• Introducing XDA Computing: Discussion zones for Hardware, Software, and more!    Check it out!

AAWireless - General discussion and support

Search This thread
May 15, 2021
16
2
Yes, we can see exactly how much boards of each model are updated to a certain version.
If people are having issues after an update we should see that back in the tickets in our support system / XDA / Reddit, we monitor all these sources.
If that's not the case, it means we can never push any update anymore. We do test updates internally, but there will always be cases where a certain update breaks for some and not for others.
Can you tell us exactly how many percent of the GEN 1 customers using 1.7.0/1.7.1?

Problems doesn't mean automatically you get tickets with this issues. Most of the peoples are "tired" of reporting them :)
 

festor

Senior Member
Jun 4, 2013
72
23
I have a 1st gen unit currently running on firmware 1.7.0. I get the disconnect issue at one specific location every time without fail.
I keep a Faraday pouch in the car for my key fob for when I'm at the self serve car wash. Today I decided to place my AA module in it to see what would happen. Long story short, no more dropouts and much easier than lining the housing with foil tape.
Are you getting the disconnection (before the pouch) even when forcing 2.4GHz networking?
 

osm0sis

Senior Recognized Developer / Contributor
Mar 14, 2012
14,855
33,588
Halifax
GT-i9250
Nexus 7 (2013)
Can you tell us exactly how many percent of the GEN 1 customers using 1.7.0/1.7.1?

Problems doesn't mean automatically you get tickets with this issues. Most of the peoples are "tired" of reporting them :)
New issues would be getting reported.. that's human nature to get upset/annoyed/frustrated when something breaks.. 🤨😉

1.7.1 is still rock solid here and using Start/Stop full time without issue. Best firmware release to date! I think they just need to iron out the 1.10.x app issues in the internal beta and push a new stable app release and we're good.

1.7.0 was of course the worst since it broke many devices booting up most of the time, and you better believe I reported on that promptly, then tested the sh*t out of it, and so it got fixed in 1.7.1. 👍
 
Last edited:

Jamess007

Member
Mar 6, 2005
9
0
Is there any chance to fix the interruptions Music streaming in Peugeot cars? For now it's absolutely useless and I have to use the cable 😔 Thank you so much...
 
To be honest, I don't know at this point. We have over 3800 boards now on 1.7.1 and very few tickets of issues with 1.7.1. Anyway, we're stopping updates for the old boards for now to investigate.

If you need help, let me know what I can do. As long as you can push 1.50 back to my device when I need it, I can firmware test and diagnose whatever you need.
 

Snirpo

Senior Member
Jan 23, 2007
159
210
If you need help, let me know what I can do. As long as you can push 1.50 back to my device when I need it, I can firmware test and diagnose whatever you need.
Not sure what to try though. I drove today with an e2w3 (batch 3, same as yours) for 2 hours with zero issues on 1.7.1. So it's a bit of a mystery.
 

Snirpo

Senior Member
Jan 23, 2007
159
210
New issues would be getting reported.. that's human nature to get upset/annoyed/frustrated when something breaks.. 🤨😉

1.7.1 is still rock solid here and using Start/Stop full time without issue. Best firmware release to date! I think they just need to iron out the 1.10.x app issues in the internal beta and push a new stable app release and we're good.

1.7.0 was of course the worst since it broke many devices booting up most of the time, and you better believe I reported on that promptly, then tested the sh*t out of it, and so it got fixed in 1.7.1. 👍
Yes, that's also what I think. If you have problems from the get go, it's different, because yes, then people might give up at a certain point. But when you have a working device and it suddenly stops working (seemingly) because of an update, people will report it. Especially with the number of devices in use now. To give a number, out of about 10k batch 3 (e2w3) devices, 2k are on 1.7.1, so about 20 percent. Maybe not everyone will report issues, but even if if only 5 percent reports it, it will immediately be visible in ticket count (or messages on XDA/Reddit). With 1.7.0 there was an (intermittent) general issue, and it was reported pretty quickly indeed :)
 
  • Like
Reactions: osm0sis

Snirpo

Senior Member
Jan 23, 2007
159
210
Is there any chance to fix the interruptions Music streaming in Peugeot cars? For now it's absolutely useless and I have to use the cable 😔 Thank you so much...
I guess you have a Wave2 HU? These issues we are investigating at the moment. Can you give me your device ID, so I can double check?
 
Not sure what to try though. I drove today with an e2w3 (batch 3, same as yours) for 2 hours with zero issues on 1.7.1. So it's a bit of a mystery.

Yesterday it was fine for the first trip I made after updating (about 12 miles), but on the return trip it started haing issues. AA stared turning itself off and reconnecting. I did notice that the audio was streaming via bluetooth for a bit before AA finally crashed. Audio quality is noticeably lower on bluetooth, so I tried to shut off the BT radio to force a reconnect and then the map display on the HU reverted to white/day mode, the initial AA setup tried to run, and then became unresponsive on the HU. Form that point on I couldn't get the AAW to connect at all (forced a reset on the AAW, and all the usual software/harware/BT re-pairing routines).

Galaxy S21U in a 2018 Subaru Outback (basic model, US market)
 
  • Like
Reactions: Tommy Hilfaker

Smith John

Member
Oct 18, 2011
10
19
For non connecting 1.7.1 users it would be good to have a tool for pc to downgrade via cable. Would this be possible?
 

mains75

Senior Member
Mar 1, 2014
129
21
I have received the unit and was very satisfied with its operation, but I was very disappointed when I discovered that my phone has stopped recording calls when connected to the aawirelless, this for me is very important to have this recording function the calls, before putting the aawirelless if it had the function of recording calls having connected by bluetooth to the car radio.
My phone is a xiaomi Mi 10T Pro, with android 11 system, room xiaomi.eu, with native dialer and active call recording.

Please, it is very important for me to be able to record the calls for my work, I need to know if this bug has any solution, thank you very much for the help.



View attachment 5434719
Hello. This is MY big problem, too.
But The issue is from Android auto, not from AA Wireless. Even when I used the cable the issue was present.
This is because AA uses his own dialer that bypasses stock dialer... So internal call recording (made from stock dialer) does not work anymore...
Only once, and only for few days, Samsung stock dialer worked fine with AA with call recordings on... no idea why,
And no idea why this is not working anymore after I had to delete cache and data from Google app and Google play services...
I think this is the usual Google's stuff...:(
I started a Google help thread here: https://support.google.com/androidauto/thread/131269882/call-recording-bug?hl=en
 
Last edited:
  • Like
Reactions: jose.illes

jose.illes

Member
May 15, 2018
11
1
Hello. This is MY big problem, too.
But The issue is from Android auto, not from AA Wireless. Even when I used the cable the issue was present.
This is because AA uses his own dialer that bypasses stock dialer... So internal call recording (made from stock dialer) does not work anymore...
Only once, and only for few days, Samsung stock dialer worked fine with AA with call recordings on... no idea why,
And no idea why this is not working anymore after I had to delete cache and data from Google app and Google play services...
I think this is the usual Google's stuff...:(
Thanks for commenting on your experience, I really imagined something like that, I hope a solution is finally discovered, I have stopped using aawirelles for this and it makes me very angry.
 
  • Like
Reactions: mains75

Snirpo

Senior Member
Jan 23, 2007
159
210
For non connecting 1.7.1 users it would be good to have a tool for pc to downgrade via cable. Would this be possible?
Yes, sort of. But it's too technical at this point. It means fully re-flashing the device. We don't want another "DRAM fix" adventure again, that was an horrible experience. We first need to understand this issue and check the numbers, if it's worth the hassle of explaining how to re-flash the device. But for sure in the future we will provide some easier USB update mechanism. It's possible with the update tooling we're using.
 
  • Like
Reactions: festor

Jamess007

Member
Mar 6, 2005
9
0
I guess you have a Wave2 HU? These issues we are investigating at the moment. Can you give me your device ID, so I can double check?
Thank you for your reply. I have Wave3 unit - Peugeot 508 year 2020. I looking for ID everywhere but can't see it. I see only Device name - AAWireless-DOKICARv. Contribution ID is 27594. Thank you so much.
 

hildemente

Member
Sep 20, 2018
21
12
hi, i received the device yesterday and had a big problem. after connecting to the usb the green led flashes but no bluetooth connection is possible and therefore no wifi either. no change in a connection even after several resets. bluetooth has been tested with various devices, none of which has been successful.
maybe someone has a solution to this problem.
Thanks in advance
good morning, does nobody have a tip for me?

Klaus
 

Top Liked Posts

  • There are no posts matching your filters.
  • 2
    I am sure everyone that works on this would like to hear something positive so I thought I would post a big thank you to the developers. I just received my second and third units as promised in October. Installed them in a Chevy and Mazda and they work perfectly out-of-the box

    I did update both to the new 7.1 as recommended.

    No issues. All good!

    (y)
    2
    Wouldn't recommend downgrading your device (requires @Snirpo or another aawireless dev to do this) because then like me, you'll be stuck on firmware 1.5 with no explanation why someone people are on 1.7.1 and others are stuck on 1.5 and no option to update. I'm also a first gen aawireless AAWireless-eSs19MUQ
    Explanation: some batch 4 devices have been flashed with batch 3 firmware, and at this point we have no way to differentiate them from the backend automatically. So batch 1, 2 and 4 are save to update, batch 3 not, because it could also very well be an batch 4 device. It's causing havoc cause the backend is not really set up for this situation. For now we are only doing manual updates for batch 3 devices.
    2
    I have a Samsung s21 Ultra on the Android 12 beta. Everything works perfectly for me so far. I haven't seen the change your referring too though.
    2
    Hi !

    I got my AAWireless today. Updated to 1.7.1, and used it with a Pixel 6 Pro on a Hyundai Ioniq 2020 (with the April 2020 head unit SW update).

    It's working fine for ... a few minutes. Then it disconnects. I had about 4 or 5 disconnects on a 15mn trip today while using intermittently maps, spotify or both.

    When it happens, it looks like the LED stays blue, the head unit says the phone disconnected, the phone things AA is still on, and based on feedback from my passenger fiddling with the phone, AAWireless app on the phone still thinks it's connected to the device.

    If you wait long enough (a couple of minutes) it eventually comes back. That or disconnect/reconnect.

    All settings are default.

    Any suggestion ? I couldn't figure out what to do with the "debugging" mode... that said I'm a SW engineer so given instructions I can probably dig out logs etc...
    1
    Hello, I recently got a new phone (Pixel 4XL > Pixel 6 Pro) and I can't get AA Wireless to connect to the new phone. It just keeps searching and never finds the dongle. I tried resetting it. And it seems to reboot but still blinks green (if I remember correctly it blocked blue when I connected to it me 4XL when I got it). Any ideas?

    Thanks!
  • 30
    This thread is dedicated for AAWireless users.

    AAWireless is a device which allows you to transform your existing wired Android Auto compatible unit into a Wireless Android Auto unit.

    General chat, experience sharing and community support should be expected as well as support from the developers of the product: @Snirpo and myself.
    16
    I just want to leave a big THANK YOU for the developers! You invented a great product and do a great job here.

    Anyone who has ordered the product knows that it is a crowdfunding project, which may also have teething problems. I find it cheeky to get upset about problems, even though they are dealt with promptly here. What more should the distributors do than react to the problems here and offer solutions?

    I also have problems with the device, but I was helped quickly. Even if it takes a few days.

