Android Auto NOT compatible with Huawei phones

ninja70

New member
Jan 21, 2007
4
0
21
Ho un mate pro 10 no root dual sim italiano, collegato a Golf 7 con infotainment e mi sembra che funzioni tutto tranne play musica. Riesco anche a vedere tutti i video che ho nella memoria del cellulare, tutto YouTube e navigare su internet
 

Emare212

Senior Member
Oct 26, 2014
74
36
18
Düsseldorf
Huawei Mate 9 with Opel intelliLink 4.0:
Stock Nougat --> Black Screen
Rooted Stoch Oreo Beat (Dirty Flashed) --> Worked, but no Music because Phone ask if you want to allow data access (yes --> AA Closes; no --> AA works, but you have (obviously) no access to local music files)
RR Oreo Rooted with Magisk (SafetyNet Passed) --> Incompatible Device :(
 

bym007

Senior Member
Apr 17, 2006
251
27
0
Melbourne
I am on Mate 9 here, and using AA3 on my 2016 VW Polo HU, and everything works fine, including calls, G-Maps, music etc....

EDIT: Huawei Mate 9 on stock Android Oreo 8.0.0.370
 

tadik

Senior Member
Jan 25, 2009
94
1
0
On mate 10 , working all except dialer...
Anybody know how to fix it ? When somebody calling me , the dialer appear on phone instead AA...
 

monkeydogger

Senior Member
Feb 13, 2012
79
45
0
@WDawn Sorry, could you clarify the situation.

Are you saying that android auto doesn't run on the phone at all..... Or.... That the integration between the phone and the car multimedia system isn't working?

Just wondering as my BMW doesn't support the AA app but I still use AA in phone only mode on my LG G4 but I'm looking to upgrade to a Mate 10 Pro.

Thanks in advance
 
Last edited:

taxus baccata

New member
Mar 23, 2018
1
0
0
Hi there,

I'm on a P10 and it works as expected. I tried for the first time with a short USB Type-c cable (20cm) and my autoradio reported incompatibility problems. I read here that the cable could have a negative impact and as soon as I changed it, it started working fine.

I have a Kenwood DMX7017BTS for your records.

Hope it helps :)
 

Nikorasu

Senior Member
Jan 2, 2010
327
103
63
Mate 9 (Nougat and Oreo) AA working fine MINUS CALL SCREEEN, with Pioneer Z5050BT, although Waze was wonky from the start (Nov-Dec '17). With AA 3.0, everything seems quite stable on Mate9.

P10+ Nougat freezes often despite having the same setup. Funny cause they are using similar hardware.
Updated to say that call screen doesn't work. Fixed it by rooting the phone, installed google framework + google dialer and setting it as default phone app.
 

WDawn

Senior Member
May 5, 2006
537
51
0
43
Zwevegem
@WDawn Sorry, could you clarify the situation.

Are you saying that android auto doesn't run on the phone at all..... Or.... That the integration between the phone and the car multimedia system isn't working?

Just wondering as my BMW doesn't support the AA app but I still use AA in phone only mode on my LG G4 but I'm looking to upgrade to a Mate 10 Pro.

Thanks in advance
Sorry for the late reply. AA is working correctly on the phone, but the integration with the car system doesn't work like it should.
 
  • Like
Reactions: monkeydogger

monkeydogger

Senior Member
Feb 13, 2012
79
45
0
Sorry for the late reply. AA is working correctly on the phone, but the integration with the car system doesn't work like it should.
Thanks for the reply - I managed to pop in to the local Carphone Warehouse at the weekend and tested the phone out with AA - Works flawlessly in "Handset" mode.
 

thavigilanteh

New member
Mar 30, 2018
1
1
0
My Huawei P10 with android auto was working fine with Android Nougat.

After Huawei released the Android Oreo upgrade in my region, i was having issues connecting with android auto and i did the following to resolve it:

1) Enable USB debugging. Initially the Enable USB debugging setting would not stay selected so also enabled the setting Allow ADB debugging in charge only mode.
2) Inside the car, when the USB cable has been plugged in, a "Charging via USB" setting will appear, expand the setting and select the option "Transfer file". The default setting is "Charge only".
3) An option will appear prompting to execute Android Auto with the options "Once Only" or "Always". Select the "Always option".

I'm using stock Huawei Cable. Google maps, spotify and call screen is working. Didn't bother to test Waze as it has always been buggy.
EMUI Build Number: VTR-L29 8.0.0.360(C636)
 
  • Like
Reactions: smatofu

bym007

Senior Member
Apr 17, 2006
251
27
0
Melbourne
I am on Mate 9 here, and using AA3 on my 2016 VW Polo HU, and everything works fine, including calls, G-Maps, music etc....

EDIT: Huawei Mate 9 on stock Android Oreo 8.0.0.370
Hate to eat my words, but my Mate 9 does not show Phone Dialer on AA screen like it should. Instead I see call screen on the mobile. Although once call is answered (by clicking on mobile), I can talk and hear using the car speakers and microphone.

However, this scenario is somewhat annoying, as you have to look down at the mobile screen to be able to answer any calls.
 

tuffluck

Senior Member
Dec 5, 2010
658
83
0
I have the Huawei Mate 10. I just installed a JVC 830BT this weekend. I thought I messed up the wiring for most of the weekend and was troubleshooting, until I had the novel idea to try my wife's Nexus 5x. It worked fine. I saw many people say the Sony XAV-AX100 worked fine so I switched to that one this afternoon when I found it local. Nope.

BTW my problems aren't as awful as others, but when I click on Maps the first time it is a blank screen with purple lines at the top. I can click off of it and then back on, so it's not the worst thing in the world. The worst thing in the world is I cannot use my steering wheel controls to answer calls or end them, and there is no touch screen ability to do the same in Android Auto with the Mate 10. But, if I don't connect Android Auto, the steering wheel controls word just fine. I spent most of the weekend trying to figure this out, what a waste. Guess it's time to go back to Pixel.
 

Devhux

Senior Member
Mar 1, 2008
1,683
471
103
Android Auto on my friends' Mate 10 causes the head unit in his Chevy vehicle to display a black screen. Only way to restore is to turn off the car, get out & lock it for a little bit (to completely shut off the electronics).

Volume and such still works, as does the rear view camera, but otherwise there is no way to get out of the black screen. Other phones including my Pixel 2 XL work fine (once the head unit is rebooted that is).

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk