• Introducing XDA Computing: Discussion zones for Hardware, Software, and more!    Check it out!

AAWireless - General discussion and support

Search This thread

canadoc01

Senior Member
Oct 27, 2015
95
10
I was backed 1260 on Indiegogo, I think that fell in the first batch shipped out.

I have not had any dropouts since I shielded mine with foil. I would get them everytime I passed specific areas without the foil.
Just aluminum foil? Is there a way to know which batch. Mine came in June. Original motherboard chip.

What was the issue with the bad batch?
 

Roland Linke

New member
Oct 10, 2021
4
1
Hello,
i have problem to connect to my car.
Skoda Fabia 3 Mib2 Amundsen (Full Speach and Navigation)
Mobile Note 10+ android 11

As i received my 'Perk' it has Firmware 1.5, i connect it after a few trys wirh Force 2.4gh and VAG crash fix.
The LED was blue and at the head unit from car i can select 'aa Wireless'.
This works for 5 minutes, then i make the ota update to 1,71. The device and my mobile makes a wifi connection.
After this point, no connect to the car unit.
I can use the config app, to set parameters to the aa wireless device, but nothing happens, after power on the device it shows 8-10 second the green led, then it blinks green, 3 blinks, 3 blinks, 3 blinks.
Then i set another parameter to the device and pull the cable, after power on the same begins.
Trying to delete the bluetooth entry (read it under help and suggestion) with aawireless is not possible, i can only decouple it.
Cache and data on Apps are deletet, no effect.
Wenn i do the setup process again, the aaconfig setup will not end, the android auto will start on the mobile and can't connect to the head unit.

How can i go back to firmware 1,5?

8 times Disconnect to power at boot has no effect to the device, it has still Firmware 1,71 - showing at the app. (Trying to bring the emergency firmware backup to live!)

AAWireless-4DEJFJR6

Best regards

Roland Linke
 
  • Like
Reactions: Szyf3r

canadoc01

Senior Member
Oct 27, 2015
95
10
I'm glad it works but clearly poor design they didn't see this flaw.
Wondering if I should open the caseout foil there instead or if that might add heat. Right now I have foil tape on outside.
 

Genebaby

Senior Member
Dec 11, 2013
717
90
Yes, it clearly wasn't a known thing as in your house and garage, when you're testing does it work, it does, but out and about there is interference, sometimes it's a bit random, sometimes it's always the same area.

It would be good to incorporate a foil lining, or whatever works, in future builds as it really is needed out in the wild.

Mine was carefully put inside with foil tape, had to buy way too much but still cheap for the fix and happy to get it working. It looks normal from the outside, not that I can see the AAW unit anyway, it's stuck up out of the way.

I certainly wouldn't have thought about interference, especially with the unit and the phone so close in the car.
 

Szyf3r

New member
Oct 9, 2021
1
0
Hello,
i have problem to connect to my car.
Skoda Fabia 3 Mib2 Amundsen (Full Speach and Navigation)
Mobile Note 10+ android 11

As i received my 'Perk' it has Firmware 1.5, i connect it after a few trys wirh Force 2.4gh and VAG crash fix.
The LED was blue and at the head unit from car i can select 'aa Wireless'.
This works for 5 minutes, then i make the ota update to 1,71. The device and my mobile makes a wifi connection.
After this point, no connect to the car unit.
I can use the config app, to set parameters to the aa wireless device, but nothing happens, after power on the device it shows 8-10 second the green led, then it blinks green, 3 blinks, 3 blinks, 3 blinks.
Then i set another parameter to the device and pull the cable, after power on the same begins.
Trying to delete the bluetooth entry (read it under help and suggestion) with aawireless is not possible, i can only decouple it.
Cache and data on Apps are deletet, no effect.
Wenn i do the setup process again, the aaconfig setup will not end, the android auto will start on the mobile and can't connect to the head unit.

How can i go back to firmware 1,5?

8 times Disconnect to power at boot has no effect to the device, it has still Firmware 1,71 - showing at the app. (Trying to bring the emergency firmware backup to live!)

AAWireless-4DEJFJR6

Best regards

Roland Linke
Same thing here!
 

lighthouse2007

New member
Oct 11, 2021
1
0
Hi,
I'm new on XDA.
I have my AAWireless with 1.5.0 working fine.
After updating to 1.7.1 there is no chance to connect to AA.
Clear data from cache, resetting AAWireless, or deleting bluetooth connection... everything fails.
Is there a chance to manually downgrade to 1.5.0?
AAWireless-GQF4FFMC
 

disastah

New member
Mar 20, 2012
2
0
Hi @All,

I received my Unit yet, but I have the problem, that there is no Wireless Network visible - also if I switch to 2.4 GHz I cant't find a WfFi like "AAWireless-123456..." - Bluetooth is working and showing the right AAWireless device. And without the right WiFi AA can't connect

Is there somebody with the same Problems, or some ideas?

Thx and best regards
 

matej1990

Member
Feb 4, 2010
18
4
Maribor
Hi @All,

I received my Unit yet, but I have the problem, that there is no Wireless Network visible - also if I switch to 2.4 GHz I cant't find a WfFi like "AAWireless-123456..." - Bluetooth is working and showing the right AAWireless device. And without the right WiFi AA can't connect

Is there somebody with the same Problems, or some ideas?

Thx and best regards
I have the same issue. Green light is blinking. I can connect to the AAW device with bluetooth, change and save settings. Wifi connection is not possible. No AAWireles-XXXXXX wifi is visible. Even when I change to 2.4GHz only in AAW app. Should the AAW wifi be visible all the time (not hidden SSID)?
Reset didn't work, even the procedure from support site didn't work: https://cpeb.freshdesk.com/support/...evice-never-connects-and-keeps-blinking-green
I have Pixel 3 XL (A11), but tried with Tab S5e, Galaxy Note 9, S9... all devices the same issue. No wifi connection with AAW.
Any suggestions?
 
  • Like
Reactions: Fazerboy0_3

Snirpo

Senior Member
Jan 23, 2007
161
215
I have the same issue. Green light is blinking. I can connect to the AAW device with bluetooth, change and save settings. Wifi connection is not possible. No AAWireles-XXXXXX wifi is visible. Even when I change to 2.4GHz only in AAW app. Should the AAW wifi be visible all the time (not hidden SSID)?
Reset didn't work, even the procedure from support site didn't work: https://cpeb.freshdesk.com/support/...evice-never-connects-and-keeps-blinking-green
I have Pixel 3 XL (A11), but tried with Tab S5e, Galaxy Note 9, S9... all devices the same issue. No wifi connection with AAW.
Any suggestions?
WiFi should always be visible, if it's not, something is wrong. Could be a defective one. Please contact support at [email protected]
 
  • Like
Reactions: Fazerboy0_3

Snirpo

Senior Member
Jan 23, 2007
161
215
Today the foil truck didn't work 😕
We are working on this issue. It's fixable by software to some degree by using a higher channel and using 40Mhz Wifi-N instead of 80Mhz AC (which is overkill anyway). In some countries the interference is terrible on 5Ghz. Switching to 2.4ghz always fixes it, which is possible right now.
 
Last edited:

Snirpo

Senior Member
Jan 23, 2007
161
215
Hello,
i have problem to connect to my car.
Skoda Fabia 3 Mib2 Amundsen (Full Speach and Navigation)
Mobile Note 10+ android 11

As i received my 'Perk' it has Firmware 1.5, i connect it after a few trys wirh Force 2.4gh and VAG crash fix.
The LED was blue and at the head unit from car i can select 'aa Wireless'.
This works for 5 minutes, then i make the ota update to 1,71. The device and my mobile makes a wifi connection.
After this point, no connect to the car unit.
I can use the config app, to set parameters to the aa wireless device, but nothing happens, after power on the device it shows 8-10 second the green led, then it blinks green, 3 blinks, 3 blinks, 3 blinks.
Then i set another parameter to the device and pull the cable, after power on the same begins.
Trying to delete the bluetooth entry (read it under help and suggestion) with aawireless is not possible, i can only decouple it.
Cache and data on Apps are deletet, no effect.
Wenn i do the setup process again, the aaconfig setup will not end, the android auto will start on the mobile and can't connect to the head unit.

How can i go back to firmware 1,5?

8 times Disconnect to power at boot has no effect to the device, it has still Firmware 1,71 - showing at the app. (Trying to bring the emergency firmware backup to live!)

AAWireless-4DEJFJR6

Best regards

Roland Linke
You can downgrade to 1.5 now, not sure it would help though... Blinking green mostly means something is wrong with the bluetooth pairing and the phone rejects the connection. I'd suggest to remove the pairing manually from the bluetooth settings of the phone and re-pair to the device.
 
  • Like
Reactions: Fazerboy0_3

1qazwsx4

Senior Member
Sep 19, 2011
511
290
New Zealand
You can downgrade to 1.5 now, not sure it would help though... Blinking green mostly means something is wrong with the bluetooth pairing and the phone rejects the connection. I'd suggest to remove the pairing manually from the bluetooth settings of the phone and re-pair to the device.
Hi there, can you please re enable my OTA so I can update from 1.3? Cheers
 

Genebaby

Senior Member
Dec 11, 2013
717
90
We are working on this issue. It's fixable by software to some degree by using a higher channel and using 40Mhz Wifi-N instead of 80Mhz AC (which is overkill anyway). In some countries the interference is terrible on 5Ghz. Switching to 2.4ghz always fixes it, which is possible right now.
Moving to 2.4ghz didn't fix it for me, so I foiled my insides very well, but it is good to see you're comabiting it in different ways.