    Dear team: Keep up the good work!
    15
    We fixed the "VW Headunit crashing on skipping tracks" issue now completely. Confirmed it's a bug on the HU side, latency makes it worse. We will probably push a new firmware by the end of this week.
    I will also submit a bug report to Google, cause they can fix/workaround this issue as well for cabled users.
    14
    I've already waited patiently for delivery 3 months more than expected - I ordered In April and was coming in June but now that's looking like October. Now I read on the indiegogo forum that people in the UK are being charged an additional €27 by the Royal mail as the UK is now not in the EU.

    Hi Emil!
    Just received my AAWireless, and will plug in and test tonight. Love the packaging, looks great! However… Since it was shipped from Hong Kong I was forced to pay a rather substantial import fee and duties on this bad boy. I was under the impression that they would be shipped from within the EU? Is it stands now I’m EUR 27,00 poorer :(
    2 2
    https://www.indiegogo.com/individuals/24534862
    Emil Borconi-Szedressy 2 days ago
    PROJECT OWNER
    Looks like you are in the UK which is outside EU and also there is no way to pre-pay taxes with shipping company any more either....


    This is a crazy. An additional $10 was already taken for delivery and it was meant to ship from the EU. I suspect the units have been shipped by Royal Mail / Dutch post. The Royal Mail rips off people in the UK because they add another £11 in admin fees on top of the 20% VAT even though goods up to £135 should be exempt.
    See https://www.gov.uk/government/publi...s-goods-sold-to-customers-from-1-january-2021

    So not only has VAT been charged coming into the EU from China, it has also been charged coming into the UK ON TOP of the VAT already paid in the EU.

    This is just rubbish. What the guys need to do is either ship it from Hong Kong which can cost £0.20 (there are hundreds of chinese ebay and aliexpress sellers doing this already
    See http://www.vatfraud.org/blog/stop-s...ons-universal-postal-union-upu-terminal-dues/
    The $10 postage already taken should then be refunded.

    The other way round it is send the item from Hong Kong and to mark the item as a gift and providing it is below £39 there is NO VAT to pay and NO Royal mail admin fee. Actually as the original product was $57 - roughly £41.25 This wouldn't be a crime seeing as we have had to wait soo long. This could also mean the $10 delivery could be refunded

    The other way is to ship it via fedex and state the ex-vat cost coming from china and then add 20% vat that the developer should be paying to the UK HMRC.

    Sadly if that doesn't take place, EVERYONE IN THE UK will feel ripped off because of the poor delivery and poor choices made by the developers.

    Cheers
    Disgruntled in the UK

    First of all, your item wasn't shipped yet since in the June batch, so you could have not payed anything for shipping. Secondly, UK is outside the EU, there was a vote about this in 2016, so it doesn't matter if the package comes from EU or from HK or from US, it is treated the same, it's an import. If we import it from HK to EU, we will pay import VAT on the product, then when we send it to UK, we claim back that VAT and we should pay VAT in UK, since there is no more free trading between EU and UK.

    Up till recently there was a nice option, to pay VAT and Import duty up-front, when you ship to the UK, but this has been changed and now they requires business outside UK to register with HMRC and do HMRC feeling even if they are residing outside UK, a lot of red tape. Since crowdfunding is not a sale, we can still ship the units to UK, but not sure if we will be able to after the IndieGoGo campaign.

    We are also a EU registered company so we cannot (and will not take advantage) of any loop-holes in systems to sell at ridiculously / unrealistically cheap prices.

    About the user who paid 27 euros, it turned out that user is living in DK, but provided the address as UK so his package traveled the wrong way, hence the extra duties and surcharges.

    Not aware of other users from UK having to pay anything additional when they received the package.
    14
    Hello. What's new in 1.5?
    A full changelog for each release would really be appreciated :)
    Thanks for all the hard work!
    Yes, I'll write a full changelog next week from 1.0.0 to 1.5.0 and put it on GitHub + add a link in the app.