• Introducing XDA Computing: Discussion zones for Hardware, Software, and more!    Check it out!

AAWireless - General discussion and support

Search This thread

Bunecarera

Senior Member
Mar 4, 2008
277
99
OnePlus 9 Pro
I have received the unit and was very satisfied with its operation, but I was very disappointed when I discovered that my phone has stopped recording calls when connected to the aawirelless, this for me is very important to have this recording function the calls, before putting the aawirelless if it had the function of recording calls having connected by bluetooth to the car radio.
My phone is a xiaomi Mi 10T Pro, with android 11 system, room xiaomi.eu, with native dialer and active call recording.

Please, it is very important for me to be able to record the calls for my work, I need to know if this bug has any solution, thank you very much for the help.

This has to do with AA not using the phone's native dialer.
Are you rooted? A possible solution would be to use tasker.
If connected to AA AND you get a call, have a non-native call recorder start recording.
 

yahoo666

Member
Oct 15, 2021
17
1
That's a full reboot of AAW, probably means the car fully removes USB power. What are both your device names?
AAW is AAWireless-JZT756Tv, but what do you mean by the other one? Phone, or car unit? Phone is a Galaxy S20 running Android 11, Car unit is VW Discover Pro 2015. Not sure what exactly you need:)

EDIT: This happens with a phone as well, but only occasionally - like once a week or even longer. So this could potentially support the suggestion of car disabling the USB
 
Last edited:

bigcid10

Senior Member
Dec 17, 2011
509
73
West Palm Beach
I have a 1st gen box and my app said there was a FW update to 1.7.1
the other day but it failed but not it doesn't say there's one anymore
was it pulled?
 

hyp89

Member
May 23, 2019
38
18
Xiaomi Mi 9
I have problems with reconnecting since version 1.7.1. But only if i leave car and come back after a short time. (unplug and replugging solved the problem). When conneced aa is running rocking solid (without any disconnects). Phone mi9 with crdroid and nikgapps stock
 
May 15, 2021
16
2
@Snirpo
Thanks for invite! It works on PC in my browser but with the Stack App I do not get it works on my Smartphone.....i generated a username and a PW on PC but the app won't asking for that. The app want to send me a Magic link or a workspace url. But i didnt know this URL.
 

Diabollon

Senior Member
Dec 10, 2011
98
23
I'm using Carperformance Android 7.1 Extension on my car because no Android Auto available on my UConnect unit. Until now I did use Android Auto with a cable adapter and the Autoplay app is working without any problems. Aawireless does not connect to the Autoplay app. Which app on Android can aawireless connect to via Android Auto?
 

Snirpo

Senior Member
Jan 23, 2007
161
215
AAW is AAWireless-JZT756Tv, but what do you mean by the other one? Phone, or car unit? Phone is a Galaxy S20 running Android 11, Car unit is VW Discover Pro 2015. Not sure what exactly you need:)

EDIT: This happens with a phone as well, but only occasionally - like once a week or even longer. So this could potentially support the suggestion of car disabling the USB

My is AAWireless-RDSA9EEb
Almost the same head units, both Harman. Other software version. But that it happens also with the phone directly connected is good info. Means it probably is an inherent issue in the head unit. You could try to turn the VAG fix on, it's normally only needed on Technisat HU's, but who knows...
 

Lenster45

Senior Member
Oct 2, 2010
197
25
Naples
Got my unit today. After following this thread,, I was expecting issues or at least some setup. Downloaded the app, it said to start my engine, then it said to connect my device, went thru boot and voila a solid blue lite. Android Auto started on my head unit about 10 seconds later. Now granted, I haven't been out and around, but very impressive. One question. It says the firmware version is 1.6 and there is no upgrade available

USA Honda CRV 2017
 

SkyNaras

Member
Aug 25, 2010
8
0
Almost the same head units, both Harman. Other software version. But that it happens also with the phone directly connected is good info. Means it probably is an inherent issue in the head unit. You could try to turn the VAG fix on, it's normally only needed on Technisat HU's, but who knows...
VAG fix is on. but there is absolutely no change. All other settings were also tested and absolutely no change. There is a constant rebooting. When the phone is connected directly to the cable, everything works perfectly.
Now it is 1.4.0, can I test firmware 1.7.1?
 

huppejue

New member
Oct 18, 2021
4
0
Germany
What is your HU that runs on your Passat and Atlas? Mine is the MIB 2 on my Sharan and it seems that the disconnection issue happens on MIB 2. Once it is disconnected, waze and spotify will still be running on the phone and even on the phone, AA will report that it is connected. And if I manually click on the HU to connect, it will say that it is unable to connect and reboot the AAWireless. Solid blue light turns into solid green -> blinking green -> blinking blue -> solid blue. Then it will reconnect and AA displays on HU.

However, within seconds, it will disconnect and the cycle repeats. The AAWireless is totally unusable at all.
Hi, I have exactly the Same behavior. I have a Sharan with Mib 2, too. Do you have any solution for that Problem? Thanks.
 

Snirpo

Senior Member
Jan 23, 2007
161
215
VAG fix is on. but there is absolutely no change. All other settings were also tested and absolutely no change. There is a constant rebooting. When the phone is connected directly to the cable, everything works perfectly.
Now it is 1.4.0, can I test firmware 1.7.1?
Sure, you're device had been set to 1.4.0 by support (I guess). You can now upgrade to 1.7.1.
 
  • Like
Reactions: SkyNaras

Top Liked Posts

  • There are no posts matching your filters.
  • 2
    @Emil Borconi @Snirpo, not sure if this is on your radar yet, but your alpha app expires on Firebase in 7 days, so you'll either have to reupload it as a "new" release or rehost it elsewhere.

    Thanks for the head up! Last half year has been well... Pardon my words, utter sh*t. Juggling with components, mistakes from the Chinese side, mistakes from our side. So sadly there has been very little to no work on the app. In general the current Play Store app works fine. One reason the alpha app hasn't been released yet is because of the start / stop mechanism being not good enough. Getting it to work correctly on all phones is tricky. And getting it to work all the time is even trickier. Also in Android 12, Google changed stuff which makes it even more tricky (they removed car mode).
    Anyways, it seems the Motorola dongle uses another way to start up Android Auto, which is like a built in AA start / stop mode. We are figuring out how to get this working. That will be way better then us trying to hack around Android limitations.
    Also apart from the start / stop mode we are working on a 2.0 companion app, with a refreshed UI. I expect we can release it soon.
    1
    Hello,

    I've recently acquired one of these AAWireless units and it has mostly been plug and play with my car (which is great), but have noticed some latency in audio and maps navigation.

    Oneplus 8 Pro
    Subaru Impreza 2017 Stock Headunit (Starlink) - AUS
    AAW FW: 1.8
    AAW Device: AAWireless-W2fzdMM7

    The device only connects to my headunit in MTP plus retry mode (any other mode causes Android Auto to endlessly spin looking for the AAW unit).

    Spotify streaming works (albeit with occasional music jumps every few seconds), Plex music streaming stops after 10 seconds with the phone showing "error playing content" and Google Maps has about a 2 second delay in navigation readouts (using the cable to the same phone in the same car does not present any of these issues).

    I've tried submitting a bug report, however it seems to cause the AAW unit to reboot as the headunit loses AA connectivity. The app suggests to press the AA button on the headunit in the car but this option is not available after selecting 'submit bug report'.

    Any help would be appreciated. Thank you. :)

    EDIT: I have also tried with passthrough mode enabled and that made no difference.
    1
    @Emil Borconi @Snirpo, not sure if this is on your radar yet, but your alpha app expires on Firebase in 7 days, so you'll either have to reupload it as a "new" release or rehost it elsewhere.

    I noticed this also was really hoping for an app update by now it's been a long time. Really need pick your device setting since my wife and I are both in a car a lot at the same time it never works properly.
    1
    Thanks for the head up! Last half year has been well... Pardon my words, utter sh*t. Juggling with components, mistakes from the Chinese side, mistakes from our side. So sadly there has been very little to no work on the app. In general the current Play Store app works fine. One reason the alpha app hasn't been released yet is because of the start / stop mechanism being not good enough. Getting it to work correctly on all phones is tricky. And getting it to work all the time is even trickier. Also in Android 12, Google changed stuff which makes it even more tricky (they removed car mode).
    Anyways, it seems the Motorola dongle uses another way to start up Android Auto, which is like a built in AA start / stop mode. We are figuring out how to get this working. That will be way better then us trying to hack around Android limitations.
    Also apart from the start / stop mode we are working on a 2.0 companion app, with a refreshed UI. I expect we can release it soon.
    how about fixing random reconnets from people with samung galaxay s XX devices? @Snirpo
    1
    how about fixing random reconnets from people with samung galaxay s XX devices? @Snirpo

    Yup, bumping the question:) As I've wrote earlier on this thread - on my S20 and S9 I am getting my AAW restarting after connecting to my VW's dash. Checked in two VW cars with the same result. Works just fine in Mazda tho (or at least does not crash right away - did not make any long run on this car).

    cheers
    y666
  • 31
    This thread is dedicated for AAWireless users.

