• Introducing XDA Computing: Discussion zones for Hardware, Software, and more!    Check it out!

AAWireless - General discussion and support

Search This thread

Smith John

Member
Oct 18, 2011
10
19
I just want to leave a big THANK YOU for the developers! You invented a great product and do a great job here.

Anyone who has ordered the product knows that it is a crowdfunding project, which may also have teething problems. I find it cheeky to get upset about problems, even though they are dealt with promptly here. What more should the distributors do than react to the problems here and offer solutions?

I also have problems with the device, but I was helped quickly. Even if it takes a few days.

Dear team: Keep up the good work!
 

Genebaby

Senior Member
Dec 11, 2013
715
89
I just want to leave a big THANK YOU for the developers! You invented a great product and do a great job here.

Anyone who has ordered the product knows that it is a crowdfunding project, which may also have teething problems. I find it cheeky to get upset about problems, even though they are dealt with promptly here. What more should the distributors do than react to the problems here and offer solutions?

I also have problems with the device, but I was helped quickly. Even if it takes a few days.

Dear team: Keep up the good work!
+1
 
  • Like
Reactions: yahoo666

claywalker2000

New member
Oct 20, 2021
1
0
I have a 2018 Nissan Murano and I got aawireless setup but when it tries to start android auto it gives me a message that says: Android failed to connect.

If I plug the phone directly in by usb then android auto will start.

Anyone know what I can do to fix aawireless to connect to my murano and start?

Thanks.
 

1qazwsx4

Senior Member
Sep 19, 2011
502
289
New Zealand
I also noticed yesterday that my OTA was saying there was an update from 1.7.1 to 1.5

I'm guessing it's something to do with anyone who has had their devices rolled back to "x" version for whatever reason. Possible people on the beta builds too? Either way I've also ignored it and remained on 1.7.1

To those complaining about cables etc and this isn't working - that isn't working...

First: try using the cable direct from your phone to your head unit, bit of a giveaway if it also doesn't work from your phone to head unit.

Second: the app has never worked for me for connecting my device for Android auto. I just connected via Bluetooth to my AAwireless, then it at least allows you connect and change the In - app settings to find a configuration that works for you.

Third: if you're struggling to get your device showing on screen I recommend either turning off your house wifi or go for a drive and park somewhere that you DON'T have other wifi trying to connect. Once you've got your settings ready to roll and you manage to connect successfully, you can set and leave your device regardless of other wifi around you it will keep on working. Just some thoughts to help out
 
  • Like
Reactions: osm0sis

yahoo666

Member
Oct 15, 2021
7
0
Almost the same head units, both Harman. Other software version. But that it happens also with the phone directly connected is good info. Means it probably is an inherent issue in the head unit. You could try to turn the VAG fix on, it's normally only needed on Technisat HU's, but who knows...

Hey. VAG fix on, nothing changed. What do you suggest to do as a next step? What could be the reason for the car to disable USB power? A loose cable connector?

What I could think of is to find someone with the same unit, and ask for plugging the AAW onto different car to see how it works. Search in progress.
 

Snirpo

Senior Member
Jan 23, 2007
160
213
Hey. VAG fix on, nothing changed. What do you suggest to do as a next step? What could be the reason for the car to disable USB power? A loose cable connector?

What I could think of is to find someone with the same unit, and ask for plugging the AAW onto different car to see how it works. Search in progress.
Might have found something, you should be able to able to a beta version now.
 
  • Like
Reactions: SkyNaras

TTransportador

New member
Oct 20, 2021
1
0
Hola,
Otros con problemas.
En primer lugar Muchas gracias a los desarrolladores, y confío en que me ayuden ¡¡

Coche: Mercedes CLA 2018 Teléfono: Samsung galaxy S9
Problema:

Luz azul intermitente o luz azul sólida, he probado cables de diferente calidad, he probado diferentes modos, pero no hay forma de que aparezca la pantalla automática de Android.

He seguido y leído todas las instrucciones de ayuda, pero no hay forma de

¿Y ahora? ¿Que puedo hacer? es la unidad? es mi carro mi telefono?

Gracias

UPDATE: I just update to 1.7.1 and It is working ¡¡¡ great ¡¡
 
Last edited:

droidDHD

Member
Nov 28, 2011
17
1
Hello,

I don't know why but I now have disconnecting issue when I receive call - Skoda Head unit 2017 +AA.

Didn't had issue before. Is there some tips & tricks for this ?
 

-Loom-

Senior Member
Nov 5, 2010
334
66
Düsseldorf
Today I drove to work as usual (VW Golf 7 - MIB 2.5), and after establishing the AAW connection, the headunit just went black. Still lit, but just a black screen. Tried eversthing from reseating the cable, deleting the bluetooth and wireless device on my OnePlus 8T - nothing helped. Just the black screen.

Before my way home I rebooted the phone, and everything worked smoothly again. Just for the folks who might experience the same thing. I did just forget the easiest step., whatever the problem was with the phone ...
 

huppejue

New member
Oct 18, 2021
4
0
Germany
Hi. Could it be, that my inductive antenna in the center armrest is disturbing the aawireless and that ist the problem of disconnects by mib 2? The aawireless is lying next to the antenna in the armrest. What do you think about that ?
 

mars1300

New member
Oct 5, 2021
2
0
Hi. Just wanted to give some info about my experience. I have one from the batch that needed the DRAM fix, and am using with a Mazda infotainment. After the DRAM fix the device was rock solid, it probably crashed/rebooted twice over a few months.

This was being used on Mazda vehicle with firmware 70.00.367A.
After updating to Mazda firmware 74.00.230A it started crashing constantly, multiple times on a 15 minute drive. I contacted support and got told to send it in for a replacement, but I decided to wait a little and see if the 1.7.1 update fixes those crashes.

The 1.7.1 update made things a lot better, but it still crashes occasionally, maybe once every 3 or 4 drives, which is usable, but not as good as it was on the older Mazda firmware. I'm hoping that this gives you something to track down with Mazda's update. Since I don't drive too much, I think I will wait and hope for a software fix before I send it in for a replacement.
 

olliesshop

Senior Member
Dec 28, 2003
116
4
59
Grosse Pointe, Michigan
I just got the device a couple of days ago, but haven't been able to get the Android Auto icon on my car screen change to blue. What's interesting is my phone says AAWireless is connected to my car and to continue on my car's screen. My phone is a Pixel 5 with Android 11 and my car is a 2020 Buick Encore GX (the same as the 2020 Chevrolet Trailblazer).

1634807952002.png


Android Auto icon is grey instead of bright blue when it's working.
1634808303124.png
 

doongoo

Senior Member
Aug 30, 2011
645
142
Szombathely
On my Suzuki Vitara 2018 head unit if I receive a call, android auto just shows it normally as intended. If I press the accept button on the screen the android auto connection gets lost for a couple of seconds and after that the head unit takes over the call via bluetooth (as it were no android auto connected). After hang up the call, android auto returns back. Phone is a Poco F3 (miui 12.5). Earlier it was working great, but after some updates (and lately downgrade) of the AAwireless firmware it just turned the wrong way. Any advice?
 

CamaroBob

New member
Oct 21, 2021
2
0
I have a 2018 Camaro & I received my AAWireless unit. I could not get it too work. It would connect briefly for telephone & Audio, then reset. My phone is in developer's mode, Android Auto is set for wireless. All the set-up options are "grayed out". I'm not sure what I'm doing wrong, can somebody help?

Thanks!
 

Top Liked Posts

  • 1
    Many people have this problem too, I've personally had this bug since I changed my HU last year even with wired AA (phone is galaxy s10+), now the same with AAwireless, so I think this bug isn't because of AAwireless but AA and/or HU/phone. I already tried many things but still can't fix it because it's intermitten


    I am also experiencing similar issues using Poco F3.
    When I receive a call or make a call it restarts android auto conenction and switched the conversation on my smartwatch.

    If i disable the call option on the smartwatch then when I receive a call/or make a call then AAwirelless will disconect and reconnect and the call will resume on the car's headunit. In the meantime I will have 5-6 secs of dead time while the other party already starts speaking.

    I was not experiencing this a couple of months ago when I started using AAwirelss and the only thing that changed since then was the AA app I guess :/
  • 3
    I wanted provide an update on this to see if anyone has any idea. I ended up downgrading the firmware on my cars head unit to the version that was working perfectly previously. I still have the same situation. Using a cable to my phone AA works perfectly. Using the AAwireless device, my phone connects and prompts me to open AA on my cars head unit however the icon to click on the head unit screen is not there. This behaviour only happens when using the AAWireless device. I am thinking now this is a Android 12 issue and perhaps something updated on my phone around the same time the firmware in my car was updated. Is there anything I should be doing to provide logs on this? There is not really an error I suppose on the AAwireless side but something seems to not communicating correctly. I will be testing on another car to see if the problem persists or not in the coming days.
    We have a support overload since Android 12, it ain't funny... Emil and myself have (almost) zero issues on our Pixel 6s. The only thing I experienced once or twice is Bluetooth cutting out on the Pixel, have to reboot the phone to get it to work again. Stuff is broken for sure... For some it works fine, for others with seemingly exact the same situation it does not. We're trying to find solutions, but we're already pretty overloaded with everything going on.
    2
    Some info that may provide some insight to others. I'm using an Xiaomi note 9s (Curtana) and while running MIUI EU 12.5 I have issues with AAW after a call ends it plays through my phone's speakers instead of the headunit speakers. This is a well known bug from MIUI. I tried flashing a few different android 11-12 ROMs and ALL had issues with AAW from aosp ROMs to official lineage os (android 11) and gave up on the idea of a bug free experience.

    However, I flashed a build of MIUI EU 12.6 and I now have a BUG FREE EXPERIENCE of AAW - no dropping out, calls work without disconnecting/sound going through incorrect sources etc.

    My point being: this is XDA - we flash different ROMs some of which are buggy to high hell. If you're having issues with your phone and connections etc please try using a stable ROM or change your ROM to check if you have any luck connecting/resolving bugs. There are plenty of aftermarket ROMs here where android auto via USB functions great but wireless is bugged (looking at you lineage os) just my two cents
    2
    Hi !

    I got my AAWireless today. Updated to 1.7.1, and used it with a Pixel 6 Pro on a Hyundai Ioniq 2020 (with the April 2020 head unit SW update).

    It's working fine for ... a few minutes. Then it disconnects. I had about 4 or 5 disconnects on a 15mn trip today while using intermittently maps, spotify or both.

    When it happens, it looks like the LED stays blue, the head unit says the phone disconnected, the phone things AA is still on, and based on feedback from my passenger fiddling with the phone, AAWireless app on the phone still thinks it's connected to the device.

    If you wait long enough (a couple of minutes) it eventually comes back. That or disconnect/reconnect.

    All settings are default.

    Any suggestion ? I couldn't figure out what to do with the "debugging" mode... that said I'm a SW engineer so given instructions I can probably dig out logs etc...
    2
    Wouldn't recommend downgrading your device (requires @Snirpo or another aawireless dev to do this) because then like me, you'll be stuck on firmware 1.5 with no explanation why someone people are on 1.7.1 and others are stuck on 1.5 and no option to update. I'm also a first gen aawireless AAWireless-eSs19MUQ
    Explanation: some batch 4 devices have been flashed with batch 3 firmware, and at this point we have no way to differentiate them from the backend automatically. So batch 1, 2 and 4 are save to update, batch 3 not, because it could also very well be an batch 4 device. It's causing havoc cause the backend is not really set up for this situation. For now we are only doing manual updates for batch 3 devices.
    2
    I have a Samsung s21 Ultra on the Android 12 beta. Everything works perfectly for me so far. I haven't seen the change your referring too though.
  • 30
    This thread is dedicated for AAWireless users.

    AAWireless is a device which allows you to transform your existing wired Android Auto compatible unit into a Wireless Android Auto unit.

    General chat, experience sharing and community support should be expected as well as support from the developers of the product: @Snirpo and myself.
    16
    I just want to leave a big THANK YOU for the developers! You invented a great product and do a great job here.

    Anyone who has ordered the product knows that it is a crowdfunding project, which may also have teething problems. I find it cheeky to get upset about problems, even though they are dealt with promptly here. What more should the distributors do than react to the problems here and offer solutions?

    I also have problems with the device, but I was helped quickly. Even if it takes a few days.

    Dear team: Keep up the good work!
    15
    We fixed the "VW Headunit crashing on skipping tracks" issue now completely. Confirmed it's a bug on the HU side, latency makes it worse. We will probably push a new firmware by the end of this week.
    I will also submit a bug report to Google, cause they can fix/workaround this issue as well for cabled users.
    14
    I've already waited patiently for delivery 3 months more than expected - I ordered In April and was coming in June but now that's looking like October. Now I read on the indiegogo forum that people in the UK are being charged an additional €27 by the Royal mail as the UK is now not in the EU.

    Hi Emil!
    Just received my AAWireless, and will plug in and test tonight. Love the packaging, looks great! However… Since it was shipped from Hong Kong I was forced to pay a rather substantial import fee and duties on this bad boy. I was under the impression that they would be shipped from within the EU? Is it stands now I’m EUR 27,00 poorer :(
    2 2
    https://www.indiegogo.com/individuals/24534862
    Emil Borconi-Szedressy 2 days ago
    PROJECT OWNER
    Looks like you are in the UK which is outside EU and also there is no way to pre-pay taxes with shipping company any more either....


    This is a crazy. An additional $10 was already taken for delivery and it was meant to ship from the EU. I suspect the units have been shipped by Royal Mail / Dutch post. The Royal Mail rips off people in the UK because they add another £11 in admin fees on top of the 20% VAT even though goods up to £135 should be exempt.
    See https://www.gov.uk/government/publi...s-goods-sold-to-customers-from-1-january-2021

    So not only has VAT been charged coming into the EU from China, it has also been charged coming into the UK ON TOP of the VAT already paid in the EU.

    This is just rubbish. What the guys need to do is either ship it from Hong Kong which can cost £0.20 (there are hundreds of chinese ebay and aliexpress sellers doing this already
    See http://www.vatfraud.org/blog/stop-s...ons-universal-postal-union-upu-terminal-dues/
    The $10 postage already taken should then be refunded.

    The other way round it is send the item from Hong Kong and to mark the item as a gift and providing it is below £39 there is NO VAT to pay and NO Royal mail admin fee. Actually as the original product was $57 - roughly £41.25 This wouldn't be a crime seeing as we have had to wait soo long. This could also mean the $10 delivery could be refunded

    The other way is to ship it via fedex and state the ex-vat cost coming from china and then add 20% vat that the developer should be paying to the UK HMRC.

    Sadly if that doesn't take place, EVERYONE IN THE UK will feel ripped off because of the poor delivery and poor choices made by the developers.

    Cheers
    Disgruntled in the UK

    First of all, your item wasn't shipped yet since in the June batch, so you could have not payed anything for shipping. Secondly, UK is outside the EU, there was a vote about this in 2016, so it doesn't matter if the package comes from EU or from HK or from US, it is treated the same, it's an import. If we import it from HK to EU, we will pay import VAT on the product, then when we send it to UK, we claim back that VAT and we should pay VAT in UK, since there is no more free trading between EU and UK.

    Up till recently there was a nice option, to pay VAT and Import duty up-front, when you ship to the UK, but this has been changed and now they requires business outside UK to register with HMRC and do HMRC feeling even if they are residing outside UK, a lot of red tape. Since crowdfunding is not a sale, we can still ship the units to UK, but not sure if we will be able to after the IndieGoGo campaign.

    We are also a EU registered company so we cannot (and will not take advantage) of any loop-holes in systems to sell at ridiculously / unrealistically cheap prices.

    About the user who paid 27 euros, it turned out that user is living in DK, but provided the address as UK so his package traveled the wrong way, hence the extra duties and surcharges.

    Not aware of other users from UK having to pay anything additional when they received the package.
    14
    Hello. What's new in 1.5?
    A full changelog for each release would really be appreciated :)
    Thanks for all the hard work!
    Yes, I'll write a full changelog next week from 1.0.0 to 1.5.0 and put it on GitHub + add a link in the app.