.2 and have had no problems with input so far.

As for other Japanese/Japan-conversion-related issues:

- I found that when the Japanese wince.nls file is loaded, .NET CF programs crash with a 'PlatformNotSupportedException' error.

- With MMSLite installed, I can receive MMS, but not send.

Does it have the floating bar, like in WM5?
23rd March 2007, 08:17 AM |#6  
Junior Member
Flag Ogaki, Japan
Thanks Meter: 0
 
More
Quote:
Originally Posted by sesaru

Does it have the floating bar, like in WM5?

No, no floating bar.

It works just like the IME from the Japanese WM5 ROM.
23rd March 2007, 08:25 AM |#7  
Senior Member
Flag Tokyo
Thanks Meter: 0
 
More
Sugoi!! I'll update now
23rd March 2007, 10:59 AM |#8  
Senior Member
Flag Tokyo
Thanks Meter: 0
 
More
Quote:
Originally Posted by ashikase

No, no floating bar.

It works just like the IME from the Japanese WM5 ROM.

Eh! I just install ... There is the floating bar ... (>_<)
23rd March 2007, 11:10 AM |#9  
Senior Member
Flag Paris
Thanks Meter: 5
 
More
Magnificent !
I hope you'll let me be a little off-topic.
I actually installed the Japanese ROM you linked to, it works like a charm, but I have a question to SoftBank users :
I'm going to work in Japan soon (1st of April) but I want to use my Hermes as my primary phone, etc. Is it possible to go to a SoftBank shop and tell them basically "Don't ask me how, but this phone is SoftBank-compatible. Now please register it into the SoftBank network and gimme a standard phone subscription. Thanks".
Meaning how can I register my phone (SIM card ? I looked and they seem to have only outrageously expensive SIM cards on loan for 108円 a day, with no 3G connectivity. Or is it possible to get a standard subscription?)?

Thanks for your help
Yannick
23rd March 2007, 03:08 PM |#10  
Junior Member
Flag Ogaki, Japan
Thanks Meter: 0
 
More
Quote:
Originally Posted by sesaru

Eh! I just install ... There is the floating bar ... (>_<)

Really? I don't get a floating bar.

Did you try it on a clean installation of WM6, or did you install it after installing the Bagojs IME? Maybe some settings in the registry are causing the bar to appear.

Also, did you set your locale to Japanese in "Control Panel->System->Regional Settings"?
23rd March 2007, 10:19 PM |#11  
OP Senior Member
New York
Thanks Meter: 126
 
More
Quote:
Originally Posted by pharoah

just read yourpost today...im at work and i cant wait to go home and follow each of these steps.


man thanks...this is what some of us gaijins are looking for the past few weeks.

btw,

you mentioned sim unlocking etc...etc...

you mean to say, sim unlocking is done after the wm6 flash? why would some do that before the flash?

Nope, just look for it on the forum. Dont wanna spoil your fun
Post Reply Subscribe to Thread

Guest Quick Reply (no urls or BBcode)
Message:
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes