AC8257 CPU Based unit's problems & questions - Couldn't find any info about it

EagleXDR

Member
Sep 1, 2019
25
11
3
Hey guys,

I recently got a new Chinese head unit for my exciting Kia Picanto: "Carlaoer 4GB/64GB Android 9" unit. It wasn't exactly my choice. The seller does not respond.

The specs are:
CPU: AC8257 (A Mediatek?)
XY LINK (No idea what that is): 1.6 (Z2)
Radio: NXP6857
MCU: 0.7 (Z2).

There is very little information on the web about that chipset/units that are based on it. I only found one thread here that led to another thread in Russian, over at 4PDA, but sadly, even with google translate, I couldn't understand any of it (It does look quite informative). If anybody who reads my thread happen to own a unit like this/with those specs, I'd be more than happy to hear from you!

I have a number of issues with the unit. I'm guessing most of them are not hardware related and can be somehow fixed, perhaps the key is getting root, but I couldn't figure it out on my own (I can follow instructions pretty well, but I'm not a developer or anything like that):

1. Google Assistant: After a pretty random period of use and always after a reboot, Google assistant will cease to function, saying it's not the default assistant and will ask me to set it as such. However, when I go into settings, it's definitely set as the default assistant (The only one that exists). When I choose "None" and then choose the Google assistant again, it starts working again for a while. In addition, I'm unable to choose "Google enhanced voice recognition" (Perhaps it's just called "Google"), and can only choose "Basic Google Recognition" as the voice input of choice. Regardless, I can talk to the assistant and use "OK google", so I don't know if it's related or of it matters. The only solution I found online talked about installing the google app in a system folder (Needs root), when it doesn't come pre-installed with the ROM (It didn't in my case, I got it from the Play Store). However, I'm not sure that's the case here, as it does seem to run for a while. Well, I'm not sure about anything :p.

2. Bluetooth randomly loses connection to my phone. Tried various phones in various positions, all using android 9 & 10 and it happened with all of them. I'd be happy to provide more information, but I can't understand why is it happening.

3. RDS Station name and information: RDS text rarely appears. When it does, it takes anywhere from 45 seconds to a couple of minutes to appear. I have tried various radio apps I found here and on the web, but nothing worked. I'm guessing it's because they were incompatible with my cpu/radio processor. What can cause such odd behavior of RDS?

4. Lastly and probably the weirdest: The system arrived with a cable that is attached to a SIM holder. So far so good. It appears as SIM2 in the pinout of the relevant harness (And also in the settings). When starting the unit for the first time, I was surprised to find out that there's SIM1, which already includes a CHN-UNICOM sim... It gets weirder, as the phone shows a single IMEI number for both of the sims. Is it possible that it's something virtual that was left by the manufacturer in the testing/developments stage? Can it be that there is an actual sim inside the unit (It's not a 2nd hand or anything like that)? I couldn't find anyone who ran into something like this before.

I know these questions are a lot, and I would be grateful for solving even one of those mysteries.
I thank you in advance!

Have a great day :)
Noam.
 

EagleXDR

Member
Sep 1, 2019
25
11
3
Yes, Carlaoer Dan bought two devices.
One is fine, but the other device has a software problem.
Seller Carlaoer was not helpful.
Carlaoer bad seller
Yep,
He is definitely not the best. The ROM is problematic and the communication with him is frustrating to non-existent...
 

@gleidonbor

Member
Nov 22, 2020
5
1
3
I have a head unit like this on my Peugeot 207, and I have the same problem with the Google Assistant.

Some factory aplication lost uptade after reboot.
 
Last edited:

piotrmocko

Member
Dec 14, 2013
41
5
28
Kraków
3. RDS Station name and information: RDS text rarely appears. When it does, it takes anywhere from 45 seconds to a couple of minutes to appear. I have tried various radio apps I found here and on the web, but nothing worked. I'm guessing it's because they were incompatible with my cpu/radio processor. What can cause such odd behavior of RDS?
In my case I have no RDS in the radio app. I have no idea how to get it working. I found a description at one AliExpress offer, that YT5760B does not have RDS at all.

My head unit
  • Android 9.1 Car Edition YT5760B_00002_V001
  • 9" IPS 1024x600
  • Model: YT5760B
  • Manufacturer / Brand: alps
  • CPU: MTK AC8257 8 cores 850 - 2621 MHz 32-bit ARMv7 ac8257_demo_1g_32
  • ABIs: armeabi-v7a, armeabi
  • RAM DDR3 4GB
  • Storage 64 GB
 

piotrmocko

Member
Dec 14, 2013
41
5
28
Kraków
The update you have suggested is Android 10. In your first post you have mentioned that you have Android 9. Have you installed exactly that update and did it update your Android from 9 to 10?

I have XY Link 1.61 and the new update is 1.65, so hopefully it will fix something.
Moreover, I have a different radio chip than you.

Could you please share the screenshot with the full specification of your head unit?
Screenshot_20201004-120433.png


Do you have any idea what for are small packages?
Screenshot 2020-12-24 123238.png
 
Last edited:
  • Like
Reactions: bicer79

EagleXDR

Member
Sep 1, 2019
25
11
3
I was wrong about my radio chipt, it is also NXP6856 (And I'm getting terrible reception).

About the android version: I wouldn't trust the number that the lovely Chinese fellas give you. I've encountered other posts that say that while the ROM reports Android 10, It's actually 6,7 and so on.

I can't take a screenshot right now, but it looks very similar, with the only notable differences being:
1. It shows a CPU of AC8259 (Instead of AC8257)
2. It says XY LINK: 1.65
3. Perhaps it also says Android 10, can't remember.

I'm 99% sure it will work on your system, but I can't promise that.

About the small packages, I'm guessing that they are small addons you can install. I tried the voice one, expecting to get a working google assistant, but instead I got a very intrusive chinese sepakinng assistant, while also getting most of my settings reset...
 
  • Like
Reactions: bicer79

bicer79

Senior Member
Jun 7, 2016
103
5
18
Kıprıs
Which file did you download? What exactly did you do and what happened? Please describe it step by step.

I tried all the files in the link.

I tried it with a USB stick. Android upgrade is not enabled

I plugged it into computer with flashtool, device not detected (Usb1 and usb2)

I had YT9216 (8227L) before, I updated with these methods
 

tkhtapro

New member
Dec 28, 2020
1
0
11
Used the update shown in screenshot from the above site, seems to be a better version than what i had, says its android 10.0 but cpu-z says its 9 (pie) api 28

No need to unzip, just put on usb stick, connect to usb port on HU and go to system info and click android upgrade (should be blue text).

Noticable differences are:

UI has changed, I hated the other UI and found no possible way to change it so am happy with this outcome

System info has changed as you can see in pics

I can now customize home screen which i could not do before the update.

System info shows XY Audio instead of XY link

1 problem hopefully someone can help me with, i had built in apple carplay, all i had to do was connect Iphone Via USB and it would activate carplay, this is not the case after update no action is initiated after plugging in iphone via usb. Hope someone can help with that.

It seems you must use the Zlink to use carplay / android auto but its near impossible if you dont live or know anyone with wechat in china

Hope this helps others details are in pics
 

Attachments

Last edited:

piotrmocko

Member
Dec 14, 2013
41
5
28
Kraków
I have installed the update and it works. It is a fake Android 10.1. AIDA64 displays Android 9 and API level 28.
Screenshot_20201229-172903.png
Screenshot_20201229-211112.png

Moreover, there is a pre-installed but not activated ZLink app. Radio RDS is still not working. The Launcher did not change.
Screenshot_20201229-173426.png
Screenshot_20201229-173056.png
Screenshot_20201229-222333.jpg

But the worst is that 360 cameras app is asking for the activation and after the update I am not able to see my cameras.
Screenshot_20201229-173345.png
Screenshot_20201229-174507.png

To fix 360 cameras I have installed Roundadas app (see attachment) from the previous firmware that I found at https://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=1000527&view=findpost&p=102949106 and 360 cameras works again
 

Attachments

Last edited:

piotrmocko

Member
Dec 14, 2013
41
5
28
Kraków
1 problem hopefully someone can help me with, i had built in apple carplay, all i had to do was connect Iphone Via USB and it would activate carplay, this is not the case after update no action is initiated after plugging in iphone via usb. Hope someone can help with that.
After the update I have ZLink v3.8.8 but it is not activated and it does not work for me. Maybe you could try to update ZLink to v4 https://forum.xda-developers.com/t/zlink-app.4030365/
 

MIchabo

New member
Jan 9, 2021
1
0
11
Hola, podrían ayudarme con una pantalla android carloaer la cual no tengo apoyo técnico, la compra la realice con salida de video, pero al llegar la pantalla no me reproduce video en las pantallas externas, según investigue, me debe aparecer un icono de Vout, el cual no me aparece. La pregunta seria, existe alguna forma de activar esta opción, el equipo me trajo el cable para la salida de video. Adjunto imagen de especificaciones del equipo.
20210108_164530[1].jpg
 
Last edited: