FORUMS
Remove All Ads from XDA

[HOWTO] Change Google Earth disk cache size

514 posts
Thanks Meter: 376
 
By HomerSp, Retired Recognized Developer on 16th March 2011, 01:21 AM
Post Reply Email Thread
Hi everyone, I've seen a couple of requests on how to increase (or change) the max disk cache size. So I made it my mission to try and find out how to change it.
I've spent a couple of hours on it now and finally managed to figure out how to fix it

You'll either need adb or a simple file manager with a text editor. But before you do that kill Google Earth through Manage Applications or using a task manager. Once that's done either pull or edit /data/data/com.google.earth/drivers.ini.

When you've done that add the following to the end of the file before the ending bracket (so within SETTINGS).
Code:
DiskCache/cacheSize = 2000
DiskCache/minCacheSize = 0
DiskCache/cacheSizeOnDiskInMB = 2000
(Change 2000 to whatever size in MB you want).

Now simply push the file or save if you're using a file manager.

Good luck, and let me know if you run into any problems!
The Following 2 Users Say Thank You to HomerSp For This Useful Post: [ View ] Gift HomerSp Ad-Free
 
 
16th March 2011, 04:29 AM |#2  
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
More

Impressed.., and excited...,
I´m trying to edit it but can´t find the google folder on data/data, need to have the device rooted?
Keep searching..
16th March 2011, 06:05 AM |#3  
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
More
Have aplied Z4root to the Galaxy, installed eFile but can´t see drivers.ini anywhere.
sdcard/data/data there is only a folder called com.ideaworks3d.tackle
The only place where is com.google.earth is in: sdcard/android/data/com.google.earth/
inside this, there I found only cache folder, temp folder, and a hidden .nomedia file.
16th March 2011, 01:15 PM |#4  
HomerSp's Avatar
OP Retired Recognized Developer
Flag Stockholm
Thanks Meter: 376
 
More
You will need to look in /data/data, not /sdcard (so yes, you need root and a file manager capable of viewing the root system).
16th March 2011, 07:23 PM |#5  
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
More
Works!!! I could see the file with "root explorer". Edited and now limit is gone
Awesome. The Galaxy is amazing with GE with the onboard compass and multi-touch gestures response. Caching a zone conected to your wifi allows you to use GE offline on traveling, or climbing mountains. The compass auto-rotates the maps and the acelerometer controls the tilt. There are videos in youtube, I think I´ll upload another one. Thanks very much.
17th March 2011, 11:39 PM |#6  
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
More
Just a note, if set the cache above 2000, GE resets the cache file and uses only 35KB on my phone, so no work. At 2000 (2GB) it works fine, I have more than 500MB now. In the other hand seems to me that Android version uses less amount of data so 2GB seems enough to cover a big area.
15th January 2019, 08:48 PM |#7  
Junior Member
Thanks Meter: 0
 
More
Quote:
Originally Posted by HomerSp

Hi everyone, I've seen a couple of requests on how to increase (or change) the max disk cache size. So I made it my mission to try and find out how to change it.
I've spent a couple of hours on it now and finally managed to figure out how to fix it

You'll either need adb or a simple file manager with a text editor. But before you do that kill Google Earth through Manage Applications or using a task manager. Once that's done either pull or edit /data/data/com.google.earth/drivers.ini.

When you've done that add the following to the end of the file before the ending bracket (so within SETTINGS).

Code:
DiskCache/cacheSize = 2000
DiskCache/minCacheSize = 0
DiskCache/cacheSizeOnDiskInMB = 2000
(Change 2000 to whatever size in MB you want).

Now simply push the file or save if you're using a file manager.

Good luck, and let me know if you run into any problems!

I realize this is a old topic but does this still work? I would like to increase the cache size on the desktop version of GE version 7.3.1.4507 (64-bit) and newer.

I found the drivers.ini file in Program Files/Google/Google Earth Pro/client/drivers.ini but I am not sure where to enter your code in the drivers.ini file, I will assume the ini file has changed over the years.

Code:
DiskCache/cacheSize = 2000
DiskCache/minCacheSize = 0
DiskCache/cacheSizeOnDiskInMB = 2000
Thanks in advance.
Post Reply Subscribe to Thread

Guest Quick Reply (no urls or BBcode)
Message:
Previous Thread Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes