[7.1.1] Audio is lower with less bass than when I was on 7.0 ???

Search This thread

vakbrain

Senior Member
Dec 10, 2008
120
31
Next to nowhere
This morning, I received the android 7.1.1 on my Nexus 9 WIFI and it was installed smoothly.... no issues there! After that, I realize that the audio/sound coming out the speaker was lower volume with almost no bass!

I tried several mp3 players to make sure that it wasn't poweramp's fault.

Anyone else has this issue?

*sorry for my bad english*
 
  • Like
Reactions: BinkXDA

mrbtree98

Senior Member
Aug 13, 2012
265
122
Brisbane, Australia
This morning, I received the android 7.1.1 on my Nexus 9 WIFI and it was installed smoothly.... no issues there! After that, I realize that the audio/sound coming out the speaker was lower volume with almost no bass!

I tried several mp3 players to make sure that it wasn't poweramp's fault.

Anyone else has this issue?

*sorry for my bad english*

i just checked my n9 lte on 7.1.1 and I'm not seeing anything different except maybe lower volume levels. i checked with google play music so it might be power amp causing your issues.

Edit: also just checked with youtube and some other songs i know that have a decent amount of bass and they're coming out fine and on par with the speakers on my htc one m9 so i definitely think it's poweramp
 
Last edited:
  • Like
Reactions: vakbrain

Club Neon

New member
Dec 7, 2016
2
1
Yeah, this was the first thing I noticed upon rebooting the Nexus 9 after the 7.1.1 update (I use the full OTA package). The over-all level seems quieter, and lacking in bass. Even the keypad clicks seem to sound weaker.
 
  • Like
Reactions: BinkXDA

fazbender

Senior Member
Apr 12, 2014
102
42
Calgary
lacking some bass...indeed.
Flashed back to unencrypted 91D and the volume/bass issue is significant for me. A dealbreaker even. For a device touting front facing stereo speakers it's a facepalm moment to me.

I assume the fix involves the tablets nether regions?
 

Sinergie

Senior Member
Sep 19, 2010
146
31
Same issue here, Google ****ed up once again..

Normally when watching YouTube videos with the front facing speakers in a quiet room I had my volume at 75%, now I have to set it at 100%.

Someone already raised an issue at Google (link below), but not expecting a fix any time soon. As usual when Google ****s something up..

https://code.google.com/p/android/issues/detail?id=229848
 
Last edited:
  • Like
Reactions: BinkXDA and USBhost

fazbender

Senior Member
Apr 12, 2014
102
42
Calgary
  • Like
Reactions: vakbrain

mom4751

Member
Aug 18, 2008
23
5
Bologna
N4F26X April patch is out.
Maybe the audio bug is fixed or is this yet another useless update?
"Useless" because when the people is forced to downgrade to 7.0 to get back their tablet working correctly, the develop of all the security hotfixes for 7.1.1 become just a waste of time.
 
  • Like
Reactions: BinkXDA

GedBlake

Senior Member
Jan 5, 2013
889
604
Ashton-under-Lyne, Manchester, UK
I've had the same problem and it was fixed after instaling FireIce Kernel

Thanks for the tip, dumdum2. For several months now, I've been tolerating the dire, thin, weedy sound quality of 7.1.1 on my Nexus 9 :( .

So yesterday, after updating to the May security patch (N4F27B) via FlashFire, and discovering the woeful audio quality issue of 7.1.1 had STILL not been addressed by Google (and I suspect it probably never will be now)...

...so today I went in search of a solution and discovered your comment about the FireIce kernel.

And it certainly seems to have done the trick :) .

Having flashed it, the audio is now significantly improved. It seems flashing this kernel restores some component or file; see screenshot below of my TWRP output and the highlighted line.

Anyhow, whatever the underlying technical details are, the audio on my 7.1.1 Nexus 9 sounds considerably better than it has for quite sometime :) .

Cheers!

Rgrds,
Ged.
 

Attachments

  • Screenshot_2017-05-02-21-07-39v1.png
    Screenshot_2017-05-02-21-07-39v1.png
    194.9 KB · Views: 334
  • Like
Reactions: Sinergie

Top Liked Posts

  • There are no posts matching your filters.
  • 2
    Same issue here, Google ****ed up once again..

    Normally when watching YouTube videos with the front facing speakers in a quiet room I had my volume at 75%, now I have to set it at 100%.

    Someone already raised an issue at Google (link below), but not expecting a fix any time soon. As usual when Google ****s something up..

    https://code.google.com/p/android/issues/detail?id=229848
    1
    This morning, I received the android 7.1.1 on my Nexus 9 WIFI and it was installed smoothly.... no issues there! After that, I realize that the audio/sound coming out the speaker was lower volume with almost no bass!

    I tried several mp3 players to make sure that it wasn't poweramp's fault.

    Anyone else has this issue?

    *sorry for my bad english*
    1
    This morning, I received the android 7.1.1 on my Nexus 9 WIFI and it was installed smoothly.... no issues there! After that, I realize that the audio/sound coming out the speaker was lower volume with almost no bass!

    I tried several mp3 players to make sure that it wasn't poweramp's fault.

    Anyone else has this issue?

    *sorry for my bad english*

    i just checked my n9 lte on 7.1.1 and I'm not seeing anything different except maybe lower volume levels. i checked with google play music so it might be power amp causing your issues.

    Edit: also just checked with youtube and some other songs i know that have a decent amount of bass and they're coming out fine and on par with the speakers on my htc one m9 so i definitely think it's poweramp
    1
    Yes audio is very low in YouTube etc and also lock and unlock sound has changed to aosp style!
    1
    October (n9f27m) update still doesn't fix it. Two more months and it's a whole year.
Our Apps
Get our official app!
The best way to access XDA on your phone
Nav Gestures
Add swipe gestures to any Android
One Handed Mode
Eases uses one hand with your phone