AAWireless - General discussion and support

Search This thread

schlotboeller

Member
Sep 14, 2018
30
3
Hi Snirpo,

can i please get the Hundai SSL fix. My car is a Honda Civic, witch Passtrough disabled, i get a stable blue LED on Dongle, but Screen on HUR is black with message "Loading". With Passtrough enabled everything works fine. Should i do a factory reset an aawireless to see/install the Fix.

Device is AAWzaMCLpDu

Thanks in advance.
 

welshblob

Senior Member
Dec 22, 2013
157
32
Fareham (not in Wales)
Created a video to show what happens when mobile data get disconnected and connected again on MIUI 12.5, same thing happens with AAWireless:
That's an interesting looking AAWireless device there ;-) I've seen it noted on another discussion that it impacts a MIUI user with native Android Auto wireless in their car as well.

Do how do we give Xiaomi a big kick up the bum to get this fixed?

Edit : To answer my own question, if all MIUI users who are experiencing this issue, could go to "Settings -> Services & Feedback -> Submit Feedback" then you can register this issue.

This is what I stated and I hope you don't mind I shared a link to your video Snirpo;

When the mobile data signal is lost then this disconnects or interrupts the WiFi connections which isn't standard android behaviour. This has a negative impact on Android auto wireless as it disconnects the session. It is believed this bug was introduced around/after Miui 12.5 and is still present in 13, is not limited to the Poco F3 and also might occur when the mobile network switches between 5g / 4g / 3g etc. This can be emulated by disabling the mobile data on the status bar pull down screen shown in the video below.
See
 
Last edited:
  • Like
Reactions: festor

Gee11

Member
May 10, 2022
21
1
That's an interesting looking AAWireless device there ;-) I've seen it noted on another discussion that it impacts a MIUI user with native Android Auto wireless in their car as well.

Do how do we give Xiaomi a big kick up the bum to get this fixed?

Edit : To answer my own question, if all MIUI users who are experiencing this issue, could go to "Settings -> Services & Feedback -> Submit Feedback" then you can register this issue.

This is what I stated and I hope you don't mind I shared a link to your video Snirpo;

When the mobile data signal is lost then this disconnects or interrupts the WiFi connections which isn't standard android behaviour. This has a negative impact on Android auto wireless as it disconnects the session. It is believed this bug was introduced around/after Miui 12.5 and is still present in 13, is not limited to the Poco F3 and also might occur when the mobile network switches between 5g / 4g / 3g etc. This can be emulated by disabling the mobile data on the status bar pull down screen shown in the video below.
See
this might be the reason why my Galaxy S20+ is disconnecting the WiFi.. but i NEED to have Mobile Data ON while driving
 

bagadj

Senior Member
Jan 24, 2010
353
32
Hello guys, i had many problems of disconnection after upgrading to 2.0 firmware. I can confirm that after downgrade to 1.8 all is working PERFECT! No disconnections, start and stop perfect, AA starts in few seconds.. i think i will not update firmware anymore :)
 
  • Like
Reactions: Gee11

SOFO888

Senior Member
Jan 28, 2013
271
44
Hello to all,

Here an update from my side.
I did not have any sudden disconnects for weeks now.
I only had one time the issue that the phone forgot AAWireless' WiFi network. I added the device again through the companion app and everything fine again.
I also have to admit that I did a reset some weeks ago.
 

dscline

Senior Member
Sep 19, 2007
666
148
Atlanta, GA USA
The 5 percent that's left are the tricky ones with all kinds of different weird issues. From audio stuttering to disconnections.
FWIW, you had previously let me try the 2.1 Hyundai SSL fix because I started having to use pass-through mode after my Kia head unit had an update. That didn't fix that issue, I still had to use pass-through to get it to connect, but it did work for two weeks without a single disconnection on that firmware. Late last week I updated to 2.01, and have now had disconnects nearly every day. All the settings are the same. Last night I fished the dongle out of the dash so I can start paying attention to what the light is doing when it disconnects. So I can't really provide any useful feedback yet, other than to say that on the surface, it does appear that there may be something in 2.01 that may be contributing to the apparent rise in reported issues over the past week. I'll update once I see what the dongle reports when it happens.
 