    AAWireless is a device which allows you to transform your existing wired Android Auto compatible unit into a Wireless Android Auto unit.

    General chat, experience sharing and community support should be expected as well as support from the developers of the product: @Snirpo and myself.
    16
    I just want to leave a big THANK YOU for the developers! You invented a great product and do a great job here.

    Anyone who has ordered the product knows that it is a crowdfunding project, which may also have teething problems. I find it cheeky to get upset about problems, even though they are dealt with promptly here. What more should the distributors do than react to the problems here and offer solutions?

    I also have problems with the device, but I was helped quickly. Even if it takes a few days.

    Dear team: Keep up the good work!
    15
    We fixed the "VW Headunit crashing on skipping tracks" issue now completely. Confirmed it's a bug on the HU side, latency makes it worse. We will probably push a new firmware by the end of this week.
    I will also submit a bug report to Google, cause they can fix/workaround this issue as well for cabled users.
    14
    I've already waited patiently for delivery 3 months more than expected - I ordered In April and was coming in June but now that's looking like October. Now I read on the indiegogo forum that people in the UK are being charged an additional €27 by the Royal mail as the UK is now not in the EU.

    Hi Emil!
    Just received my AAWireless, and will plug in and test tonight. Love the packaging, looks great! However… Since it was shipped from Hong Kong I was forced to pay a rather substantial import fee and duties on this bad boy. I was under the impression that they would be shipped from within the EU? Is it stands now I’m EUR 27,00 poorer :(
    2 2
    https://www.indiegogo.com/individuals/24534862
    Emil Borconi-Szedressy 2 days ago
    PROJECT OWNER
    Looks like you are in the UK which is outside EU and also there is no way to pre-pay taxes with shipping company any more either....


    This is a crazy. An additional $10 was already taken for delivery and it was meant to ship from the EU. I suspect the units have been shipped by Royal Mail / Dutch post. The Royal Mail rips off people in the UK because they add another £11 in admin fees on top of the 20% VAT even though goods up to £135 should be exempt.
    See https://www.gov.uk/government/publi...s-goods-sold-to-customers-from-1-january-2021

    So not only has VAT been charged coming into the EU from China, it has also been charged coming into the UK ON TOP of the VAT already paid in the EU.

    This is just rubbish. What the guys need to do is either ship it from Hong Kong which can cost £0.20 (there are hundreds of chinese ebay and aliexpress sellers doing this already
    See http://www.vatfraud.org/blog/stop-s...ons-universal-postal-union-upu-terminal-dues/
    The $10 postage already taken should then be refunded.

    The other way round it is send the item from Hong Kong and to mark the item as a gift and providing it is below £39 there is NO VAT to pay and NO Royal mail admin fee. Actually as the original product was $57 - roughly £41.25 This wouldn't be a crime seeing as we have had to wait soo long. This could also mean the $10 delivery could be refunded

    The other way is to ship it via fedex and state the ex-vat cost coming from china and then add 20% vat that the developer should be paying to the UK HMRC.

    Sadly if that doesn't take place, EVERYONE IN THE UK will feel ripped off because of the poor delivery and poor choices made by the developers.

    Cheers
    Disgruntled in the UK

    First of all, your item wasn't shipped yet since in the June batch, so you could have not payed anything for shipping. Secondly, UK is outside the EU, there was a vote about this in 2016, so it doesn't matter if the package comes from EU or from HK or from US, it is treated the same, it's an import. If we import it from HK to EU, we will pay import VAT on the product, then when we send it to UK, we claim back that VAT and we should pay VAT in UK, since there is no more free trading between EU and UK.

    Up till recently there was a nice option, to pay VAT and Import duty up-front, when you ship to the UK, but this has been changed and now they requires business outside UK to register with HMRC and do HMRC feeling even if they are residing outside UK, a lot of red tape. Since crowdfunding is not a sale, we can still ship the units to UK, but not sure if we will be able to after the IndieGoGo campaign.

    We are also a EU registered company so we cannot (and will not take advantage) of any loop-holes in systems to sell at ridiculously / unrealistically cheap prices.

    About the user who paid 27 euros, it turned out that user is living in DK, but provided the address as UK so his package traveled the wrong way, hence the extra duties and surcharges.

    Not aware of other users from UK having to pay anything additional when they received the package.
    14
    Hello. What's new in 1.5?
    A full changelog for each release would really be appreciated :)
    Thanks for all the hard work!
    Yes, I'll write a full changelog next week from 1.0.0 to 1.5.0 and put it on GitHub + add a link in the app.