I have a third unit on the way and I won't foil that, I'll test it as is.
 
  • Like
Reactions: Fazerboy0_3

Top Liked Posts

  • 1
    I successfully disabled everything using BlueTask a Tasker task that springs into action whenever I connect to my car.
    Can you try disabling everything using BlueTask and see if it's any better ?
    Thanks for the idea. I couldn't get Blue Task to control my Huawei watch 2, kept getting an error in Tasker. I did however use Autowesr successfully to disconnect and reconnect my watch from my phone. That seems to have solved the problem with playing the call through my speakers.
    1
    Thanks for the idea. I couldn't get Blue Task to control my Huawei watch 2, kept getting an error in Tasker. I did however use Autowesr successfully to disconnect and reconnect my watch from my phone. That seems to have solved the problem with playing the call through my speakers.
    That's good news. Glad to have been of some help. 🙂
    1
    i have a batch 1 device.... there are older files on the google drive... got my wifi password from the support to downgrade in the past

  • 2
    @Emil Borconi @Snirpo, not sure if this is on your radar yet, but your alpha app expires on Firebase in 7 days, so you'll either have to reupload it as a "new" release or rehost it elsewhere.

    Thanks for the head up! Last half year has been well... Pardon my words, utter sh*t. Juggling with components, mistakes from the Chinese side, mistakes from our side. So sadly there has been very little to no work on the app. In general the current Play Store app works fine. One reason the alpha app hasn't been released yet is because of the start / stop mechanism being not good enough. Getting it to work correctly on all phones is tricky. And getting it to work all the time is even trickier. Also in Android 12, Google changed stuff which makes it even more tricky (they removed car mode).
    Anyways, it seems the Motorola dongle uses another way to start up Android Auto, which is like a built in AA start / stop mode. We are figuring out how to get this working. That will be way better then us trying to hack around Android limitations.
    Also apart from the start / stop mode we are working on a 2.0 companion app, with a refreshed UI. I expect we can release it soon.
    1
    Hello,

    I've recently acquired one of these AAWireless units and it has mostly been plug and play with my car (which is great), but have noticed some latency in audio and maps navigation.

    Oneplus 8 Pro
    Subaru Impreza 2017 Stock Headunit (Starlink) - AUS
    AAW FW: 1.8
    AAW Device: AAWireless-W2fzdMM7

    The device only connects to my headunit in MTP plus retry mode (any other mode causes Android Auto to endlessly spin looking for the AAW unit).

    Spotify streaming works (albeit with occasional music jumps every few seconds), Plex music streaming stops after 10 seconds with the phone showing "error playing content" and Google Maps has about a 2 second delay in navigation readouts (using the cable to the same phone in the same car does not present any of these issues).

    I've tried submitting a bug report, however it seems to cause the AAW unit to reboot as the headunit loses AA connectivity. The app suggests to press the AA button on the headunit in the car but this option is not available after selecting 'submit bug report'.

    Any help would be appreciated. Thank you. :)

    EDIT: I have also tried with passthrough mode enabled and that made no difference.
    1
    @Emil Borconi @Snirpo, not sure if this is on your radar yet, but your alpha app expires on Firebase in 7 days, so you'll either have to reupload it as a "new" release or rehost it elsewhere.

    I noticed this also was really hoping for an app update by now it's been a long time. Really need pick your device setting since my wife and I are both in a car a lot at the same time it never works properly.
    1
    Thanks for the head up! Last half year has been well... Pardon my words, utter sh*t. Juggling with components, mistakes from the Chinese side, mistakes from our side. So sadly there has been very little to no work on the app. In general the current Play Store app works fine. One reason the alpha app hasn't been released yet is because of the start / stop mechanism being not good enough. Getting it to work correctly on all phones is tricky. And getting it to work all the time is even trickier. Also in Android 12, Google changed stuff which makes it even more tricky (they removed car mode).
    Anyways, it seems the Motorola dongle uses another way to start up Android Auto, which is like a built in AA start / stop mode. We are figuring out how to get this working. That will be way better then us trying to hack around Android limitations.
    Also apart from the start / stop mode we are working on a 2.0 companion app, with a refreshed UI. I expect we can release it soon.
    how about fixing random reconnets from people with samung galaxay s XX devices? @Snirpo
    1
    how about fixing random reconnets from people with samung galaxay s XX devices? @Snirpo

    Yup, bumping the question:) As I've wrote earlier on this thread - on my S20 and S9 I am getting my AAW restarting after connecting to my VW's dash. Checked in two VW cars with the same result. Works just fine in Mazda tho (or at least does not crash right away - did not make any long run on this car).

    cheers
    y666
  • 30
    This thread is dedicated for AAWireless users.