Gee11

Member
May 10, 2022
21
1
Hello guys, i had many problems of disconnection after upgrading to 2.0 firmware. I can confirm that after downgrade to 1.8 all is working PERFECT! No disconnections, start and stop perfect, AA starts in few seconds.. i think i will not update firmware anymore :)
nice, i will get my 1.8 downgrade today too :D
 

Snirpo

Senior Member
Jan 23, 2007
398
454
FWIW, you had previously let me try the 2.1 Hyundai SSL fix because I started having to use pass-through mode after my Kia head unit had an update. That didn't fix that issue, I still had to use pass-through to get it to connect, but it did work for two weeks without a single disconnection on that firmware. Late last week I updated to 2.01, and have now had disconnects nearly every day. All the settings are the same. Last night I fished the dongle out of the dash so I can start paying attention to what the light is doing when it disconnects. So I can't really provide any useful feedback yet, other than to say that on the surface, it does appear that there may be something in 2.01 that may be contributing to the apparent rise in reported issues over the past week. I'll update once I see what the dongle reports when it happens.
Hmm, this is interesting information. Can you send in a bug report via the app?
 

Snirpo

Senior Member
Jan 23, 2007
398
454
Hello guys, i had many problems of disconnection after upgrading to 2.0 firmware. I can confirm that after downgrade to 1.8 all is working PERFECT! No disconnections, start and stop perfect, AA starts in few seconds.. i think i will not update firmware anymore :)
That'ss very surprising really, nothing else changed in the meantime? Can you send in a bug report via the app?
 

-Loom-

Senior Member
Nov 5, 2010
355
73
Düsseldorf
When you enable manual wifi settings and choose Germany, you will be able to use wifi channels above 140.

As far as I know the channels 153, 157, 161, 165 and 173 are regulated by the 'Bundesnetzagentur' (German net authority) and not allowed fo private use and only for fixed locations.
 

dscline

Senior Member
Sep 19, 2007
666
148
Atlanta, GA USA
Hmm, this is interesting information. Can you send in a bug report via the app?
Of course. I assume I just wait until I'm connected then select the bug report option and it sends to you? I'll do it next time I'm in the car. It will be a short trip, probably not long enough to have a problem, I assume it will have previous disconnects in memory?
 

mcgoemek

New member
May 23, 2022
2
0
VERBINDUNGSPROBLEME: Ich hab gerät vor 2 monaten erhalten Bis jetzt War nicht möglich Zum Verbinden Blinkt grün Dann Bink blau dann wieder grünEinfach verbindet Nicht Dann Haben wir mehrfach Reset gemacht Aber trotzdem nicht geklappt Alles Einstellungen Ging auch nicht Auto Mazda CX5 Telefon Samsung 20 EF 5G Danke vor aus
Hat jemand eine Idee?
 

Snirpo

Senior Member
Jan 23, 2007
398
454
Of course. I assume I just wait until I'm connected then select the bug report option and it sends to you? I'll do it next time I'm in the car. It will be a short trip, probably not long enough to have a problem, I assume it will have previous disconnects in memory?
Yes, if the device has not been reset in the meantime, the logs are still on the device. You can just start debug mode, immediately stop it and send the logs.
 

TomNguyen87

Member
Mar 19, 2021
6
2
Hi guys, I don't have any bug or problem whatsoever, I just wanna share my experience with the dpi setting and split screen. Well I don't know if there's any recent change, but last time (pre-2.0 firrmware) the maximum dpi I can put to get split screen on my old 7" pioneer HU is 103. Yesterday I updated the firmware to 2.0.1 and reset all the pairings, then I realized I can raise the dpi to 118-119 (I'm sorry I don't remember exactly) and still get spit screen. To me it's better because now I think all of the texts and labels (maps, spotify, etc) are bigger and clearer to see. So if you're in a similar situation like me maybe you can give it a try :D
 

Falconis75

New member
May 24, 2022
1
0
Good morning!

I received my AA Wireless unit several weeks ago and after getting it setup it worked flawlessly for a while. However, after the update to 2.0 it disconnects from the head unit a lot (4-5 times on my 20 minute commute to work). I've tried enabling passthrough, disabling wifi and bluetooth scanning in location settings and disabling battery optimization. Unfortunately that hasn't helped. Any suggestions on what to try next?

Phone: Pixel 5 (Verizon)
Head unit: Pioneer DMH-1770NEX
 

Top Liked Posts

  • There are no posts matching your filters.
  • 7
    I got bored today, so I thought I make a mock up how the AAWireless app could look like :D When swiping t he car picture could change if you want to connect to annother device/car :D

    View attachment 5645393 View attachment 5645397
    Haha nice! I'll pass it on to our UI/UX designer :) We have some UX changes in the pipeline, but it doesn't have the highest prio right now as you can imagine.
    We made some changes in firmware 2.1.0 which means we don't need these dreaded USB modes anymore. The plan is to ship devices in passthrough + dongle mode, to make it work natively, like the MA1, by default.
    Then we are going to hide away the settings in a sort of advanced settings menu, because all these settings are nice, but people don't read/understand what they do, stuff stops working and then our support has to handle it. Hardly anyone uses these settings, for example, dpi change, the most used feature, is only used on 1 percent of all devices.
    Bassicly we are KISS'ing it, but still keep advanced settings for well... You guys :)
    4
    Regarding the broken day / nightmode cycle:

    I also have this problem, and I read a few days ago that it was due to a combination of updated Google Maps and Android Auto.

    The combination which should work:

    Android Auto: 7.5.621344
    Google Maps: 11.31.1

    You finde all these old versions on apkmirror.com, or similar sites.

    Didn't have the time to check this out myself.

    I had this same problem. Found out it woud be caused to 11.31.1 and upwards. Found the solution on Google Maps Help.

    I installed Maps 11.35.0 beta (from apk mirror) and all seems to work well again. My AA is level 7.7.622134 (from play store).​

    Tried a lot of different variations, but my conclusion is that Maps from 11.33.1 is the culprit.
    4
    I've been happily using AAwirelsss in my Kia Stinger, but I do have a few notes on my specific installation that others might find helpful.

    Instead of using the built in start / stop detection, I made a Y cable that hooks up the USB data lines and ground to my head unit, but power is pulled from a cigarette lighter USB adapter. I don't know if this is safe on all cars, but it worked on mine.

    I have quite a few devices in my car I need to share internet with, and I do not want to buy an extra hotspot., so I had to make a few tweaks on my phone to make my phone's hot spot play nice with AAwireless. In the past I simply had a macrodroid script set up so that when my bluetooth connects to the car, it started my phone's hot spot.

    Unfortunately, the limited wifi connection to AAwireless seems to confuse my phone's hotspot, and it won't share any internet once connected to AAwireless.

    I found the trick was to to have Macrodroid enable my hotspot, then disable wifi, forcing the hot spot to share my cellular data connection, then reenable wifi, and script connecting to AAwireless manually.

    The AAwireless password is the SHA-1 of the device name in upper case.

    Note: AAwireless does currently support connecting through a hot spot, but only a hot spot that isn't also your AAwireless phone. Support for connecting via your phone's built in hot spot is eventually coming, but for now the method I use above has worked well for me.
    Sounds very complex :) I'll build this feature into the next version of the app, possibly this week. Care to test?
    3
    That is normal when using the dev version of the app. Dev version will always let you reflash actual version if there's no newer one.
    Yes, it's normal, but I'll remove it, because I get a comment about it almost every day :)
    2
    Anybody else noticing that AA Google Maps seems stuck on Night Mode lately? Not sure what to do about it, I've tried wiping AA and re-pairing wired and wireless.
  • 41
    This thread is dedicated for AAWireless users.

    AAWireless is a device which allows you to transform your existing wired Android Auto compatible unit into a Wireless Android Auto unit.

    General chat, experience sharing and community support should be expected as well as support from the developers of the product: @Snirpo and myself.
    16
    I just want to leave a big THANK YOU for the developers! You invented a great product and do a great job here.

    Anyone who has ordered the product knows that it is a crowdfunding project, which may also have teething problems. I find it cheeky to get upset about problems, even though they are dealt with promptly here. What more should the distributors do than react to the problems here and offer solutions?

    I also have problems with the device, but I was helped quickly. Even if it takes a few days.

    Dear team: Keep up the good work!
    15
    We fixed the "VW Headunit crashing on skipping tracks" issue now completely. Confirmed it's a bug on the HU side, latency makes it worse. We will probably push a new firmware by the end of this week.
    I will also submit a bug report to Google, cause they can fix/workaround this issue as well for cabled users.
    14
    I've already waited patiently for delivery 3 months more than expected - I ordered In April and was coming in June but now that's looking like October. Now I read on the indiegogo forum that people in the UK are being charged an additional €27 by the Royal mail as the UK is now not in the EU.

    Hi Emil!
    Just received my AAWireless, and will plug in and test tonight. Love the packaging, looks great! However… Since it was shipped from Hong Kong I was forced to pay a rather substantial import fee and duties on this bad boy. I was under the impression that they would be shipped from within the EU? Is it stands now I’m EUR 27,00 poorer :(
    2 2
    https://www.indiegogo.com/individuals/24534862
    Emil Borconi-Szedressy 2 days ago
    PROJECT OWNER
    Looks like you are in the UK which is outside EU and also there is no way to pre-pay taxes with shipping company any more either....


    This is a crazy. An additional $10 was already taken for delivery and it was meant to ship from the EU. I suspect the units have been shipped by Royal Mail / Dutch post. The Royal Mail rips off people in the UK because they add another £11 in admin fees on top of the 20% VAT even though goods up to £135 should be exempt.
    See https://www.gov.uk/government/publi...s-goods-sold-to-customers-from-1-january-2021

    So not only has VAT been charged coming into the EU from China, it has also been charged coming into the UK ON TOP of the VAT already paid in the EU.

    This is just rubbish. What the guys need to do is either ship it from Hong Kong which can cost £0.20 (there are hundreds of chinese ebay and aliexpress sellers doing this already
    See http://www.vatfraud.org/blog/stop-s...ons-universal-postal-union-upu-terminal-dues/
    The $10 postage already taken should then be refunded.

    The other way round it is send the item from Hong Kong and to mark the item as a gift and providing it is below £39 there is NO VAT to pay and NO Royal mail admin fee. Actually as the original product was $57 - roughly £41.25 This wouldn't be a crime seeing as we have had to wait soo long. This could also mean the $10 delivery could be refunded

    The other way is to ship it via fedex and state the ex-vat cost coming from china and then add 20% vat that the developer should be paying to the UK HMRC.

    Sadly if that doesn't take place, EVERYONE IN THE UK will feel ripped off because of the poor delivery and poor choices made by the developers.

    Cheers
    Disgruntled in the UK

    First of all, your item wasn't shipped yet since in the June batch, so you could have not payed anything for shipping. Secondly, UK is outside the EU, there was a vote about this in 2016, so it doesn't matter if the package comes from EU or from HK or from US, it is treated the same, it's an import. If we import it from HK to EU, we will pay import VAT on the product, then when we send it to UK, we claim back that VAT and we should pay VAT in UK, since there is no more free trading between EU and UK.

    Up till recently there was a nice option, to pay VAT and Import duty up-front, when you ship to the UK, but this has been changed and now they requires business outside UK to register with HMRC and do HMRC feeling even if they are residing outside UK, a lot of red tape. Since crowdfunding is not a sale, we can still ship the units to UK, but not sure if we will be able to after the IndieGoGo campaign.

    We are also a EU registered company so we cannot (and will not take advantage) of any loop-holes in systems to sell at ridiculously / unrealistically cheap prices.

    About the user who paid 27 euros, it turned out that user is living in DK, but provided the address as UK so his package traveled the wrong way, hence the extra duties and surcharges.

    Not aware of other users from UK having to pay anything additional when they received the package.
    14
    Hello. What's new in 1.5?
    A full changelog for each release would really be appreciated :)
    Thanks for all the hard work!
    Yes, I'll write a full changelog next week from 1.0.0 to 1.5.0 and put it on GitHub + add a link in the app.