    AAWireless is a device which allows you to transform your existing wired Android Auto compatible unit into a Wireless Android Auto unit.

    General chat, experience sharing and community support should be expected as well as support from the developers of the product: @Snirpo and myself.
    16
    I just want to leave a big THANK YOU for the developers! You invented a great product and do a great job here.

    Anyone who has ordered the product knows that it is a crowdfunding project, which may also have teething problems. I find it cheeky to get upset about problems, even though they are dealt with promptly here. What more should the distributors do than react to the problems here and offer solutions?

    I also have problems with the device, but I was helped quickly. Even if it takes a few days.

    Dear team: Keep up the good work!
    15
    We fixed the "VW Headunit crashing on skipping tracks" issue now completely. Confirmed it's a bug on the HU side, latency makes it worse. We will probably push a new firmware by the end of this week.
    I will also submit a bug report to Google, cause they can fix/workaround this issue as well for cabled users.
    14
    I've already waited patiently for delivery 3 months more than expected - I ordered In April and was coming in June but now that's looking like October. Now I read on the indiegogo forum that people in the UK are being charged an additional €27 by the Royal mail as the UK is now not in the EU.

    Hi Emil!
    Just received my AAWireless, and will plug in and test tonight. Love the packaging, looks great! However… Since it was shipped from Hong Kong I was forced to pay a rather substantial import fee and duties on this bad boy. I was under the impression that they would be shipped from within the EU? Is it stands now I’m EUR 27,00 poorer :(
    2 2
    https://www.indiegogo.com/individuals/24534862
    Emil Borconi-Szedressy 2 days ago
    PROJECT OWNER
    Looks like you are in the UK which is outside EU and also there is no way to pre-pay taxes with shipping company any more either....


    This is a crazy. An additional $10 was already taken for delivery and it was meant to ship from the EU. I suspect the units have been shipped by Royal Mail / Dutch post. The Royal Mail rips off people in the UK because they add another £11 in admin fees on top of the 20% VAT even though goods up to £135 should be exempt.
    See https://www.gov.uk/government/publi...s-goods-sold-to-customers-from-1-january-2021

    So not only has VAT been charged coming into the EU from China, it has also been charged coming into the UK ON TOP of the VAT already paid in the EU.

    This is just rubbish. What the guys need to do is either ship it from Hong Kong which can cost £0.20 (there are hundreds of chinese ebay and aliexpress sellers doing this already
    See http://www.vatfraud.org/blog/stop-s...ons-universal-postal-union-upu-terminal-dues/
    The $10 postage already taken should then be refunded.

    The other way round it is send the item from Hong Kong and to mark the item as a gift and providing it is below £39 there is NO VAT to pay and NO Royal mail admin fee. Actually as the original product was $57 - roughly £41.25 This wouldn't be a crime seeing as we have had to wait soo long. This could also mean the $10 delivery could be refunded

    The other way is to ship it via fedex and state the ex-vat cost coming from china and then add 20% vat that the developer should be paying to the UK HMRC.

    Sadly if that doesn't take place, EVERYONE IN THE UK will feel ripped off because of the poor delivery and poor choices made by the developers.

    Cheers
    Disgruntled in the UK

    First of all, your item wasn't shipped yet since in the June batch, so you could have not payed anything for shipping. Secondly, UK is outside the EU, there was a vote about this in 2016, so it doesn't matter if the package comes from EU or from HK or from US, it is treated the same, it's an import. If we import it from HK to EU, we will pay import VAT on the product, then when we send it to UK, we claim back that VAT and we should pay VAT in UK, since there is no more free trading between EU and UK.

    Up till recently there was a nice option, to pay VAT and Import duty up-front, when you ship to the UK, but this has been changed and now they requires business outside UK to register with HMRC and do HMRC feeling even if they are residing outside UK, a lot of red tape. Since crowdfunding is not a sale, we can still ship the units to UK, but not sure if we will be able to after the IndieGoGo campaign.

    We are also a EU registered company so we cannot (and will not take advantage) of any loop-holes in systems to sell at ridiculously / unrealistically cheap prices.

    About the user who paid 27 euros, it turned out that user is living in DK, but provided the address as UK so his package traveled the wrong way, hence the extra duties and surcharges.

    Not aware of other users from UK having to pay anything additional when they received the package.
    14
    Hello. What's new in 1.5?
    A full changelog for each release would really be appreciated :)
    Thanks for all the hard work!
    Yes, I'll write a full changelog next week from 1.0.0 to 1.5.0 and put it on GitHub + add a link in the app.